Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΤο Facebook πληρώνει χρήστες του για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Ακολουθούν και...

Το Facebook πληρώνει χρήστες του για παραβίαση προσωπικών δεδομένων – Ακολουθούν και άλλες εταιρείες

Περισσότεροι από 1,4 εκατομμύριο κάτοικοι του Ιλινόις των ΗΠΑ έχουν λάβει επιταγές από το Facebook στο πλαίσιο του διακανονισμού που πέτυχαν με τον τεχνολογικό κολοσσό μετά από ομαδική αγωγή για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τους ενάγοντες, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποίησε παράνομα δεδομένα αναγνώρισης προσώπου -που συλλέχθηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους- για να προτρέπει τους χρήστες να κάνουν tag τους φίλους τους σε φωτογραφίες.

Ο διακανονισμός ήταν ύψους 650 εκατομμυρίων και κάθε ένας χρήστης έχει λάβει επιταγή ύψους 397 δολαρίων.

Ειδικοί εκτιμούν πως αυτή είναι η πρώτη από πολλές, ανάλογες, μηνύσεις κατά εταιρειών για τους ίδιους λόγους.

Αγωγές, άλλωστε, έχουν ήδη κατατεθεί κατά του Google Photos και του Shutterfly, που αναμένεται να καταβάλουν αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων. Τον περασμένο Ιανουάριο, αλυσίδα εστιατορίων πλήρωσε 677.000 δολάρια όταν αποδείχθηκε πως διατηρούσε αρχεία με τα δακτυλικά αποτυπώματα των υπαλλήλων της.

Η νομοθεσία του Ιλινόις είναι από τις αυστηρότερες στις ΗΠΑ. Παρόμοιοι νόμοι υπάρχουν επίσης στο Τέξας και την Ουάσινγκτον, ενώ ανάλογα βήματα θα γίνουν και στην Καλιφόρνια, το Κολοράντο και τη Βιρτζίνια.

Δικηγόρος που είχε εργαστεί στην αγωγή κατά του Facebook επεσήμανε πως οι αποζημιώσεις είναι εντυπωσιακές, αλλά πιο εντυπωσιακές είναι οι ίδιες οι παραβιάσεις. Έφερε δε ως παράδειγμα την αναγνώριση προσώπου η οποία «έχει και μια σκοτεινή πλευρά».

«Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι μας παρακολουθούν περισσότερο απ’ ό,τι γνωρίζουμε».

Το αυτόματο tag σε φωτογραφίες μπορεί να μην φαντάζει ως κάτι σπουδαίο, αλλά μόλις γίνει η εικόνα μπορεί να περιέλθει στην κατοχή τρίτων. Είναι χαρακτηριστικό πως η εταιρεία λογισμικού Clearview AI ισχυρίζεται ότι έχει συλλέξει περισσότερες από 20 δισεκατομμύρια εικόνες από ιστοτόπους όπως το Facebook, το YouTube και το Venmo για εφαρμογή αναγνώρισης προσώπου που έχει τεθεί προς πώληση.

«Καθώς περπατάμε στον δρόμο, όλοι μπορούν να δουν το πρόσωπό μας, αλλά μόνο ορισμένοι μπορούν να συνδέσουν το πρόσωπο με τ΄όνομα» σημείωσε ο Matthew Kugler, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Νορθουέστερν.

Η τεχνολογική δυνατότητα άμεσης σύνδεσης του προσώπου κάποιου με τις προσωπικές του πληροφορίες, λέει ο Kugler, θα μπορούσε να διευκολύνει τους ανθρώπους να παρενοχλούν εργαζομένους ή να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας ή όσων βρίσκονται σε προγράμματα προστασίας μαρτύρων.

Με πληροφορίες από CNBC – Lifo.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα