Όλες οι πληροφορίες για τις συλλήψεις μελών της «Vor V ZAKONE» στη Θεσσαλονίκη - Πως συνελήφθη ο «Εσκομπάρ» της Ευρώπης (ΦΩΤΟ)

Όλες οι πληροφορίες για τις συλλήψεις μελών της «Vor V ZAKONE» στη Θεσσαλονίκη - Πως συνελήφθη ο «Εσκομπάρ» της Ευρώπης (ΦΩΤΟ)

Η επιχείρηση σύλληψης μελών της ομάδας «Vor V ZAKONE» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, πρόκειται για υπόθεση που αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουν καταγραφεί στα αστυνομικά χρονικά της Θεσσαλονίκης, και συνολικά της χώρας μας, στο πεδίο της κακουργηματικής διάπραξης κλοπών και διαρρήξεων.

 

Η αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη εγίνε ταυτόχρονα με αστυνομική επιχείρηση στη Γαλλία, υπό το συντονισμό της Europol. Στην Ελλάδα συνελήφθησαν 14 άτομα, ανάμεσα τους ο 57χρονος με τον τίτλο «Βορ», που πρόκειται μέχρι στιγμής για τον αρχιμαφιόζο της οργάνωσης. Την ίδια ώρα στην Γαλλία συνελήφθησαν 17 άτομα σε αστυνομική επιχείρηση με περίπου 300 αστυνομικούς.

Στην επιχείρηση η οποία εξελίχθητε επί διήμερο σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν πάνω από εκατό αστυνομικοί από διάφορες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και ανάμεσα στα 14 άτομα που συνελήφθησαν υπήρχαν ακόμα δυο ηγετικά μέλη της «Vor V ZAKONE». Όλοι οι υπόλοιποι ήταν οι λεγόμενοι «διευθυντές» της εγκληματικής ομάδας και «στρατιώτες». Συγκεκριμένα, εννέα εκ των συλληφθέντων λειτουργούσαν ως φυσικοί αυτουργοί των διαφόρων εγκληματικών πράξεων, ενώ οι υπόλοιποι δύο συλληφθέντες είχαν αναλάβει το ρόλο του αποδέκτη των κλοπιμαίων και εκποιητή των κλεμμένων κοσμημάτων και χρυσαφικών, λόγω της ιδιότητάς τους ως ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων στη Θεσσαλονίκη.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής και κατά περίπτωση για αντίσταση και παράβαση του Νόμου περί Όπλων.

Η στιγμή της σύλληψης

Απογευματινές ώρες της 16-04-2018, συνελήφθησαν ο οδηγός και οι δύο συνοδοί – σωματοφύλακες του αρχηγού της οργάνωσης, οι οποίοι αντιστάθηκαν στη σύλληψή τους, ενώ ο οδηγός στην προσπάθειά του να διαφύγει εμβόλισε υπηρεσιακό όχημα που τον είχε εγκλωβίσει. Συγκεκριμένα, δυο περιπολικά εγκλώβισαν από μπροστά και από πίσω, το αυτοκίνητο που κινούνταν τα μέλη της ομάδας σε περιοχή της Πυλαίας. 

Οι δυο σωματοφύλακες τους 57χρονου αρχηγού της οργάνωσης, είχαν πάνω τους όπλα. Ο ένας είχε ένα πυροβόλο πιστόλι που έφερε γεμιστήρα με εννέα  φυσίγγια και ο δεύτερος δύο μαχαίρια.

Ο Ταξίαρχος, Αβραάμ Αϊβαζίδης, τόνισε πως δεν υπήρχαν πυροβολισμοί, παρά μόνο εκδορές κατά την διάρκεια της σύλληψης, καθώς οι συλληφθέντες παρουσίασαν σθεναρή αντίσταη. 

Πως δρούσαν 

Τα μέλη της οργάνωσης άνοιγαν κατοικίες με έναν τρόπο που κατάφερναν να μην αφήσουν σημάδια παραβίασης. Συγκεκριμένα, μελετούσαν που θα «χτυπήσουν» και κατάφερναν να ανοίξουν τις πόρτες με αντικλείδι.

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε η διάπραξη τουλάχιστον 56 διαρρήξεων – κλοπών σε κατοικίες και διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης τον τελευταίο χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι η χρηματική αξία των κλοπιμαίων ξεπερνάει το 1.000.000 ευρώ. Ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται για τυχόν εντοπισμό κι άλλων παθόντων.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε 14 οικίες των συλληφθέντων, παρουσία Δικαστικής Αρχής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 25.000 ευρώ, πλήθος κοσμημάτων, ηλεκτρονικών συσκευών και εγγράφων.

Ο 57χρονος «Βορ» ήταν στη φυλακή για ανθρωποκτονία

Ο 57χρονος αρχηγός της εγκληματικής ομάδας, είχε συλληφθεί το 2015 από αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης, στην Βουλιαγμένη Αττικής, καθώς σε βάρος του 57χρονου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για ανρθοπωκτονία που διέπραξε στην Ισπανία.

Ο 57χρονος φυλακίστηκε σε φυλακές της Ελλάδος και αποφυλακίστηκε το 2015, για λόγους υγείας. 

Οι αστυνομικές αρχές τον παρακολουθούσαν και σύλλεγαν συνεχώς στοιχεία για την δράση του. 

«Αξίζει να αναφερθεί ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν προηγηθεί επιχειρησιακές συναντήσεις σε Ελλάδα, Γαλλία και Ολλανδία, όπου πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πληροφοριών, συσχετισμός αποδεικτικού υλικού και καθορισμός της στρατηγικής για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης ενώ ορίστηκαν και κοινές ημερομηνίες επιχειρησιακής δράσης σε Ελλάδα και Γαλλία» επισήμανε ο Ταξίαρχος Αβραάμ Αϊβαζίδης. 

Δείτε φωτογραφίες από όσα βρήκαν στις οικίες των συλληφθέντων: 

vor 02

vor 02

vor 02

vor 02

vor 02

vor 02

vor 02

vor 02

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.