Καινοτόμα προϊόντα νανοτεχνολογίας παραγωγής Θεσσαλονίκης

Πιλοτική παραγωγή πρωτότυπων προϊόντων νανοτεχνολογίας θα αρχίσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών.Πρόκειται για τα πρωτότυπα που θα παραχθούν -αρχικά σε περιορισμένη κλίμακα, αλλά με την προοπτική μαζικότερης παραγωγής προς εμπορική τους αξιοποίηση- στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων Gladiator και GR-Light, με την εμπλοκή και ιδιωτικών εταιρειών.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του προγράμματος RoleMak, που αφορά τη διάχυση της καινοτομίας των οργανικών ηλεκτρονικών στην Κεντρική Μακεδονία και ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα, ο διευθυντής του LTNF, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, επισήμανε ότι οι βασικoί καρποί του είναι οι εξής: το Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών, εμβαδού 1.500 τ.μ., στην περιοχή του αεροδρομίου “Μακεδονία”, η λειτουργία των δύο πιλοτικών γραμμών παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών για την παραγωγή εκτυπωμένων κυκλωμάτων ενέργειας, η δημιουργία τεσσάρων εταιρειών νανοτεχνολογίας και νέων εξοπλισμένων εργαστηρίων εμβαδού 2.000 τ.μ., η ίδρυση Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών με περισσότερα από 20 μέλη, καθώς και 15 νέες έρευνες.ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΡΑΦΕΝΙΟΥ
Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της πιλοτικής γραμμής που θα κάνει δυνατή την ανάπτυξη γραφενίου για εφαρμογή σε εύκαμπτες οργανικές ηλεκτρονικές διατάξεις, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η παραγωγή των πρωτότυπων υλικών και να δημιουργηθούν τελικά προϊόντα πολύ φθηνότερα από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αργύρης Λασκαράκης, φυσικός με εξειδίκευση στα οργανικά ηλεκτρονικά του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας (LTFN) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ). Το γραφένιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εύκαμπτες οθόνες και στις συσκευές που τις φέρουν (OLED συστήματα φωτισμού, τηλεοράσεων, οθόνες κινητών), ενώ τα ανταγωνιστικά του υλικά είναι πολύ ακριβότερα.
Οι τεχνολογικές εφαρμογές του γραφενίου περιλαμβάνουν τα εξής: διαφανές ηλεκτρόδιο σε Οργανικές Ηλεκτρονικές Διατάξεις, μπαταρίες λιθίου, ηλεκτρονικά κυκλώματα, αισθητήρες, φακοί επαφής, αισθητήρες, αεροδιαστημικά υλικά.
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 αναμένεται να μπουν σε φάση παραγωγής και δύο πρωτότυπα προϊόντα επίδειξης (demonstrators) για εσωτερικό φωτισμό συνδεόμενο με οργανικά φωτοβολταϊκά και για προστατευτική “έξυπνη” ένδυση (π.χ. για γιλέκα με τα ειδικά ανακλαστικά, που φορούν οι εργαζόμενοι σε εξωτερικά εργοτάξια). Η ανάπτυξη των δύο προϊόντων γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος GR-Light, που προβλέπει την ανάπτυξη τεχνολογίας παραγωγής οργανικών φωτοδιόδων (OLEDs). Η παραγωγή θα γίνει στο Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών, στη Θεσσαλονίκη, ενώ η ενσωμάτωσή τους σε άλλα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ενδυμάτων ΕΛΒΕ ΑΕ στην Καβάλα. “Αν δοθεί η κατάλληλη έμφαση σε αυτό το πρόγραμμα, τότε από το 2016 θα μπορέσουμε να έχουμε μια τεχνολογία εμπορικά αξιοποιήσιμη”, σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επίκουρη καθηγήτρια του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας Μαρία Γιώτη. Το ερευνητικό πρόγραμμα GR-Light ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013, με χρηματοδότηση της γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.
Στη διάρκεια του 7ου Εργαστηρίου, με θέμα “Δημιουργώντας τη βιομηχανία των οργανικών και εκτυπωμένων οργανικών ηλεκτρονικών στην Ελλάδα”, που ολοκληρώνεται στη Θεσσαλονίκη, πρόκειται -μεταξύ άλλων- να υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας του Ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών και του ομοειδούς φορέα της Γαλλίας.

makthes.gr

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.