Μάθε πως να στήσεις την δική σου επιχείρηση δωρεάν και χωρίς καμία δέσμευση

Μάθε πως να στήσεις την δική σου επιχείρηση δωρεάν και χωρίς καμία δέσμευση

Το  American College of Thessaloniki, σου δίνει την δυνατότητα να μάθεις πως πρέπει να στήσεις την επιχείρηση σου και σε καθοδηγεί προς την επιτυχία. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι πάθος και όρεξη για δημιουργία.

Σίγουρα μπορεί να έχεις μια ιδέα, αλλά να μην ξέρεις από που να αρχίσεις και πως να δημιουργήσεις τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να ευδοκιμήσει. Το πρόγραμμα «VentureGarden» είναι η λύση που χρειάζεσαι, καθώς σου δίνει όλα τα εφόδια μέσα από μαθήματα αλλά σε φέρνει και σε επαφή με μέντορες και πιθανούς χρηματοδότες σου.

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα που χρηματοδοτεί η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative) και συνδημιουργήθηκε και υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του ACT, και στην Αθήνα από το ALBA Graduate Business School, The American College of Greece.

«Πρώτα ο άνθρωπος, μετά η ιδέα» αναφέρει ο Γιώργος Κόκκας, διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας (Entrepreneurship Hub), του American College of Thessaloniki, θέλοντας να τονίσει πως στις συνεντεύξεις που δίνουν οι ενδιαφερόμενοι, ψάχνουν το πάθος στα ματιά τους και μετά βλέπουν την ιδέα που έχουν. Ο κ. Κόκκας, που από το 2014 διευθύνει το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και το πρόγραμμα «VentureGarden» ξεκαθαρίζει στο Seleo, πως το πρόγραμμα είναι δωρεάν και μετέπειτα οι ενδιαφερόμενοι δεν θα έχουν καμία δέσμευση στις επιχειρήσεις τους, από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας.

Πως λειτουργεί το «VentureGarden»

Το VentureGarden ξεκίνησε στις αρχές του 2014 και υλοποιείται δύο φορές τον χρόνο.

Στο πρόγραμμα υπάρχουν δυο φάσεις, τα μαθήματα και το  «mentoring».

Συγκεκριμένα, αρχικά γίνονται 10 μαθήματα, διάρκειας 1,5 μήνα και μετέπειτα ακολουθεί μία περίοδος εξατομικευμένης καθοδήγησης (mentoring) διάρκειας 12 μηνών, όπου πλέον αρχίζει να υλοποιείται η ιδέα σου.  

Εισηγητές και μέντορες του VentureGarden είναι οι  επιτυχημένοι επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων και καθηγητές.

Το ΑCT, πιστεύοντας σε εσένα, στο τέλος του προγράμματος μπορεί να σε φέρει σε επαφή με ανθρώπους από την Αμερική, που μπορούν να σε χρηματοδοτήσουν. «Βασικός μας στόχος είναι να φέρουμε σε επαφή τις startups με επενδυτές, εκμεταλλευόμενοι τους δεσμούς που διατηρούμε με τις ΗΠΑ» αναφέρει σχετικά ο Γιώργος Κόκκας.

Μόνο στη Βόρεια Ελλάδα οι ομάδες που παρακολούθησαν το πρόγραμμα στο ACT σύστησαν 25 καινοτόμες επιχειρήσεις που έλαβαν περισσότερα από 1 εκ. ευρώ χρηματοδότηση, δημιουργώντας 50 νέες θέσεις εργασίας.

Όσο για την ηλικία, μην σε απασχολεί καθόλου. Στα προγράμματα του VentureGarden συμμετέχουν εκπαιδευόμενοι από 18 ετών έως και 63 ετών. Οι νέες αιτήσεις θα γίνουν στις αρχές Οκτωβρίου και κάθε χρόνο στους δυο κύκλους συμμετέχουν περίπου 70 άτομα.

Τι είναι το Κέντρο Επιχειρηματικότητας

Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας (Entrepreneurship Hub) του ACT- American College of Thessaloniki, μέλους του Κολλεγίου Ανατόλια, δημιουργήθηκε και διαμορφώθηκε με τη σημερινή του μορφή το 2014. Σκοπός του είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης νέων επιχειρηματιών, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Ελλάδα και η υποστήριξη εκείνων που επιθυμούν να δοκιμαστούν στον επιχειρηματικό «στίβο».

Στην πρώτη του περίοδο, το Κέντρο Επιχειρηματικότητας προσέφερε υποστήριξη στους φοιτητές του ACT. Με την πάροδο του χρόνου, διαπιστώνοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον και άλλων ομάδων να ενταχθούν στις πρωτοβουλίες του Κέντρου, και χάρη στην υποστήριξη χορηγών όπως η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative) και ο John Pappajohn (επιχειρηματίας ελληνικής καταγωγής ο οποίος δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ), οι δράσεις του Κέντρου έγιναν προσβάσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Σήμερα, το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του ACT λειτουργεί ως επιταχυντής νεοφυών επιχειρήσεων (start-up accelerator) και παρέχει:

-workshops και training σε εξειδικευμένα θέματα των start-ups

-καθοδήγηση (mentoring), δικτύωση (networking) με συνεργάτες, επενδυτές, φορείς και επιχειρήσεις

-συμμετοχή σε pitching events με επενδυτές και ενδιαφερόμενους

-χώρους εργασίας στη βιβλιοθήκη Bissell του ACT και σε συνεργαζόμενες θερμοκοιτίδες

-διαγωνισμούς επιχειρηματικών ιδεών για την προώθηση και βράβευση των πιο καινοτόμων και βιώσιμων ιδεών

-ενημέρωση για χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ, και άλλα εργαλεία όπως μικροπιστώσεις.

Εκτός από το VentureGarden, υπάρχουν και τα προγράμματα:

- GreenHouse, δωρεάν, εντατικά, τριήμερα επιχειρηματικότητας που διοργανώνονται σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας (π.χ. Ξάνθη, Κοζάνη), σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, στο πλαίσιο του VentureGarden. 

-τον Διαγωνισμό Επιχειρηματικού Σχεδίου John & Mary Pappajohn Business Plan Competition που φέτος υλοποιείται για 5η συνεχόμενη χρονιά και προσφέρει, κάθε χρόνο, χρηματικά βραβεία 4.000 € και υπηρεσίες συμβουλευτικής και καθοδήγησης στις πέντε (5) καλύτερες ομάδες του Διαγωνισμού. Τα τελευταία χρόνια, περισσότερες από 600 ομάδες διεκδίκησαν τα βραβεία του Διαγωνισμού.

-το πρόγραμμα Young Business Creators που υλοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά και αφορά στην εξοικείωση μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου με την επιχειρηματικότητα