Η σύγχρονη παραπληροφόρηση έχει το όνομα deepfake. Πρόκειται για το πιο επικίνδυνο είδος fake news, που μέσω της τεχνητής νοημοσύνης με σοκαριστική ακρίβεια, αντιγράφει πρόσωπα και φωνές και σε εμφανίζουν να λες και να κάνεις πράγματα που είναι εντελώς ψεύτικα. Οι δημοσιογράφοι Ανδριάνα Παρασκευοπούλου, Χριστίνα Βίδου και Βούλα Μαλλά έχουν ήδη πέσει θύματα του deepfake: ξαφνικά εμφανίστηκαν να μοιράζουν χρήματα, να προωθούν φαρμακευτικές αγωγές και να προτρέπουν σε τζόγο.
Η παρουσιάστρια του ΕΡΤNews Αντριάννα Παρασκευοπούλου που έπεσε θύμα του deepfake τόνισε: «Ήταν σοκαριστικό γιατί ήμουν εγώ, το πρόσωπό μου, ήταν η φωνή μου ήταν το περιβάλλον της δουλειάς μου δηλαδή το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ μέχρι που στα πρώτα δευτερόλεπτα όταν υπήρχε και η απάντηση του συνεντευξιαζόμενου αναρωτήθηκα αν έχω κάνει ποτέ τέτοια συνέντευξη που αποκλείεται ποτέ στη ζωή μου να είχα πει κάτι τέτοιο».
Αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά της τεχνολογικής επανάστασης που έφερε η τεχνητή νοημοσύνη. Κάτι που αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί κυρίως στον κινηματογράφο, τώρα τείνει να γίνει μία νέα μορφή παραβατικότητας. Οι deepfakes σε λίγες ώρες μπορούν να αντιγράφουν πρόσωπα και φωνές με ανησυχητική ακρίβεια. Από πολιτικούς που λένε πράγματα που ποτέ δεν είπαν. Καλλιτέχνες που έχουν πεθάνει εδώ και 35 χρόνια και ανασταίνονται ξαφνικά όπως ο Σαλβαντόρ Νταλί αλλά και δημοσιογράφους που βρίσκονται στα social media να προτρέπουν τους πολίτες να παίξουν σε καζίνο.
Το δεύτερο σοκ ήρθε όταν η παρουσιάστρια της εκπομπής «Συνδέσεις» Χριστίνα Βίδου επικοινώνησε με τις Αρχές και δήλωσε «Μου είπαν να σου πω κάτι ρε Χριστίνα; Δεν πρόκειται να βρεις άκρη. Γιατί αυτή τη στιγμή αυτοί ας τους πούμε χάκερς είναι ένα μεγάλο δίκτυο δεν είναι κάτι που λειτουργεί και η έδρα του είναι εδώ μόνο στην Ελλάδα. Μπορεί αυτό το δίκτυο να έχει σέρβερς σε πάρα πολλές χώρες»
Και η λίστα δεν έχει τέλος
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μέσω του δελτίου ειδήσεων του EΡΤNEWS και τη Βούλα Μαλλά, να εμφανίζεται ξαφνικά να μοιράζει αφειδώς εκατομμύρια.
Η παρουσιάστρια του EΡΤNews Βούλα Μάλλα υπογράμμισε: «Αρχικά αιφνιδιάστηκα μετά σοκαρίστικα αλλά νομίζω με μία πολύ προσεκτική ματιά μπορεί κανείς, Νίκο να αντιληφθεί ότι μιλάμε για ένα παραπλανητικό περιεχόμενο ενός fake βίντεο το οποίο δεν μπορεί να πλήξει την αξιοπιστία της ενημέρωσης της δημόσιας τηλεόρασης του ertnews. Λίγη προσοχή παραπάνω».
Ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλης Παπακώστας δήλωσε: «Έχουμε δει βίντεο που αφορά sextortion, σεξουαλικό εκβιασμό και εκβιασμό. Παίρνουν το κεφάλι, το βάζουν σε ένα γυμνό σώμα και φαίνεται ότι αυτό είναι γυμνό. Έχουμε δει για παίγνια, για παράνομο στοιχηματισμό για παράδειγμα». Επίσης πρόσθεσε: «Χρειάζεται καταρχήν αρκετό υλικό φωνής και πλάνων από το πρόσωπο αλλά χρειάζεται και αρκετές ώρες. Δεν είναι κατι που μπορεί να φτιαχτεί μέσα σε μισή ώρα».
Μόνο το 2023 τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απασχόλησαν 15 υποθέσεις παραπλανητικών βίντεο χωρίς κάποια σύλληψη την ώρα που το 2022 δεν υπήρξε ούτε μία.
Ο Βασίλειος Γεωργόπουλος, χάκερ, εγκληματολόγος και εξεταστής ψηφιακών πειστηρίων ανέφερε: «Όταν μία φωτογραφία, ας το πάμε πολύ απλά μία φωτογραφία ή ένα βίντεο από αυτά τα κλασσικά που ήδη γνωρίζουμε, γίνει δημόσιο στο διαδίκτυο μετά είναι εκεί για πάντα. Τα πιθανά σενάρια παραπλάνησης πραγματικά τρομάζουν. Φανταστείτε κάποιος να τηλεφωνεί σε μία ηλικιωμένη και να ισχυρίζεται ότι είναι το παιδί της και χρειάζεται λεφτά. Μόνο που χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, θα χρησιμοποιείται η φωνή του πραγματικού ατόμου».
Η αστυνόμος Α’ της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αιμιλία Δουκέλη υπογράμμισε: «Αν ήσασταν σε μία εταιρεία και σας έπαιρνε ο CEO και σας έλεγε αυτή τη στιγμή μετέφερε 300.000 στον τάδε λογαριασμό. Είναι επείγον. Πως μπορούμε να καταλάβουμε από τη φωνή του είναι η πραγματική ή όχι. Και αν η εντολή που παίρνουμε είναι η σωστή».
Πλέον, η ανθρωπότητα κινείται σε έναν κόσμο που σημασία δεν έχει η εικόνα, ούτε ο ήχος αλλά η προέλευση.
Ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλης Παπακώστας τόνισε:«Αυτό που μπορεί να κάνει για τέτοια βίντεο είναι ότι πολλές φορές με μία παρατήρηση μπορεί να δουν, να καταλάβουν τη διαφορά του επειδή γίνονται εναλλαγές εικόνων μπορεί να διαφέρει ο φωτισμός, μπορεί να αυξομοιώνεται το background ή το πρόσωπο ή να φαίνεται κάποιες αλλαγές γύρω γύρω από τα χείλη που φαίνεται ότι μιλάει το πρόσωπο.
Ένας πανίσχυρος υπολογιστής με προηγμένο λογισμικό AI αξίας εκατομμυρίων, είναι τα ακριβά εργαλεία των επιτηδείων για να παραπλανήσουν τον κόσμο ή να επιβάλουν την προπαγάνδα τους. Ποσά που μπορούν να ματσάρουν Οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να υπάρξει άμεση δραστηριοποίηση και πάταξη του πρωτόγνωρου φαινομένου.