Ερώτηση του Αριστείδη Φωκά για τις τριτοκοσμικές καταστάσεις στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Ερώτηση του Αριστείδη Φωκά για τις τριτοκοσμικές καταστάσεις στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της έλλειψης καθαριστριών, ζητά με ερώτησή του ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς.

Ο κ. Φωκάς επικαλείται σχετική επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης όπου καταγγέλλουν πως η απουσία συνεργείων καθαριότητας από τη Γ.Α.Δ.Θ. λόγω της λήξης της σχετικής σύμβασης έργου θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία, τόσο των αστυνομικών υπαλλήλων όσο και των πολιτών. Ιδιαίτερα επισημαίνεται η επικινδυνότητα των κρατητηρίων, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών.

Στην ερώτηση του ο κ. Φωκάς ζητά να μάθει σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο υπουργός ώστε να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα αυτό καθώς και αν στις προθέσεις του Υπουργείου είναι να επανεξεταστεί το ισχύον πλαίσιο που προβλέπει πανελλήνιους διαγωνισμούς για υπηρεσίες καθαριότητας και όχι αναγνώριση ορίου δαπανών ανά αστυνομική Διεύθυνση.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: «Χωρίς συνεργεία καθαρισμού η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης αναμένει τον πανελλήνιο διαγωνισμό»

Ενημερώθηκα από επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (Ε.Α.Υ.Θ.) ότι έχει λήξει η σύμβαση έργου καθαριότητας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και ότι οι Αστυνομικές Υπηρεσίες δεν έχουν πλέον καθαρίστριες.

Συγκεκριμένα, η σύμβαση έργου καθαριότητας που είναι ετήσια, προκύπτουσα μετά από ανοικτό πανελλήνιο διαγωνισμό, προβλέπει μονομερή τρίμηνη παράταση από πλευράς των Υπηρεσιών μέχρι να υπογραφεί η νέα σύμβαση έργου.

Ωστόσο, φέτος δε δόθηκε τρίμηνη παράταση, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει χωρίς συνεργεία καθαριότητας οι Αστυνομικές Υπηρεσίες και να απειλείται η δημόσια υγεία.

Αυτή η ολιγωρία θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία τόσο των αστυνομικών υπαλλήλων όσο και των πολιτών. Ιδίως στα κρατητήρια, όπου οι μολυσματικές ασθένειες είναι συχνό φαινόμενο, απαιτούνται σωστές συνθήκες υγιεινής με ιδιαίτερη επιμέλεια στην καθαριότητα.

Αν δεν δοθεί άμεσα η τρίμηνη παράταση, η πλημμελής καθαριότητα μπορεί να οδηγήσει σε περιπτώσεις υγιών κρατουμένων που θα ασθενούν εντός των κρατητηρίων.

Γενικότερα, σκόπιμο είναι να επανεξεταστεί το ισχύον σύστημα έγκρισης δαπανών, το οποίο απαιτεί προκήρυξη πανελλήνιων διαγωνισμών είτε για υπηρεσίες καθαριότητας είτε

για αναλώσιμα, συντήρηση ανελκυστήρων, θέρμανση, και άλλα τρέχοντα πάγια ζητήματα, οδηγώντας σε μεγάλες καθυστερήσεις μέχρι να καλυφθεί η εκάστοτε έλλειψη.

Αντιθέτως, ένα σύστημα που θα αναγνωρίζει σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση ένα ανώτατο όριο χρηματικού ποσού για την κάλυψη συγκεκριμένων δαπανών σχετικών με καθαριότητα, αναλώσιμα, και γενικότερα συντήρηση και προμήθειες θα επιτάχυνε την κάλυψη των σχετικών ελλείψεων.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, ώστε να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα της έλλειψης συνεργείων καθαρισμού στη ΓΑΔΘ;

- Είναι στις άμεσες προθέσεις σας η αναγνώριση ορίου δαπανών ανά Αστυνομική Διεύθυνση για συγκεκριμένες δαπάνες οι οποίες αφορούν σε καθαριότητα, αναλώσιμα είδη και συντήρηση;

Ο ερωτών βουλευτής

Αριστείδης Χ. Φωκάς

Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης

Ένωση Κεντρώων

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.