Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαFree the nipple: Τέλος στη λογοκρισία των γυναικείων θηλών σε Facebook και...

Free the nipple: Τέλος στη λογοκρισία των γυναικείων θηλών σε Facebook και Instagram;

.

Πάνω από μια δεκαετία μετά την έναρξη της εκστρατείας “Free the Nipple”, το ανεξάρτητο εποπτικό συμβούλιο της Meta αποφάσισε ότι οι αυστηροί κανόνες της πλατφόρμας για τις γυμνές θηλές των γυναικών εμποδίζουν την ελευθερία της έκφρασης στο Facebook και το Instagram.
Σύμφωνα με το Euronews.com, το συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει ακαδημαϊκούς, εμπειρογνώμονες σε θέματα δικαιωμάτων και δικηγόρους και συμβουλεύει την εταιρεία για τις πολιτικές ελέγχου περιεχομένου, είπε ότι η απαγόρευση εμπόδισε τη συμμετοχή στις πλατφόρμες, ειδικά για γυναίκες, ιντερσεξ, μη δυαδικά και τρανς άτομα.

Περιέγραψε την πολιτική γυμνού ενηλίκων της πλατφόρμας ως “μεροληπτική” και συμβούλευσε τη Meta να την αλλάξει “έτσι ώστε να διέπεται από σαφή κριτήρια που σέβονται τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Η απόφαση έρχεται αφότου το διοικητικό συμβούλιο ανέτρεψε την απόφαση της Meta να αφαιρέσει δύο αναρτήσεις στο Instagram με τρανς και μη δυαδικά άτομα με γυμνό στήθος.

Τι είναι η καμπάνια “Free the Nipple”;

Μέχρι τώρα, η Meta εφάρμοζε μια αυστηρή πολιτική για την έκθεση των θηλών των γυναικών – ακόμη και οι θηλάζουσες μητέρες είχαν λογοκριθεί.

Αυτό προκάλεσε σάλο ήδη από το 2012, όταν κυκλοφόρησε μια ταινία που κάλυπτε το θέμα και οδήγησε σε διαμαρτυρίες που απαιτούσαν το δικαίωμα των γυναικών να γυμνώνουν το στήθος τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εάν το επιθυμούν.

Έκτοτε, έχουν εισαχθεί εξαιρέσεις για τον θηλασμό, τις στιγμές της γέννας και μετά τον τοκετό, καταστάσεις που σχετίζονται με την υγεία (για παράδειγμα, μετά τη μαστεκτομή, ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού ή χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου) ή πράξεις διαμαρτυρίας.

Ένα σταθερό σημείο αμφισβήτησης είναι ότι οι πλατφόρμες συχνά δεν λογοκρίνουν τη ρητορική μίσους, ενώ λογοκρίνουν τις γυναικείες θηλές.

Το 2018, ο Διευθύνων Σύμβουλος Mark Zuckerburg προσπάθησε να το δικαιολογήσει εξηγώντας: “Είναι ευκολότερο να χτίσεις ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό μιας θηλής παρά για τον εντοπισμό ρητορικής μίσους”.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, η επικεφαλής της διαχείρισης παγκόσμιας πολιτικής του Facebook, Monika Bickert εξήγησε ότι η στάση για τις θηλές έχει να κάνει στην πραγματικότητα με τη συναίνεση και την αδυναμία της πλατφόρμας να προσδιορίσει μη συναινετικό περιεχόμενο.

Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, το Facebook κυκλοφόρησε τις πρώτες εσωτερικές οδηγίες του για τους συντονιστές περιεχομένου, οι οποίες περιγράφουν πώς τα πρότυπα γυμνού της πλατφόρμας στοχεύουν στην ασφάλεια των χρηστών και στην αποφυγή εκμετάλλευσης.

Γιατί, λοιπόν, το εποπτικό συμβούλιο άλλαξε γνώμη;

Το εποπτικό συμβούλιο της Meta υποστήριξε ότι η υπάρχουσα πολιτική βασίζεται σε μια δυαδική άποψη του φύλου και σε μια διάκριση μεταξύ ανδρικού και γυναικείου σώματος.

“Μια τέτοια προσέγγιση καθιστά ασαφές πώς ισχύουν οι κανόνες για τα ιντερσεξ, τα μη δυαδικά και τα τρανς άτομα και απαιτεί από τους αναθεωρητές να κάνουν γρήγορες και υποκειμενικές εκτιμήσεις για το φύλο και το γένος, κάτι που δεν είναι πρακτικό όταν εποπτεύεις περιεχόμενο σε μεγάλη κλίμακα”, ανέφερε το συμβούλιο στην απόφασή του την Τρίτη.

Πρόσθεσε ότι οι κανόνες της Meta για το γυμνό ενηλίκων “θέτουν δυσανάλογους περιορισμούς σε ορισμένους τύπους περιεχομένου και έκφρασης”, ενώ θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά και λιγότερο περιοριστικά τα μέτρα, αν υπήρχαν ενδείξεις προειδοποίησης για το περιεχόμενο και σχετικό όριο ηλικίας, που θα επέτρεπε μόνο σε χρήστες άνω των 18 ετών να το δουν.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα