Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΑνεβάζει ταχύτητα το Ίντερνετ στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας

Ανεβάζει ταχύτητα το Ίντερνετ στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας

.

Ταχύτητα εν μέσω πανδημίας ανεβάζει το Internet στην Ελλάδα, το οποίο έχει εξελιχθεί σε πολύτιμο εργαλείο «επιβίωσης» για πολίτες, επιχειρήσεις και Δημόσιο. Το 2020, την πρώτη πανδημική χρονιά, η μέση ταχύτητα download στις σταθερές συνδέσεις Internet στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 27 Mbps.

Κατά 34,83% αυξήθηκε η μέση ταχύτητα download στις σταθερές συνδέσεις και κατά 44% η μέση ταχύτητα download το 2020. Οι μέση ταχύτητα download στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 34,83%, ενώ η μέση ταχύτητα upload κατά 44%, σύμφωνα με τις μετρήσεις της πλατφόρμας ΥΠΕΡΙΩΝ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων. Η σημαντική αύξηση της ταχύτητας, που αποδίδεται στην άνοδο του αριθμού τελικών χρηστών με συνδέσεις δικτύων νέας γενιάς (VDSL, FTTΗ).

Οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες δείχνουν, μεσούσης της πανδημίας, να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις ταχύτητες του Διαδικτύου στην Ελλάδα, γεγονός που αποτυπώνεται και στην αύξηση των μετρήσεων στην πλατφόρμα ΥΠΕΡΙΩΝ της ΕΕΤΤ. Συνολικά την περίοδο 01.01.2020 – 31.12.2020 καταγράφηκαν 24.582 μετρήσεις από 3.150 συνδέσεις εγγεγραμμένων χρηστών.

Ο αριθμός των μετρήσεων είναι σημαντικά αυξημένος έναντι των προηγούμενων ετών, καθώς -για παράδειγμα- σε σχέση με το 2019 ενισχύθηκε κατά 71%. Η αύξηση συνδέεται με την ενεργοποίηση του Εθνικού Κανονισμού Ανοικτού Διαδικτύου, που προβλέπει έλεγχο της ταχύτητας από τους ίδιους τους συνδρομητές, ενώ υποχρεώνει τους παρόχους σε αποζημιώσεις σε περίπτωση αποκλίσεων από την ταχύτητα που αναφέρεται στη σύμβασή τους.

Αποζημιώσεις χρηστών

Σύμφωνα με τον Εθνικό Κανονισμό Ανοικτού Διαδικτύου, που ενεργοποιήθηκε στην Ελλάδα στα τέλη του 2020 για τις ταχύτητες στα σταθερά δίκτυα, οι πάροχοι οφείλουν να ενημερώνουν τους συνδρομητές για την ελάχιστη και τη μέγιστη ταχύτητα που αναμένεται στη σύνδεσή τους. Η ενημέρωση αφορά τόσο τους νέους, όσο και τους υφιστάμενους συνδρομητές ενός παρόχου.

Η ενημέρωση για τις ταχύτητες αποτελεί μέρος των όρων της σύμβασης, ενώ ο συνδρομητής αποκτά δικαίωμα αποζημιώσεων ή επανορθώσεων σε περίπτωση που διαπιστωθούν συνεχείς ή επαναλαμβανόμενες αποκλίσεις από την ελάχιστη ταχύτητα.

Παραδείγματα δυνατών επανορθώσεων ή αποζημιώσεων είναι έκπτωση στο λογαριασμό, δυνατότητα επιλογής πακέτου με χαμηλότερη ονομαστική ταχύτητα, επιστροφή τμήματος ή συνόλου του παγίου, ή συνδυασμός αυτών. Σε περίπτωση αποκλίσεων μεγαλύτερων από 30% για ADSL δίκτυα, και 20% για τις υπόλοιπες τεχνολογίες (π.χ. VDSL, FTTH), ο συνδρομητής αποκτά και το δικαίωμα αζήμιας καταγγελίας της σύμβασης εφόσον το πρόβλημα δεν διορθωθεί εντός 30 ημερών (με εξαίρεση τις υποχρεώσεις του συνδρομητή για καταβολή τυχόν υπολοίπων επιδότησης συσκευών ή τερματικού εξοπλισμού).

Μείωση παραπόνων

Σύμφωνα με την έκθεση Ανοιχτού Διαδικτύου 2020-2021 της ΕΕΕΤ, η οποία εξετάζει την κατάσταση του Διαδικτύου στη χώρα μας, την περίοδο Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021 υποβλήθηκε πολύ χαμηλός αριθμός παραπόνων για θέματα ανοικτού διαδικτύου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των παραπόνων αφορούσε στη γενική ποιότητα υπηρεσίας, και περιλάμβανε αναφορές χρηστών για χαμηλή ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Σημειώνεται ότι η ΕΕΤΤ αποτελεί το δεύτερο ή τρίτο επίπεδο υποβολής παραπόνων, αφού οι δυσαρεστημένοι συνδρομητές πρώτα απευθύνονται στον πάροχό τους, ή σε δεύτερο επίπεδο σε όργανα επίλυσης διαφορών (π.χ. Συνήγορο του Καταναλωτή), και μόνο οι συνδρομητές που δεν μένουν ικανοποιημένοι με την επίλυση του παραπόνου τους απευθύνονται στην ΕΕΤΤ.

Πηγή: sepe.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα