Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαFacebook: Αποζημίωση 6.000 ευρώ για προσβλητική ανάρτηση - Η απόφαση ελληνικού δικαστηρίου

Facebook: Αποζημίωση 6.000 ευρώ για προσβλητική ανάρτηση – Η απόφαση ελληνικού δικαστηρίου

.

Στην εποχή του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κινείται η Δικαιοσύνη, η οποία έκρινε ότι οι αναρτήσεις στο Facebook, εφόσον το περιεχόμενό τους ξεπερνά τα όρια της νομιμότητας, συνιστούν προσβολή προσωπικότητας, υποχρεώνοντας μάλιστα τον χρήστη να αποζημιώσει με 6.000 ευρώ τον αντίδικό του για τα επίμαχα σχόλια που ανέβασε στην προσωπική του σελίδα. Οι δικαστές του Εφετείου Πειραιά, οι οποίοι έκριναν μία υπόθεση αντιδικίας μεταξύ ιδιωτών, με την απόφασή τους ουσιαστικά εντάσσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην έννομη τάξη για την προστασία έννομων αγαθών, ακολουθώντας τα ίχνη των τεχνολογικών εξελίξεων.

Η υπόθεση αφορούσε αναρτήσεις στο Facebook από το περιεχόμενο των οποίων το αναφερόμενο σε αυτές πρόσωπο εμφανιζόταν, μεταξύ άλλων, ως ανέντιμο, το οποίο με γνώμονα το δικό του κέρδος σε βάρος του Δημοσίου και σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος διεκδικούσε την έκδοση παράνομων αδειών για να υλοποιήσει μια τουριστική επένδυση στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Με αφορμή μάλιστα τη δημοσίευση του κειμένου από τον χρήστη ακολούθησε σχολιασμός και διαδικτυακός διάλογος με άλλους χρήστες.

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σκεπτικό της ενδιαφέρουσας αυτής απόφασης «Το Facebook παρέχει έναν δημόσιο διαδικτυακό χώρο, στον οποίο οι χρήστες κατά κανόνα αποκαλύπτουν πληθώρα στοιχείων της ζωής τους και της προσωπικότητάς τους».

Οι δικαστές επικαλούνται μάλιστα την επίσημη σελίδα του συγκεκριμένου μέσου δικτύωσης με βάση την οποία «θεσπίζεται τεκμήριο ότι ο χρήστης επιθυμεί τη διάδοση των πληροφοριών του και όχι την προστασία τους». Για λόγους πολιτικής προστασίας της ιδιωτικότητας του Facebook, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προσφέρει, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τον βαθμό δημοσιότητας του προφίλ τους. «Ειδικότερα – αναφέρουν οι δικαστές στο σκεπτικό τους – ο χρήστης έχει τη δυνατότητα, και μάλιστα ανά πάσα στιγμή και όχι μόνο κατά τη δημιουργία του λογαριασμού του, να προβεί σε ρυθμίσεις ιδιωτικότητας στο “προφίλ” του, εάν επιθυμεί να περιορίσει τον κύκλο των προσώπων που έχουν πρόσβαση σε αυτό, στις φωτογραφίες του και γενικότερα στις αναρτήσεις του, δηλαδή να προβεί σε ρυθμίσεις περιορισμού πρόσβασης στις πληροφορίες του – “κλειστό προφίλ”, που είναι προσβάσιμο μόνο σε καταχωρημένους “φίλους”».

Επίσης – συνεχίζουν – «έχει τη δυνατότητα να καταστήσει δημόσια κι ελεύθερα πρσβάσιμα σε όλους (ακόμη και σε χρήστες του Διαδικτύου που δεν έχουν λογαριασμό στο Facebook) τα στοιχεία αυτά, με την καταχώρησή τους στον εν λόγω ιστότοπο χωρίς ρυθμίσεις ασφαλείας – “ανοιχτό προφίλ”».

Ηθική βλάβη

Ωστόσο, στην υπόθεση που έφτασε ενώπιόν τους οι δημόσιες αναρτήσεις και τα σχόλια στην πλέον γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έκριναν ότι έβλαψαν την τιμή και την υπόληψη του προσώπου στο οποίο αναφερόταν ο χρήστης, αφού έλαβε γνώση αυτών μεγάλος αριθμός προσώπων, τόσο φίλων του χρήστη στο Facebook, όσο και γνωστοί και φίλοι του προσώπου που αφορούσαν τα επίμαχα σχόλια, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να υποστεί σημαντική ηθική βλάβη.

Στο διά ταύτα της απόφασής τους οι δικαστικοί λειτουργοί σταθμίζοντας τις εν γένει συνθήκες τέλεσης της προσβολής, του είδους και της βαρύτητας αυτής, του έντονου ψυχικού άλγους που προκλήθηκε στο πρόσωπο που αφορούσαν τα σχόλια, καθώς και την οικονομική κατάσταση των διαδίκων, υποχρεώνει τον χρήστη του Facebook να αποζημιώσει τον αντίδικό του με 6.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα