Μαθήματα αρχιτεκτονικής από τον "δημιουργό" του Μητρ.Πάρκου στο "Παύλου Μελά"

Μαθήματα αρχιτεκτονικής από τον "δημιουργό" του Μητρ.Πάρκου στο "Παύλου Μελά"

Ένα κουκούτσι πεταμένο στο χώμα του στρατοπέδου από νεαρό φαντάρο, με το πέρας του χρόνου, έγινε μια γλυκιά δαμασκηνιά... Πέρασαν δεκαετίες, το στρατόπεδο έκλεισε, έφυγαν οι φαντάροι, ερήμωσαν τα κτίρια, αλλά τα δέντρα που μεγάλωσαν αυθαίρετα, φυτρωμένα από τα κουκούτσια των φαντάρων, έμειναν, περιμένοντας την μπουλντόζα να τα ισοπεδώσει.

Ο,ΤΙ ΤHESS:Στο μεγαλύτερο πάρκο της Β.Ε μετατρέπεται το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά - Πως θα το αναπλάσει ο Πρόδρομος Νικηφορίδης (ΒΙΝΤΕΟ)Ο,ΤΙ ΤHESS:Στο μεγαλύτερο πάρκο της Β.Ε μετατρέπεται το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά - Πως θα το αναπλάσει ο Πρόδρομος Νικηφορίδης (ΒΙΝΤΕΟ)

Αλλά ήρθαν άνθρωποι, μεταξύ τους και ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης, που αποφάσισαν να κρατήσουν το αληθινό παραμύθι ζωντανό. Να υπάρχει συνέχεια... Δεν ξέχασαν την ιστορία της δαμασκηνιάς και άλλων δέντρων, τις άφησαν να "γεράσουν", να φύγουν φυσιολογικά, όταν έρθει η ώρα... Δίπλα, όμως, θα φυτέψουν πολλές άλλες δαμασκηνιές, αμυγδαλές, μηλιές, διάφορα οπορωφόρα δέντρα.

Όλα αυτά "τα παραμυθένια" συμβαίνουν στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά - το μελλοντικό Μητροπολιτικό Πάρκο, του Δήμου Παύλου Μελά, δυτικά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, που δημιουργείται από τον αρχιτέκτονα Πρόδρομο Νικηφορίδη. Ο αναγνωρισμένος παγκοσμίως αρχιτέκτονας μίλησε για έργο του, το πάρκο, όπου σώζονται τα "δέντρα των φαντάρων" στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (Πρακτορείο 104,9 μ) "Ήταν δεδομένο να φυτέψουμε πολλά δέντρα", λέει ο κ. Νικηφορίδης, "στην αρχή σκοπεύαμε να ψυτέψουμε 2,5 χιλιάδες δέντρα συν τα χίλια που είχε το στρατόπεδο, άρα όλα θα ήταν 3,5 χιλιάδες... Προχθές, στην καταμέτρηση που κάναμε, είδαμε, όταν θα παραδώσουμε τη πρώτη φάση του πάρκου, ότι θα έχουμε τελικά 10.00 χιλιάδες δέντρα!". Να σημειωθεί, ότι το νέο αρχιτεκτονικό έργο ο Πρόδρομος Νικηφορίδης το δημιουργεί μαζί με τον μόνιμο συνεργάτη και φίλο του, τον Μπερνάρ Κουόμο.

Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης έκανε τη μελέτη του με σεβασμό στη φυσικό περιβάλλον, αλλά και στη μνήμη. Το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά είναι ένας χώρος μνήμης και ιστορικής συνέχειας. "Θέλουμε το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά να υπενθυμίζει με πολλαπλούς τρόπους τη μνήμη του τόπου. Ένα Οθωμανικό στρατόπεδο με εξαιρετικά κτίρια που μνημονεύονται για την αρχιτεκτονική τους από ευρωπαίους περιηγητές στις αρχές του 20ου αιώνα. Ένα στρατόπεδο-φυλακή για πολλούς πατριώτες την περίοδο της γερμανικής κατοχής, ένας τόπος εκτελέσεων. Οι κυψέλες μνήμης, διάσπαρτοι κύβοι από πέτρα στο υψηλότερο σημείο του μελλοντικού Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, στο πιο απόμακρο και άγριο τοπίο θα υπενθυμίζουν τους μάρτυρες του στρατοπέδου", λέει ο γνωστός και εκτός ελληνικών συνόρων - συνδημιουργός της Νέα Παραλίας - που αποτελεί τα τελευταία χρόνια νέο σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη.

Η Νέα Παραλία είναι το πλέον πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό έργο στην Ελλάδα. Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης μαζί με τον Bernard Cuomo ,πριν πέντε χρόνια, κατάφεραν να δώσουν μια νέα πνοή στην πόλη των δυόμιση χιλιάδων χρόνων. Το έργο τους - η Νέα Παραλία - μέχρι σήμερα πήρε 14 διεθνές βραβεία και διακρίσεις. Η δουλειά του κ. Νικηφορίδη χαρακτηρίζεται από τους συναδέλφους του αλλά και από Θεσσαλονικείς πρωτότυπη, με σύγχρονη αντίληψη του χώρου, με σεβασμό στο τοπίο και στην ιστορική μνήμη.

"Δεν πρέπει να στοχεύουμε στις πράξεις που είναι αδύνατες, δεν γκρεμίζουμε τους τοίχους αλλά συμπληρώνουμε, διορθώνουμε με σκοπό την ασφαλή απόδοση στην κοινή χρυσή", λέει ο κ. Νικηφορίδης και διευκρινίζει: "Η προσπάθεια είναι προσπάθεια να εντάξουμε στο συγκεκραμένο περιβάλλον, πάντα πρέπει να υπάρχει ομαλή ένταξη από μια κατάσταση στην άλλη".

"Σήμερα που δουλεύουμε στο μελλοντικό Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, αυτό προσπαθήσουμε να κάνουμε, να αποκομίσουμε όσο περισσότερα από το συγκεκριμένο τόπο, να παρέμβουμε όσο γίνεται λιγότερο, αλλά, ταυτόχρονα να παραδώσουμε στον κόσμο ένα αναβαθμισμένο δημόσιο χώρο, ασφαλή που να του παρέχει δυνατότητες για περίπατο, για ανάπαυση και πραγματική ξεκούραση μέσα στη φύση του πάρκου".