Για την μετατροπή της Ελλάδας σε παραγωγό και όχι μόνο καταναλωτή τεχνολογίας καθώς και για τον τρόπο χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις μίλησε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο συζήτησης με τον αντιπρόεδρο Engineering & Research, κ. Josi Matias και τη γενική διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google, Πέγκυ Αντωνάκου.
Συγκεκριμένα σε αυτή ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ευρύτερες διαστάσεις της τεχνητής νοημοσύνης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας θα πρέπει να βρίσκεται σε ρόλο ρυθμιστή, γινόμενη παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά την ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ εστίασε και σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός επεσήμανε τους τρεις τομείς της δημόσιας σφαίρας που θα μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη να έχει άμεση εφαρμογή με σαφείς ωφέλειες για την κοινωνία.
Ο λόγος για τα πιο εξελιγμένα μοντέλα πρόβλεψης των ακραίων καιρικών φαινομένων, τον τομέα της υγείας στον οποίο υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες με πάρα πολλά νέα εργαλεία για την έρευνα που ήδη έχουν αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα στον καρκίνο του δέρματος να παρέχονται στους ειδικούς, αλλά και στην εκπαίδευση όπου παρά πολλές και μεγάλες προκλήσεις, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να υποκατάστασης το ανθρώπου στην παραγωγή κειμένων και ομιλίας. Για τον λόγο αυτό τόνισε την ανάγκη παράλληλα με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση να αναπτυχθούν και εργαλεία τα οποία θα μπορούν να αναγνωρίσουν αν ένα κείμενο είναι γραμμένο από αλγόριθμο ή από άνθρωπο.
Η συγκεκριμένη συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στη Λένορμαν, στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσής της Google στην οποία το παρόν έδωσαν μεταξύ και άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κικίλιας, η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης.