Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για το Μακεδονικό και την εισβολή της Χρυσής Αυγής στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για το Μακεδονικό και την εισβολή της Χρυσής Αυγής στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Για ένα μεγάλο διάστημα, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπήρξε πεδίο σύγκρουσης δύο αντίπαλων αλυτρωτισμών, με αποτέλεσμα επί δεκαετίες να παραμένει χωρίς λύση.
 
 
Η επαναφορά της συζήτησης αυτής στο προσκήνιο, το τελευταίο διάστημα, έχει υπάρξει ικανή να ενεργοποιήσει τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά από μερίδα της ελληνικής κοινωνίας και να εκκινήσει ένα εθνικιστικό παραλήρημα. Αποκορύφωμα αυτού υπήρξε η εισβολή μελών και βουλευτών του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, με απειλές και τραμπουκισμούς.
 
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ζήτημα λειτουργεί ως αφορμή, για να αναδυθούν και να βρουν έδαφος εθνικιστικές απόψεις, ρητορικές και πρακτικές και από τις δύο πλευρές. Τέτοιου είδους συγκρούσεις αποτελούν εύφορο έδαφος για φασιστικά μορφώματα και δυνάμεις του σκοταδισμού, όπως είναι η Χρυσή Αυγή.
 
 
Μετά από 20 και πλέον χρόνια, δίνεται η δυνατότητα στην Ελληνική Κυβέρνηση να επιλύσει το θέμα ονομασίας της ΠΓΔΜ, αφήνοντας πίσω τις εθνικιστικές διαμάχες. Για εμάς ως νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η ειρηνική συνύπαρξη των λαών και ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους, οφείλουν να ξεπερνούν κάθε προγονική λατρεία και κάθε εθνικιστική εμμονή.
 
 
Είναι απαραίτητο να βρεθεί μία λύση που θα προωθεί την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Να βρεθεί μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, κοινά αποδεκτή και από τους δύο λαούς, αφήνοντας τις εθνικιστικές και αλυτρωτικές εξάρσεις στο παρελθόν.
 
 
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.