Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΟι εφαρμογές που απευθύνονται στο κοινό, “πηγή” επιθέσεων

Οι εφαρμογές που απευθύνονται στο κοινό, “πηγή” επιθέσεων

.

Οι εφαρμογές, που απευθύνονται στο κοινό, παραμένουν ο πιο κοινός φορέας επίθεσης, που χρησιμοποιείται από ψηφιακούς εγκληματίες για να παρεισφρήσουν στα συστήματα μιας εταιρείας. Σήμερα, οι εφαρμογές, που απευθύνονται στο κοινό, διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να αλληλοεπιδρούν με πελάτες, συνεργάτες και ενδιαφερόμενα μέρη.

Αυτές οι εφαρμογές, που κυμαίνονται από ιστότοπους έως API και διαδικτυακές υπηρεσίες, λειτουργούν ως ψηφιακές βιτρίνες οργανισμών, παρέχοντας βασικές υπηρεσίες και πληροφορίες στους χρήστες, παγκοσμίως. Ωστόσο, στην τελευταία της έκθεση Incident Response, η Kaspersky διαπίστωσε ότι οι εφαρμογές, που απευθύνονται στο κοινό, παραμένουν ο πιο κοινός φορέας επίθεσης, που χρησιμοποιείται από ψηφιακούς εγκληματίες για να παρεισφρήσουν στο σύστημα ενός θύματος.

Οι κίνδυνοι που κρύβονται πίσω από εφαρμογές που απευθύνονται στο κοινό

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Kaspersky Incident Response 2023, οι παραβιάσεις των εφαρμογών, που απευθύνονται στο κοινό, παρέμειναν η πιο κοινή μέθοδος ψηφιακών επιθέσεων και το ένα τρίτο αυτών των εφαρμογών δέχθηκε επίθεση μέσω γνωστών τρωτών σημείων.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι πάνω από τις μισές από αυτές τις ευπάθειες ανακαλύφθηκαν το 2021 και το 2022. Αυτός ο αρχικός φορέας βρέθηκε στο 42,37% των περιπτώσεων.

Με βάση αυτά τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία, η Kaspersky αποκαλύπτει τα ευρήματά της σχετικά με τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας των εφαρμογών που απευθύνονται στο κοινό, που πρέπει να γνωρίζουν οι οργανισμοί.

Παραβιάσεις δεδομένων

Οι εφαρμογές, που απευθύνονται στο κοινό, είναι εφαρμογές λογισμικού ή υπηρεσίες, προσβάσιμες σε εξωτερικούς χρήστες μέσω του διαδικτύου. Σε αντίθεση με τις εσωτερικές εφαρμογές, οι οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως από εργαζομένους εντός του δικτύου ενός οργανισμού, οι εφαρμογές, που απευθύνονται στο κοινό, έχουν σχεδιαστεί για πρόσβαση από οποιονδήποτε διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο.

Αυτές οι εφαρμογές εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου, portals πελατών, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακών τραπεζικών συστημάτων, μεταξύ άλλων.

Δεδομένου του κρίσιμου ρόλου τους στις ψηφιακές επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι εφαρμογές που απευθύνονται στο κοινό αποτελούν συχνά στόχο εγκληματιών στον κυβερνοχώρο λόγω της έκθεσης τους στο διαδίκτυο. Ορισμένοι από τους κινδύνους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, που σχετίζονται με αυτές τις εφαρμογές, είναι, για παράδειγμα, οι παραβιάσεις δεδομένων.

Οι εφαρμογές, που απευθύνονται στο κοινό, συχνά αποθηκεύουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως δεδομένα πελατών, στοιχεία πληρωμής και πνευματική ιδιοκτησία. Μια επιτυχημένη κυβερνοεπίθεση σε αυτές τις εφαρμογές μπορεί να οδηγήσει σε παραβιάσεις δεδομένων, με αποτέλεσμα την αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών και οικονομικών απωλειών.

Άλλος κίνδυνος για τις εφαρμογές, που απευθύνονται στο κοινό, είναι οι μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ενδέχεται να εισάγουν κακόβουλο λογισμικό σε εφαρμογές, που απευθύνονται στο κοινό, για να θέσουν σε κίνδυνο τις συσκευές των χρηστών ή να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες.

Οι κακόβουλοι κώδικες, που κρύβονται μέσα στις ιστοσελίδες, μπορούν να μολύνουν τις συσκευές των χρηστών κατά την πρόσβαση, οδηγώντας σε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δεδομένα ή οικονομική απάτη.

Επιθέσεις phishing

Οι εφαρμογές, που απευθύνονται στο κοινό, αποτελούν πρωταρχικούς στόχους για επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing), όπου οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσπαθούν να εξαπατήσουν τους χρήστες, ώστε να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως διαπιστευτήρια σύνδεσης ή οικονομικά στοιχεία.

Οι επιθέσεις phishing, που πραγματοποιούνται μέσω email, ψεύτικων ιστότοπων ή συνδέσμων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορούν να εκμεταλλευτούν ευπάθειες σε εφαρμογές, που απευθύνονται στο κοινό, για να εξαπατήσουν ανυποψίαστους χρήστες.

“Καθώς οι οργανισμοί βασίζονται όλο και περισσότερο σε εφαρμογές, που απευθύνονται στο κοινό, για να προωθήσουν την ψηφιακή δέσμευση, οι κίνδυνοι για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, που σχετίζονται με αυτές τις πλατφόρμες, είναι πλέον μεγαλύτεροι από ποτέ”, αναφέρει η Kaspersky.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα