Το νέο Wi-Fi έρχεται και θα αλλάξει το ίντερνετ που ξέραμε μέχρι σήμερα. Το Li-Fi είναι ολοένα και πιο κοντά στην υλοποίησή του.
Πώς θα σας φαινόταν να χρησιμοποιείτε το φως του δωματίου που εργάζεστε για να έχετε ταχύτερη σύνδεση στο διαδίκτυο; Το νέο πρότυπο ασύρματης δικτύωσης Li-Fi είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στην αγορά της επικοινωνίας και το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών το φέρνει ολοένα και πιο κοντά.
Οι εταιρείες του χώρου δέχτηκαν με μεγάλη χαρά τις ανακοινώσεις και τις σχετικές δημοσιεύσεις που έγιναν και φαίνεται πως σύντομα θα αρχίσουν να το ελέγχουν.
Με τη βοήθεια του φωτός
Το Li-Fi προσφέρει μεγαλύτερες και πιο αξιόπιστες ασύρματες συνδέσεις με υψηλό βαθμό ασφάλειας και θα συνεργάζεται με τα υπάρχοντα δίκτυα Wi-Fi.
Το Li-Fi (Light Fidelity) αξιοποιεί το φως για τη μετάδοση δεδομένων και είναι ένα νέο σύστημα επικοινωνίας που προσφέρει μετάδοση δεδομένων σε υψηλές ταχύτητες μέσω των διάφορων φασμάτων φωτός.
Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω video της εταιρείας Fraunhoffer HHI, το σύστημα Li-Fi χρησιμοποιεί το εγκατεστημένο φως σε ένα κτίριο και βοηθάει στη μεταφορά και μετάδοση δεδομένων ανάμεσα στους υπολογιστές.
Οι ταχύτητές του φτάνουν στα 224GB το δευτερόλεπτο, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς εξασφαλίζει και μεγαλύτερη αξιοπιστία, μικρότερη χρονοκαθυστέρηση και λιγότερες παρεμβολές.
Με το που έγινε δημόσιο το πρότυπο, οι κατασκευαστές θα μπορούν να το ελέγξουν επί της ουσίας στις συσκευές τους, ενώ και η pureLiFi έχει ήδη έτοιμη μια σχετική κεραία που μπορεί να ενσωματωθεί σε μελλοντικά μοντέλα.
Οι εκτιμήσεις μιλούν για πρώτη εμφάνιση των Li-Fi ready συσκευών στην έκθεση Mobile World Congress που θα διοργανωθεί τον Φεβρουάριο του 2024.
Δείτε ένα ακόμη παράδειγμα μιας λάμπας που χρησιμοποιείται για να προσφέρει γρήγορη ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο σε ένα laptop που βρίσκεται στο ίδιο γραφείο.
Μοναδικό αρνητικό της είναι πως χρειάζεται να είναι σε κοντινή επαφή μια συσκευή με τη σχετική πηγή φωτός, ωστόσο φαίνεται πως το Li-Fi θα είναι μια τεχνολογία που θα μας απασχολήσει ταυτόχρονα με το Wi-Fi και δεν θα το αντικαταστήσει ολοκληρωτικά, τουλάχιστον στα πρώτα (αρκετά) χρόνια.