Κόβουν τα δέντρα στα πεζοδρόμια και τα πάρκα οι κάτοικοι του Δήμου Παύλου Μελά (φωτό)

Πήραν τσεκούρια και πριόνια στα χέρια οι κάτοικοι του δήμου Παύλου Μελά και κόβουν όποιο δέντρο τους ενοχλεί και τους εμποδίζει. Αυτό υποστηρίζει σε ανακοίνωση του η αντιδημαρχία περιβάλλοντος που έδωσε στη δημοσιότητα και τις παρακάτω αποκαλυπτικές φωτογραφίες 

 

 
 
skydras.jpg
 
 
Τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται φαινόμενα αλόγιστης κλάδευσης και κοπής δέντρων σε κοινόχρηστους και ιδιωτικούς χώρους του Δήμου από πολίτες. 
Οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπιστώνουν ότι καταστρέφονται ή κόβονται δέντρα, είτε γιατί "εμποδίζουν" στο παρκάρισμα του αυτοκινήτων είτε γιατί "κρύβουν" τις ταμπέλες των μαγαζιών, είτε γιατί τα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους είτε γιατί οι καρποί των δέντρων "λερώνουν" τα αυτοκίνητα, τα πεζοδρόμια κλπ.
Απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και τέτοιες συμπεριφορές θα είμαστε ιδιαιτέρως αυστηροί. Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το Άρθρο 40 του Ν.1337/83, για την κοπή δέντρων μέσα σε εγκεκριμένα σχέδια πόλεως και ΖΟΕ (που δεν προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων), απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας κοπής δένδρων από την οικεία πολεοδομική αρχή και ακολουθούνται οι διαδικασίες όπως αναφέρονται   στην Υ.Α. Οικ.  55174/2013. 
Στους παραβάτες επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα. 
Σε εκτός σχεδίου ζώνες καθώς και σε χώρους που προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, όπως είναι οι χώροι πρασίνου απαιτείται έγκριση Δασαρχείου.
 
 
 
dak_polichni.jpg
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ευεργετική δράση ενός μεγάλης ηλικίας δέντρου που αποτελεί "πνεύμονα οξυγόνου" για τοναστικό χώρο δεν αντικαθίσταται με μια νέα φύτευση. 
Για να αποφευχθούν φαινόμενα που προκαλούν θλίψη και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δεν αποκαθίστανται, παρακαλούμε να ληφθεί υπόψη ότι οποιαδήποτε κλάδευση της κόμης είναι "σφάλμα" και προκαλεί πληγές στα δέντρα με συνέπεια τις προσβολές από μύκητες και βακτήρια που υποβαθμίζουν την υγεία τους. 
Στα δέντρα των πάρκων και των πεζοδρoμίων δεν εφαρμόζονται οι ίδιες μέθοδοι που εφαρμόζονται στα βραχύβια οπωροφόρα δένδρα. Σε ειδικές περιπτώσεις (αποκατάσταση ζημιών, για λόγους ασφαλείας κλπ) εκτελούνται κλαδέματα την περίοδο από την πτώση των φύλλων (Οκτώβρη - Νοέμβρη) μέχρι την έναρξη διόγκωσης των οφθαλμών την άνοιξη.
Ζητούμε την κατανόηση των πολιτών σε καθυστερημένες επεμβάσεις των υπηρεσιών εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και χαμηλών κονδυλίων και ελπίζουμε στην αποτελεσματική συνεργασία με τους πολίτες τόσο στην ορθή διαχείριση του  πρασίνου καθώς και στην καταγραφή - καταγγελία φαινομένων που παράνομα προσβάλλουν το αστικό πράσινο.
 
 
 
 
 
Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος,
Ανακύκλωσης και ΠρασίνουΑθ. Λαζαρίδης

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.