Ο Ζορπίδης για τον στολισμό της πλατείας Αριστοτέλους και το μέλλον των επαγγελματιών της Ελλάδας

Ο Ζορπίδης για τον στολισμό της πλατείας Αριστοτέλους και το μέλλον των επαγγελματιών της Ελλάδας

Την εκτίμηση ότι το 2017 θα είναι πολύ δύσκολος χρόνος για τους επαγγελματίες στην Ελλάδα, με κυριότερο πρόβλημα τα φορολογικά βάρη, αφού «ό,τι φόρος μπαίνει στη χώρα, δεν βγαίνει», διατύπωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, στη διάρκεια γεύματος εργασίας με δημοσιογράφους ενόψει των Χριστουγέννων. 

 

Πρόσθεσε ότι, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, το 2016 οι διαγραφές επιχειρήσεων από τα μητρώα του ΕΕΘ είναι κατά 30% περισσότερες σε σχέση με τις εγγραφές νέων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η σημερινή διοίκηση του ΕΕΘ κλείνει δέκα χρόνια στο τιμόνι του Επιμελητηρίου, στη διάρκεια των οποίων ανελήφθησαν σημαντικές δράσεις, όπως η δημιουργία του θεσμού του "Συμβούλου του Επαγγελματία", στον οποίο κάθε εβδομάδα προσέρχονται μέχρι και 20 επαγγελματίες, προκειμένου να λάβουν συμβουλευτική υποστήριξη για θέματα ασφαλιστικών εισφορών, εργασιακά, φορολογικά ή νομικά.

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ υπενθύμισε ακόμη ότι η διοίκηση του Επιμελητηρίου βρίσκεται σε επαφές και με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, προκειμένου να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο για όσα μέλη του έχουν προβλήματα με κόκκινα δάνεια (τα οποία, ωστόσο, όπως σημείωσε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δεν είναι πολλά).

Γνωστοποίησε ακόμη ότι επαναλαμβάνεται και φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το ειδικό πρόγραμμα "Στηρίζω". Το πρόγραμμα, που πέρυσι προσήλκυσε περίπου 50 δικαιούχους και φέτος τα Χριστούγεννα αναμένεται να στηρίξει άλλους τόσους, προβλέπει τη χορήγηση προπληρωμένων καρτών αξίας 200 ευρώ σε επαγγελματίες που το έχουν ανάγκη για την αγορά αγαθών πρώτης ανάγκης. 

Ο ίδιος σημείωσε ότι κάνοντας τον απολογισμό της θητείας του, δεν μπορεί παρά να αισθάνεται περήφανος για την καλή οικονομική διαχείριση του ΕΕΘ, που "παρά το υποχρεωτικό 'κούρεμα' του 2011, εξακολουθεί να έχει στο ταμείο του 5 εκατ. ευρώ, έχοντας καταφέρει να προσθέτει περίπου 500.000 ευρώ ετησίως στα αποθεματικά του".

Για τα θέματα της Θεσσαλονίκης

Ο κ.Ζορπίδης σχολίασε και τα προβλήματα που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, τα οποία επίσης επηρεάζουν το έργο των επαγγελματιών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι Θεσσαλονικείς ζουν υπό τον εκβιασμό του ΟΑΣΘ, ενώ γενικότερα δεν υπάρχει συνεργασία. 

"Δεν καθόμαστε όλοι οι φορείς σε ένα τραπέζι να λύσουμε τα προβλήματα" είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό συμβαίνει διότι ο καθένας εξυπηρετεί ανάγκες προσωπικής προβολής και στρατηγικής. Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό στην πόλη -κλάδο στον οποίο και ο ίδιος δραστηριοποιείται επαγγελματικά- ο κ. Ζορπίδης σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη είναι "η μοναδική πόλη χωρίς έναν Οργανισμό Τουρισμού, που να χτυπάει το χέρι στο τραπέζι και να στεκόμαστε όλοι προσοχή". Πρόσθεσε δε ότι δεν υπάρχει καν ένας μη διαφημιστικός χάρτης της πόλης,τον οποίο οι επαγγελματίες του τουρισμού να μπορούν να χρησιμοποιήσουν στις εκθέσεις του εξωτερικού.

Ερωτηθείς για τη δημιουργία πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη απάντησε ότι δεν έπρεπε να γίνει, "καθώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να πληρώνουμε κι άλλους μισθούς. Ας ερχόταν ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης να εργάζεται και να έχει επαφές με τους φορείς".

Πρότεινε δε τα χρήματα που απαιτούνται για τη λειτουργία του γραφείου να δοθούν για συντάξεις και οι πρόσθετοι αστυνομικοί που φρουρούν το ΥΜΑΘ -όπου εδρεύει το γραφείο- να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου.

Σε σχέση με τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της Πλατείας Αριστοτέλους, που δίχασε τους Θεσσαλονικείς, ο κ.Ζορπίδης είπε χαρακτηριστικά: "Πιστεύω ότι Θα έπρεπε να υπάρχει ένα δέντρο και μια φάτνη, κάτι σχετικό με τα παραδοσιακά ελληνικά Χριστούγεννα, και όχι αυτό το χάλι".

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.