Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ηγείται της Meta από την ίδρυση του Facebook – εδώ και 20 χρόνια. Σε αντίθεση, με άλλους ιδρυτές μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, όπως ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και ο Λάρι Πέιτζ της Google, που παραιτήθηκαν από τις ηγετικές θέσεις τους και άνοιξαν το δρόμο για την επόμενη γενιά μετά από μακρά θητεία, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta διατηρεί ακόμη και σήμερα, τα ηνία της εταιρείας του.
Στην πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο Ζούκερμπεργκ έκανε λόγο για το μεγάλο σχέδιο της Meta να αναπτύξει την AGI. Η γενική τεχνητή νοημοσύνη (Artificial General Intelligence) αναπαριστά την ιδέα ενός επιπέδου τεχνητής νοημοσύνης που έχει την ικανότητα να κατανοεί, μαθαίνει και εκτελεί καθήκοντα σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Παρόλο που δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με το πότε και πώς θα επιτευχθεί αυτό, αναφέρθηκε σε μακροπρόθεσμες τάσεις όπως το metaverse και η τεχνητή νοημοσύνη στις οποίες συνεχίζει να επενδύει.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BusinessInsider, η οικονομική σταθερότητα της Meta είναι εμφανής, με τη μετοχή της να έχει αυξηθεί κατά 168% τους τελευταίους 12 μήνες. Το γεγονός αυτό οδήγησε την αξία της εταιρείας πάνω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και την περιουσία του Ζούκερμπεργκ στα 142 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παρόλα αυτά, ορισμένοι ανησυχούν για την προώθηση του metaverse από τον επιχειρηματία. Το τμήμα Reality Labs της Meta, που συγκεντρώνει την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας, έχει ανακοινώσει συνολικές ζημίες 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2019. Παρά τις απώλειες, η Meta σχεδιάζει να συνεχίσει να επενδύει σε αυτόν τον τομέα, προειδοποιώντας ότι η απόδοση ενδέχεται να καθυστερήσει για τουλάχιστον μια δεκαετία.
Ο CTO της εταιρείας, Άντριου Μπόσγουορθ, αναγνωρίζει τη μακροπρόθεσμη φύση του σχεδίου, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους στοιχήματα σε αναδυόμενες τεχνολογίες ενέχουν μεγάλο ρίσκο και κανείς δεν εγγυάται την επιτυχία τους.