Σημαντική αύξηση στο ποσοστό των επιχειρήσεων που έπεσαν θύμα παραβίασης δεδομένων με κόστος άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων κατέγραψε η έρευνα Global Digital Trust Insights της PwC, με το σχετικό ποσοστό να εκτινάσσεται σε 36% έναντι 27% έναν χρόνο νωρίτερα.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 3.800 επικεφαλής επιχειρήσεων και κορυφαίων στελεχών τεχνολογίας σε 71 χώρες, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν την άνοδο του Generative AI με ένα μείγμα σκεπτικισμού και ενθουσιασμού. Παράλληλα, πολλές επιχειρήσεις αυξάνουν σημαντικά τις επενδύσεις τους στην κυβερνοασφάλεια, προκειμένου να προστατευθούν από κυβερνοεπιθέσεις.
Σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αύξησαν τον τζίρο τους το περασμένο έτος, ενώ 8 στους 10 (82%) αναμένουν αύξηση αυτού το επόμενο έτος.
Την ίδια στιγμή, 8 στους 10 (79%) αναμένουν αύξηση των επενδύσεων σε ψηφιακές δράσεις και εργαλεία, έναντι ποσοστού 65% το 2023. Ταυτόχρονα, οι οργανισμοί που επενδύουν σε στρατηγικούς μετασχηματισμούς κυβερνοασφάλειας παρά σε μεμονωμένες επενδύσεις, καταγράφουν σημαντικά οφέλη και αποτελούν αραιότερα θύματα κυβερνοεπιθέσεων. Αναφορικά με τις εταιρείες που έπεσαν θύματα κυβερνοεπίθεσης ύψους άνω του 1 εκατ. Ευρώ, αυτές σχεδιάζουν σε ποσοστό 88% να αυξήσουν τον προϋπολογισμό της κυβερνοασφάλειας, ενώ αντίστοιχα, οργανισμοί με κύκλο εργασιών άνω των 5 δισ. δολαρίων σχεδιάζουν αύξηση του σχετικού προϋπολογισμού σε ποσοστό 83%.
Υγεία, Τεχνολογία, Επικοινωνίες και Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες: οι κλάδοι που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη απειλή από κινδύνους στον κυβερνοχώρο.
Μεταξύ των επιμέρους κλάδων, στην τριάδα εκείνων που έχουν πέσει θύματα παραβίασης δεδομένων βρίσκονται αυτός της υγείας, της τεχνολογίας, των ΜΜΕ και των τηλεπικοινωνιών καθώς και αυτός χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Αντίστοιχα, σύμφωνα με την έρευνα, παρατηρείται σημαντική αύξηση των περιστατικών σε ετήσια βάση, ανεξαρτήτως κλάδου.
Με βάση τα ευρήματα, κατά το 2023 το μέσο κόστος μιας κυβερνοεπίθεσης παγκοσμίως ήταν 4,4 εκατ. δολάρια, ενώ ειδικά στον τομέα της υγείας το κόστος ήταν 25% υψηλότερο φτάνοντας τα 5,3 εκατ. δολάρια. Αντίστοιχα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, όσο αυξάνεται το μέγεθος της εταιρείας, αναλόγως αυξάνεται και το μέσο κόστος από τις κυβερνοεπιθέσεις. Εταιρείες με αξία μεγαλύτερη των 10 δισ. δολαρίων αναφέρουν ότι το σχετικό κόστος ανέρχεται σε 7,2 εκατ. δολάρια, ενώ εκείνες με αξία χαμηλότερη από 1 δισ. δολάρια αναφέρουν ζημιές 1,9 εκατ. δολαρίων κατά μέσο όρο.
Πηγή:toponiki.gr