Επιπλέον 275 προγραμματιστές και μηχανικούς υπολογιστών «εισάγει» στη χώρα μας η Deutsche Telekom από το εξωτερικό. Στόχος της απόφασης αυτής είναι η περαιτέρω στελέχωση του κέντρου λογισμικού (Telekom IT Hub) που έχει δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη, με τη συνεργασία φυσικά του ΟΤΕ.
Το νέο προσωπικό έρχεται θα πλαισιώσει τους ήδη 238 εργαζόμενους της εταιρείας που μεταφέρθηκαν στη συμπρωτεύουσα το περασμένο καλοκαίρι (Ιούνιος 2022) από την Αττάλεια της Τουρκίας. Πρόκειται για προγραμματιστές, (κυρίως Ρώσοι υπήκοοι), που εργαζόντουσαν στο κέντρο λογισμικού της γερμανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών στην Αγ. Πετρούπολη. Από εκεί η εταιρεία τους μετέφερε στην Αττάλεια της Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο, μετά την απόφασή της διοίκησης της Deutsche Telekom να κλείσει το κέντρο λογισμικού που λειτουργούσε στη Ρωσία, ως αντίποινα για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τώρα, o γερμανικός όμιλος ενδυναμώνει περαιτέρω το κέντρο λογισμικού, καθώς εκτός των 238, μεταφέρονται άλλοι 275 εργαζόμενοι της εταιρείας. Επιπλέον αυτών, φέρεται να έχουν προσληφθεί και 100 Έλληνες προγραμματιστές. Έτσι, σήμερα απασχολούνται πάνω από 500 προγραμματιστές στην κέντρο λογισμικού που έχει στεγαστεί προσωρινά σε κτίριο του ΟΤΕ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Στο μέλλον το Telekom IT Hub θα μεταφερθεί σε νέο κτίριο που θα στηθεί αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, στόχος της Deutsche Telekom είναι σταδιακά το ανθρώπινο δυναμικό να φτάσει τους 1.000 υπαλλήλους μέχρι το 2024. Αυτό θα συμβεί κυρίως με προσλήψεις προσωπικού από την Ελλάδα, αλλά και άλλες γειτονικές χώρες, καθώς και η χώρα μας φτάνει σε οριακό σημείο προσφοράς ανθρώπινου δυναμικού.
Όταν ολοκληρωθούν οι προσλήψεις αυτές, το κέντρο λογισμικού θα καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα της γερμανικής εταιρείας κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας στους δέκα προγραμματιστές της Deutsche Telekom θα έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη, καθώς το σύνολο των προγραμματιστών του γερμανικού ομίλου ανέρχεται σε 10.000 σε ολόκληρο τον πλανήτη.
«Η Telekom IT απασχολεί 10.000 ειδικούς software και νέων τεχνολογιών, σε διάφορες χώρες. Επιλέξαμε την Ελλάδα για την ίδρυση του νέου Telekom IT hub γιατί, ως Deutsche Telekom, πιστεύουμε στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, και στο υψηλό επίπεδο και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της», είχε δηλώσει πρόσφατα ο επικεφαλής (CEO) της Telekom IT και επικεφαλής των πληροφοριακών συστημάτων (CIO) του ομίλου Deutsche Telekom, Peter Leukert, με αφορμή την επίσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο νέο κέντρο λογισμικού.
H πόλη της Θεσσαλονίκης φαίνεται να έχει καλοδεχθεί τους «οικονομικούς μετανάστες» της Deutsche Telekom οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν μεταφέρει και τις οικογένειές τους. Μάλιστα τα παιδιά τους πηγαίνουν σε ελληνικά σχολεία και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τους άλλους 275 που θα μεταφερθούν σταδιακά στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα τα υπουργεία Εξωτερικών, Εργασίας και Μετανάστευσης, για να διευκολύνουν την έκδοση των απαραίτητων εγγράφων, έχουν δημιουργήσει μια ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης των απαραίτητων εγγράφων προκειμένου να εργαστούν στη χώρα μας (άδεια παραμονή, απόκτηση ΑΜΚΑ, κάρτα εργασίας κ.λπ.).
Σημειώνεται ότι το κέντρο λογισμικού στο οποίο έβαλε λουκέτο η Deutsche Telekom στην Αγ. Πετρούπολη, αρχικά διεκδικούσαν η Λετονία, η Σλοβενία, η Ισπανία και άλλες χώρες. Η δημιουργία του κέντρου αναμφίβολα αναβαθμίζει την πόλη της Θεσσαλονίκη ως τεχνολογικό hub, ενώ παράλληλα δίνει σημαντικά έσοδα στην πόλη.
Πηγή: powergame.gr