Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΧωρίς καπετάνιο τα πρώτα αυτόνομα ηλεκτροκίνητα πλοία - Για που σαλπάρουν

Χωρίς καπετάνιο τα πρώτα αυτόνομα ηλεκτροκίνητα πλοία – Για που σαλπάρουν

Τα πρώτα ηλεκτροκίνητα και πλήρως αυτόνομα οχηματαγωγά πλοία παραδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Νορβηγία και αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους για λογαριασμό του μεγαλύτερου διανομέα λιανικής της χώρας. Πρόκειται για την αρχή μίας διετούς δοκιμαστικής περιόδου, πριν αποκτήσουν πλήρη πιστοποίηση για αυτόνομη πλεύση.

 

Τα δύο πλοία «Ro-Ro», όπως ονομάζονται τα σκάφη τροχοφόρων οχημάτων, έχουν μήκος περίπου 67 μέτρα και ναυπηγήθηκαν στην Ινδία για την ASKO Maritime, ένα νέο τμήμα της επιχείρησης λιανικής.

Έλεγχος από τη στεριά

Έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν πλήρως αυτόνομα, μεταφέροντας ρυμουλκούμενα φορτηγά στο φιόρδ του Όσλο της Νορβηγίας. Μόλις πιστοποιηθούν πλήρως, θα λειτουργούν από ένα χερσαίο κέντρο που θα χρησιμοποιεί τεχνολογία από την Massterly, μια κοινοπραξία μεταξύ των εταιρειών Wilhelmsen και Kongsberg.

Τα πλοία ονομάστηκαν Marit και Therese κατά την τελετή ονοματοδοσίας στο Moss Havn της Νορβηγίας στις 15 Σεπτεμβρίου προς τιμήν δύο ολυμπιονικών.

Κατά τη διάρκεια της διετούς περιόδου πιστοποίησης, τα σκάφη θα λειτουργούν με πλήρωμα τεσσάρων ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου. Μόλις πιστοποιηθούν, το σχέδιο προβλέπει τα πλοία να λειτουργούν χωρίς πλήρωμα και ως μέρος ενός μεγαλύτερου συστήματος μεταφορών χωρίς εκπομπές CO2.

Τα πλοία τροφοδοτούνται από μπαταρίες χωρητικότητας 1846 kWh και θα επαναφορτίζονται αυτόματα ενώ είναι ελλιμενισμένα στο λιμάνι.

Πηγή: ΟΤ.gr

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα