Αρχαιοκάπηλοι έκρυβαν αρχαία νομίσματα και εικόνες σε ωρολογοποιό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Αρχαιοκάπηλοι έκρυβαν αρχαία νομίσματα και εικόνες σε ωρολογοποιό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 38 αρχαία νομίσματα και φορητές εικόνες που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Συνελήφθησαν έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και οργανωμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, δύο  άτομα, που ενέχονται σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.

Πρόκειται για έναν 81χρονο και μια 48χρονη, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της παραπάνω επιχείρησης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε ωρολογοποίο που λειτουργούσε ο 81χρονος, ιδιοκτησίας της συζύγου του, στο κέντρο της πόλης, καθώς και στην κατοχή της 48χρονης, που εξερχόταν από αυτό:

 13 νομίσματα που χρονολογούνται από τους κλασσικούς έως τους ελληνιστικούς χρόνους,

 11 νομίσματα που χρονολογούνται στους ρωμαϊκούς και υστερορωμαϊκούς χρόνους,

τα οποία στο σύνολό τους, σύμφωνα με γνωμάτευση αρμόδιων αρχαιολόγων, εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», καθώς και

 4 δακτυλιόλιθοι και 1 νόμισμα, που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Επιπλέον, έπειτα από έρευνα που ακολούθησε στην οικία του συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 4 φορητές εικόνες που χρονολογούνται στις αρχές του 19ου αιώνα,
 14 αρχαία νομίσματα και
 1 πήλινο ειδώλιο

τα οποία, επίσης εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Από την περαιτέρω έρευνα, προέκυψε ότι σε βάρος του συλληφθέντα, εκκρεμεί απόφαση του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, που επικύρωσε απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, με την οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών για το αδίκημα της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

arxiokapiloi 05

arxiokapiloi 05

arxiokapiloi 05

arxiokapiloi 05

arxiokapiloi 05

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.