Απομονωμένοι μέσα στην κοινωνία οι πρώην εξαρτημένοι στη Θεσσαλονίκη

Οι πρώην εξαρτημένοι στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην κοινωνική τους επανένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση, κυρίως τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση και αποτελούν μία διαφορετική «πόλη» μέσα στην πόλη, όπως διαπίστωσε ο Χρήστος Βέττας από το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ... Χωρίς Ουσίες. Θεραπευτική πρόταση ή/και κοινωνικό μήνυμα».

 

Την ημερίδα διοργάνωσε το τοπικό παράρτημα Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

«Μιλάμε για δύο διαφορετικές κοινωνίες αφού δεν υφίσταται πλέον κοινωνικό κράτος και οι πρώην εξαρτημένοι καλούνται να επανενταχθούν χωρίς δουλειά και χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Βέττας, συμπληρώνοντας ότι οι περιστασιακές θέσεις απασχόλησης, με 2 και 3 ευρώ την ώρα, δεν συντελούν στην επανένταξη.
«Φυσικά, συμβαίνει ότι γίνεται και σ΄ολόκληρη την κοινωνία αλλά οι πρώην εξαρτημένοι αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα» εξήγησε από την πλευρά της η Γιούλη Χαριτάκη από το ΚΕΘΕΑ.
Στην τεράστια αύξηση υποδοχών στα Κέντρα Πρόληψης, με βραχυπρόθεσμα αιτήματα, αναφέρθηκε η Βασιλική Ζουντουρίδου Βασιλική από το «Δίκτυο 'Αλφα».

«Από τις 58 υποδοχές ατόμων και οικογενειών που είχαμε το 2008, φτάσαμε τις 144 το 2014, με την πλειονότητα να αφορά σε προβλήματα χρήσης ουσιών. Παράλληλα, διαπιστώσαμε αύξηση αιτημάτων για εθισμό στη χρήση διαδικτύου και για περιστατικά σχολικής βίας» είπε η κ.Ζουντουρίδου. Ξεκαθάρισε δε, ότι σε όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουν στο Κέντρο Πρόληψης, διάχυτη ήταν η οικονομική κρίση που περιγράφεται από τους αιτούντες βοήθειας, με λέξεις όπως «ανεργία», «ανασφάλεια» και, γενικότερα, «οικονομικά προβλήματα».
Ενδεικτικό της υπάρχουσας κατάστασης είναι επίσης το γεγονός, σύμφωνα με την κ.Ζουντουρίδου, ότι τα βραχυπρόθεσμα αιτήματα αντιστοιχούν πλέον στο 80% του συνόλου, αντίθετα με το 2008 που ήταν στο 55%.
«Οι μακροχρόνιες δράσεις μας, μετά από αιτήματα εκπαιδευτικών, πολιτιστικών συλλόγων και γονέων, αφορούσαν το 2008, το 45 % και οι υπόλοιπες ήταν βραχυπρόθεσμες, ποσοστά που ανατράπηκαν εντελώς το 2014» σημείωσε, τονίζοντας ωστόσο ότι «πρέπει να αντισταθούμε στην πίεση για άμεση δράση και να ενισχύσουμε τον διάλογο και τη συλλογικότητα».

e-typos.com