Επανέρχεται η δημοτική συγκοινωνία στην Καλαμαρια μέσω δωρεάς

Ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής μπορεί να γίνει πράξη χάρη στη γενναιόδωρη προσφορά του 87χρονου Νίκου Ξενιτίδη, ο οποίος προχώρησε στη δωρεά δύο σύγχρονων μίνι-μπας, τα οποία

θα χρησιμοποιηθούν για τις δωρεάν μετακινήσεις των πολιτών προς το κέντρο της Καλαμαριάς.
Κατά τη διάρκεια μιας σεμνής τελετής, χθες το πρωί, ο 87χρονος ευεργέτης παρέδωσε τα κλειδιά των δύο οχημάτων στον δήμαρχο Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη. Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Μπακογλίδης έκανε λόγο για μια πράξη ευθύνης, αγάπης και προσφοράς από έναν άνθρωπο, όπως ο Νίκος Ξενιτίδης, που διακρίνεται για την πλούσια κοινωνική του δράση.
"Ο Νίκος Ξενιτίδης έχει κάνει την κοινωνική προσφορά και την αλληλεγγύη στάση ζωής σε μια συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη για ολόκληρη τη χώρα, καθώς η κρίση που περνούμε δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική και αξιακή", ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

"Ανάσα" για 70.000 κατοίκους
Χθες ο Θεοδόσης Μπακογλίδης ανακοίνωσε ότι τα δύο μίνι-μπας, που περιήλθαν στον δήμο Καλαμαριάς μετά την πολύτιμη προσφορά του Νίκου Ξενιτίδη θα ενταχθούν στη δημοτική συγκοινωνία, η οποία αναμένεται να επαναλειτουργήσει στο τέλος του χρόνου υπό την ευθύνη της κοινωφελούς επιχείρησης (Κ.Ε.Δ.ΚΑ.)
Η επαναφορά των δρομολογίων της δημοτικής συγκοινωνίας εκτιμάται ότι θα εξυπηρετήσει περισσότερους από 70.000 κατοίκους περιφερειακών γειτονιών της Καλαμαριάς κατά τις μετακινήσεις τους προς και από το κέντρο της περιοχής. Η δημοτική συγκοινωνία θα συνδέσει περιοχές, όπως ο Φοίνικας, ο Βότσης, η Κρήνη, η Αρετσού, το Καραμπουρνάκι, η Κηφισιά ή ο Άγιος Ιωάννης με τους πεζόδρομους της Κομνηνών και της Μεταμορφώσεως, στην καρδιά της Καλαμαριάς.
Κατά το αμέσως προσεχές διάστημα οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Καλαμαριάς θα προχωρήσουν στην επικαιροποίηση της συγκοινωνιακής μελέτης, ώστε να καθοριστούν τα ακριβή δρομολόγια, όπως και οι στάσεις των δημοτικών λεωφορείων. Για την οργάνωση της δημοτικής συγκοινωνίας ο δήμος Καλαμαριάς επιδιώκει να προμηθευτεί επιπλέον τρία μίνι-μπας είτε μέσω χορηγιών είτε με κονδύλια από τον δημοτικό προϋπολογισμό.
Με την επαναφορά της δημοτικής συγκοινωνίας, πέρα από την εξυπηρέτηση περιοχών που δεν καλύπτονται επαρκώς από την αστική συγκοινωνία, ο δήμος Καλαμαριάς προσβλέπει στον περιορισμό της χρήσης των Ι.Χ. στο κέντρο της περιοχής, καθώς οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται ποιοτικά και εντελώς δωρεάν μέσω των δημοτικών μίνι-μπας.
Η Καλαμαριά υπήρξε από τους πρώτους δήμους στη Θεσσαλονίκη που καθιέρωσε προ πολλών ετών τη δημοτική συγκοινωνία. Ωστόσο, το 2009 ο δήμος Καλαμαριάς είχε υποχρεωθεί να αναστείλει τη λειτουργία της λόγω της παλαιότητας του στόλου των οχημάτων που χρησιμοποιούνταν. Η επαναφορά της δημοτικής συγκοινωνίας αποτέλεσε μία από τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε ο Θεοδόσης Μπακογλίδης τον περασμένο Μάιο.

Παράδειγμα ανθρωπιάς
"Ευχαριστώ τον Θεό που δεν άφησε το χρήμα να με διαφθείρει. Αισθάνομαι ευτυχής που με αξίωσε να χαρίσω αυτά τα δύο λεωφορεία για τη δημοτική συγκοινωνία της Καλαμαριάς. Προσωπικά κάνω ό,τι μπορώ και παροτρύνω κι άλλους να κάνουν πράξεις αλληλεγγύης", είπε εμφανώς συγκινημένος ο Νίκος Ξενιτίδης.
Η δωρεά των δύο μίνι-μπας από τον 87χρονο δεν είναι η πρώτη προς τον δήμο Καλαμαριάς. Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Ξενιτίδης είχε παραδώσει στον Θεοδόση Μπακογλίδη τα κλειδιά ενός πλήρως εξοπλισμένου, υπερσύγχρονου ασθενοφόρου, το οποίο χρησιμοποιείται για να εξυπηρετούνται επείγοντα περιστατικά. Ακόμη, με δωρεά από τον 87χρονο ευεργέτη του ο δήμος Καλαμαριάς έχει στη διάθεσή του δύο ειδικά οχήματα που χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις των ατόμων με αναπηρίες.
Έντονη είναι η κοινωνική δράση που ανέπτυξε ο Νίκος Ξενιτίδης και στην περιοχή της Πέλλας, από όπου έλκει την καταγωγή του. Μεταξύ άλλων ανέλαβε τη δημιουργία πνευματικού κέντρου στην Αριδαία, προσέφερε ένα ασθενοφόρο κι έναν καρδιογράφο στο κέντρο υγείας της ίδιας περιοχής, ενώ δώρισε ακόμη ένα ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Βέροιας και έναν καρδιογράφο στα Λουτρά του δήμου Αλμωπίας.
"Πολλοί με ρωτάνε πού βρήκα τα λεφτά. Να πάτε να δείτε την εφημερίδα, τους απαντώ. Τρακτέρ πουλούσαμε, δεν πουλούσαμε καρφίτσες", λέει με χιούμορ ο ίδιος. Ο Νίκος Ξενιτίδης γεννήθηκε στη Χρυσή Πέλλας. Παρότι ξεκίνησε τη ζωή του με φιλοδοξίες για σπουδές, τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής δεν του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, ενώ ο ίδιος ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση. Τα χρόνια που ακολούθησαν κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες μέσα από σκληρή δουλειά. Ξεκίνησε ως υπάλληλος σε νοσοκομειακό φαρμακείο και στην πορεία εργάστηκε ως ιδιωτικός υπάλληλος, ώσπου κατάφερε να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία πώλησης αγροτικών μηχανημάτων. Όταν ολοκλήρωσε την επαγγελματική του σταδιοδρομία, στράφηκε σε πράξεις αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς.

Της Βαρβάρας Ζούκα

makthes.gr