Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΤεχνολογίαFacebook: Νέοι φόβοι μετά τον ρόλο της πλατφόρμας σε υπόθεση άμβλωσης στις...

Facebook: Νέοι φόβοι μετά τον ρόλο της πλατφόρμας σε υπόθεση άμβλωσης στις ΗΠΑ

Facebook: Το Facebook προκάλεσε οργή όταν συμμορφώθηκε με την αμερικανική αστυνομία που ερευνά μια υπόθεση άμβλωσης, ενισχύοντας τους φόβους ότι η πλατφόρμα θα είναι ένα εργαλείο για την καταστολή της διαδικασίας. Η κριτική δημιουργήθηκε μετά από αναφορές των μέσων ενημέρωσης που αποκάλυψαν ότι ο γίγαντας των κοινωνικών δικτύων είχε παραδώσει τα βασικά μηνύματα μιας μητέρας που κατηγορήθηκε ποινικά για έκτρωση για την κόρη της.

Οι συνήγοροι είχαν προειδοποιήσει για αυτό ακριβώς το πράγμα, αφού το ανώτατο δικαστήριο της Αμερικής ανακάλεσε το εθνικό δικαίωμα στην άμβλωση στα τέλη Ιουνίου, καθώς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας κατέχουν ένα θησαυροφυλάκιο δεδομένων για τις τοποθεσίες και τη συμπεριφορά των χρηστών.

Η Jessica Burgess, 41, κατηγορήθηκε ότι βοήθησε τη 17χρονη κόρη της να διακόψει μια εγκυμοσύνη στη μεσοδυτική πολιτεία της Νεμπράσκα των ΗΠΑ.

Αντιμετωπίζει πέντε κατηγορίες — συμπεριλαμβανομένης μιας βάσει νόμου του 2010 που επιτρέπει την άμβλωση μόνο έως και 20 εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση.

Η κόρη αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης μιας για απόκρυψη ή εγκατάλειψη πτώματος.

Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του Facebook Meta υπερασπίστηκε τον εαυτό του την Τρίτη σημειώνοντας ότι η δικαστική απόφαση της Νεμπράσκα «δεν ανέφερε καθόλου την άμβλωση» και ήρθε ενώπιον της άκρως διχαστικής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Ιούνιο να ανατρέψει το Roe v Wade, την υπόθεση που παρείχε δικαίωμα στην άμβλωση στα κράτη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αυτή η πρόταση φαίνεται να υπονοεί ότι *αν* τα εντάλματα έρευνας ανέφεραν την άμβλωση, θα υπήρχε διαφορετικό αποτέλεσμα.

Αλλά φυσικά αυτό δεν είναι αλήθεια», έγραψε στο Twitter ο Logan Koepke, ο οποίος ερευνά πώς η τεχνολογία επηρεάζει θέματα όπως η ποινική δικαιοσύνη.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με την παράδοση των δεδομένων, ο γίγαντας της Silicon Valley υπέδειξε στο Γαλλικό Πρακτορείο την πολιτική του να συμμορφώνεται με τα κυβερνητικά αιτήματα όταν «ο νόμος μας απαιτεί να το κάνουμε».

Οι περιορισμοί της Νεμπράσκα υιοθετήθηκαν χρόνια πριν ανατραπεί το Roe. Περίπου 16 πολιτείες έχουν άμεσες απαγορεύσεις ή όρια στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης στις δικαιοδοσίες τους. – «Δεν είναι δυνατή η απελευθέρωση κρυπτογραφημένων συνομιλιών» –

Για τους παρατηρητές του κόσμου της τεχνολογίας, η υπόθεση της Νεμπράσκα σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία.

«Αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει σε εταιρείες που διαθέτουν τεράστιο όγκο δεδομένων για ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα και σε όλον τον κόσμο», δήλωσε η Alexandra Givens, Διευθύνουσα Σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού Κέντρου για τη Δημοκρατία & Τεχνολογία.

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι εάν οι εταιρείες λάβουν ένα δεόντως εκδοθέν νομικό αίτημα, σύμφωνα με έναν έγκυρο νόμο, υπάρχουν ισχυρά κίνητρα για να θελήσουν να συμμορφωθούν με αυτό το αίτημα.

«Οι εταιρείες πρέπει τουλάχιστον να βεβαιωθούν ότι επιμένουν σε μια πλήρη νομική διαδικασία, ότι τα εντάλματα είναι συγκεκριμένα και όχι μια αλιευτική αποστολή, οι αναζητήσεις ερμηνεύονται πολύ στενά και ότι ειδοποιούν τους χρήστες, ώστε οι χρήστες να προσπαθήσουν να απωθήσουν,» πρόσθεσε η Givens. Ο Meta δεν παρείχε στο AFP την εντολή του δικαστηρίου της Νεμπράσκα.

Το αρχείο της αστυνομίας ζήτησε από τον δικαστή να διατάξει την εταιρεία να μην πει στην κόρη της Burgess για το ένταλμα έρευνας για τα μηνύματά της στο Facebook.

«Έχω λόγους να πιστεύω ότι η ειδοποίηση του συνδρομητή ή του πελάτη για την έκδοση αυτού του εντάλματος έρευνας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή ή την παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων», έγραψε ο αστυνομικός ντετέκτιβ Μπεν ΜακΜπράιντ.

Είπε στο δικαστήριο ότι άρχισε να διερευνά «ανησυχίες» στα τέλη Απριλίου ότι η κόρη της Μπέρτζες είχε γεννήσει πρόωρα ένα «θνησιγενές παιδί», το οποίο φέρεται να έθαψαν μαζί.

Οι υποστηρικτές σημείωσαν ότι εκτός από τη μη χρήση των προϊόντων της Meta, ένας σίγουρος τρόπος για να κρατήσετε τις επικοινωνίες των χρηστών μακριά από τα κυβερνητικά χέρια θα ήταν να κρυπτογραφούνται αυτόματα.

Το WhatsApp, που ανήκει στο μεταφορικό σύστημα, διαθέτει κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία δεν έχει πρόσβαση στις πληροφορίες, αλλά αυτό το επίπεδο προστασίας απορρήτου δεν είναι η προεπιλεγμένη ρύθμιση στο Facebook messenger.

«Η εταιρεία δεν είπε ποτέ ότι δεν θα συμμορφωνόταν με αίτημα των αρχών επιβολής του νόμου σε μια κατάσταση που σχετίζεται με τις αμβλώσεις», δήλωσε η Caitlin Seeley George, διευθύντρια εκστρατείας στην ομάδα υπεράσπισης Fight for the Future. «Αν οι χρήστες μπορούσαν να βασιστούν σε κρυπτογραφημένα μηνύματα, η Meta δεν θα ήταν καν σε θέση να μοιράζεται συνομιλίες», πρόσθεσε.

χορηγός επικοινωνίας

 

Διαβαστε Ακομα