Απάτη μέσω διαδικτύου εξιχνιάστηκε στη Θεσσαλονίκη- 31χρονος πουλούσε ταξίδια σε ανυποψίαστους

Στα ψηφιακά ίχνη χρήστη του διαδικτύου και στη συνακόλουθη εξιχνίαση περίπτωσης διαδικτυακής απάτης σε βάρος 23χρονης, οδήγησε η

συστηματική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, μετά από αξιοποίηση των διαδικτυακών ευρημάτων, ταυτοποιήθηκε ως δράστης της έκνομης ενέργειας, 31χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία με την κατηγορία της απάτης.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο δράστης ανήρτησε ταξιδιωτική προσφορά, σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία αφορούσε υποτιθέμενο ταξίδι δύο ατόμων σε χώρα της Ευρώπης, έναντι χρηματικού ποσού. Τη συγκεκριμένη ταξιδιωτική προσφορά, έπειτα από σχετική διαδικτυακή περιήγηση, εντόπισε η 23χρονη, η οποία ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον 31χρονο.

Ο τελευταίος της υπέδειξε αρχικά τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να καταθέσει ποσό, ύψους (900) ευρώ, στη συνέχεια όμως, λόγω αποτυχίας της κατάθεσης, την προέτρεψε να αποστείλει τα χρήματα μέσω εταιρείας μεταφοράς χρημάτων, γεγονός που έπραξε το θύμα, χωρίς ωστόσο να λάβει ουδέποτε τα εισιτήρια για το ταξίδι. Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συμβουλεύει τους χρήστες του διαδικτύου:
Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές που πραγματοποιούν μέσω του διαδικτύου και να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές σε αξιόπιστες ιστοσελίδες που ακολουθούν αξιόπιστα πρωτόκολλα ασφαλείας.
Σε περιπτώσεις συναλλαγών μέσω διαδικτύου και για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής τους, κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, η οποιοδήποτε είδους ηλεκτρονικών κρατήσεων για ταξίδια και εκδρομές, θα πρέπει να ελέγχουν αν η ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν είναι έγκυρη και να επιλέγουν για τις συναλλαγές και αγορές τους, μόνο γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες.
Συνίσταται να χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) στις διαδικτυακές αγορές τους, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα, ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα προσθήκης χρημάτων μόνο όταν υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια οι διαδικτυακές συναλλαγές.
Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στις πληροφορίες και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων ιστοσελίδων.
Να ενημερώνονται σχετικά με την ταυτότητα και την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών καταστημάτων για τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται ξεκάθαρα τα στοιχεία της εταιρείας, δηλαδή το όνομα, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και τα στοιχεία επικοινωνίας.
Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος πρέπει να είναι σαφή. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στην τιμή του προϊόντος, τον τρόπο πληρωμής, το χρόνο παράδοσης και την πολιτική επιστροφών-ακυρώσεων.
Οι όροι χρήσης της συναλλαγής πρέπει να είναι προσβάσιμοι και διαφανείς.
Να αποφεύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές από υπολογιστές τρίτων ή δημόσια προσβάσιμους (π.χ. από Ίντερνετ καφέ).
Να φυλάσσουν τους κωδικούς σε ασφαλές μέρος. Να μην χρησιμοποιούν για κωδικό ονόματα οικείων, ημερομηνίες γέννησης, επετείων, κ.λπ., που εύκολα μπορεί να προβλεφθούν.

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.