Δόθηκε λύση για τα Πειραματικά σχολεία μετά τις αντιδράσεις - Καταργούνται από φέτος οι εξετάσεις

Δόθηκε λύση τελικά στο θέμα που δημιουργήθηκε και αφορούσε τις εξετάσεις εισαγωγής στα Πειραματικά Σχολεία.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, με δήλωσή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», τόνισε πως τελικά οι εξετάσεις καταργούνται από φέτος και όχι από την επόμενη χρονιά, όπως διεμήνυε χθες ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς.

Άλλωστε αυτή η ανακοίνωση του κ. Μπαλτά ήταν που δημιούργησε την παρανόηση και γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές του Πειραματικού Σχολείου του ΑΠΘ αποφάσισαν να συγκεντρωθούν σήμερα το μεσημέρι στο άγαλμα Βενιζέλου, στην πλατεία Αριστοτέλους για να διαμαρτυρηθούν γι' αυτόν το διαχωρισμό. Έπειτα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, όπου ζητούσαν την κατάργηση των εξετάσεων στα Πειραματικά Σχολεία από φέτος.  

Στη συγκέντρωση βρέθηκε και ο κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης ο οποίος ενημέρωσε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ότι το θέμα επανεξετάστηκε σήμερα και πάρθηκε απόφαση να μην ισχύσουν οι εξετάσεις ούτε από φέτος. Η ίδια ενημέρωση υπήρξε και από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Τάσου Κουράκη, ενώ επισημάνθηκε ότι οι εξετάσεις θα ισχύσει μόνο για τα σχολεία που είναι κληροδοτήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2011, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος Διαμαντοπούλου, η εισαγωγή σε Γυμνάσια και Λύκεια των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων γινόταν με το καθεστώς της κλήρωσης και ότι με το νόμο Διαμαντοπούλου θεσπίστηκαν οι εξετάσεις.

Μάλιστα, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο υπουργός Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς είχε καταφερθεί κατά των εξετάσεων μιλώντας για «εξετάσεις ψευτοαριστείας» και είχε εξαγγείλει την κατάργηση των εξετάσεων αλλά από την επόμενη σχολική χρονιά, δήλωση που προκάλεσε και τις αντιδράσεις.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με την απόφαση του υπουργού. Ωστόσο βρισκόμαστε πάντα σε εγρήγορση έως ότου υπάρξει εγκύκλιος. Πιστεύαμε εξαρχής ότι ο υπουργός θα κρατήσει την υπόσχεσή του. Θεωρούμε όμως ότι κάποιοι παραπλάνησαν τον υπουργό σχετικά με το ότι η κοινή γνώμη, δηλαδή οι γονείς, υποστηρίζουν την ύπαρξη εξετάσεων. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς οι ίδιοι οι γονείς θέλαμε την κατάργηση των εξετάσεων και να ισχύσει το πριν από το νόμο Διαμαντοπούλου σύστημα της κλήρωσης. Άλλωστε θα ήταν αντιφατικό σε σχέση με την κατάργηση της Τράπεζας θεμάτων για το Γενικό Λύκειο», δήλωσε η κ. Έλσα Δεληγιάννη, καθηγήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το seleo.gr.