Προκαταρκτική εξέταση για την ανέρευση των λειψάνων της Αγίας Αναστασίας

Προκαταρκτική εξέταση για την ανέρευση των λειψάνων της Αγίας Αναστασίας

Τη διερεύνηση ποινικών αδικημάτων, συνδεόμενων με τη δράση σπείρας Ρουμάνων, τα μέλη της οποίας καταδικάστηκαν πρόσφατα για την κλοπή των ιερών λειψάνων της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας από το ομώνυμο μοναστήρι, που βρίσκεται στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης

ζητά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία παρήγγειλε.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο της έρευνας θα βρεθούν οι πράξεις της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος). Η έρευνα ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η προκαταρκτική έρευνα παραγγέλθηκε λίγες μέρες μετά την καταδίκη, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, έξι Ρουμάνων που κρίθηκαν ένοχοι για σωρεία κλοπών από ναούς της Βόρειας Ελλάδας. Ανάμεσα στους ναούς - στόχους της σπείρας, ήταν το πατριαρχικό μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, απ’ όπου τα μέλη της αφαίρεσαν, τον Απρίλιο του 2012, τα λείψανα της ομώνυμης αγίας, η τύχη των οποίων εξακολουθεί να αγνοείται και έκτοτε το μοναστήρι είναι βυθισμένο στο πένθος. Το δικαστήριο, εξετάζοντας την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, επέβαλε στους κατηγορούμενους ποινές κάθειρξης που φθάνουν τα δέκα έτη.

Κατά την ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν ιερωμένοι, που απηύθυναν έκκληση για την επιστροφή των ιερών λειψάνων, επισημαίνοντας την ανεκτίμητη, από θρησκευτική άποψη, αξία τους.

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.