Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΣυναγερμός για απάτες με χρήση τεχνολογίας deepfake στο TikTok – Πώς δελεάζουν...

Συναγερμός για απάτες με χρήση τεχνολογίας deepfake στο TikTok – Πώς δελεάζουν τους χρήστες

.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις οικονομικές απάτες με τεχνητή νοημοσύνη στο TikTok, όπου η τεχνολογία deepfake αξιοποιείται για τη μίμηση διασημοτήτων, παρασύροντας τους χρήστες σε συστήματα κρυπτονομισμάτων που θέτουν σε κίνδυνο τα περιουσιακά τους στοιχεία.


Το TikTok έχει αναδειχθεί σε ιδανικό μέρος για οικονομικές απάτες, ειδικά αυτές που αφορούν κρυπτονομίσματα. Η ευρεία εμβέλεια της πλατφόρμας, σε συνδυασμό με την απήχηση που ασκεί σε νεανικό κοινό, αποτελεί ελκυστική προοπτική για κακόβουλους φορείς που στοχεύουν στην εκμετάλλευση ανυποψίαστων χρηστών.

Οι απάτες λειτουργούν υπό το πρόσχημα της νομιμότητας, συχνά ξεκινώντας με ένα deepfake βίντεο ενός αξιόπιστου προσώπου που προωθεί ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων. Οι χρήστες δελεάζονται και κάνουν εγγραφή στο υποτιθέμενο ανταλλακτήριο χρησιμοποιώντας έναν κωδικό προσφοράς, ο οποίος υποτίθεται ότι πιστώνει τον λογαριασμό τους με ένα σημαντικό ποσό bitcoin.

Ωστόσο, κατά την προσπάθεια ανάληψης αυτών των κεφαλαίων, η πλατφόρμα απαιτεί μια προκαταρκτική μεταφορά bitcoin για την “επαλήθευση” του λογαριασμού του χρήστη. Άθελά τους, τα θύματα που συμμορφώνονται με αυτή την απαίτηση διαπιστώνουν ότι όχι μόνο το υποσχόμενο bitcoin είναι απλησίαστο, αλλά και ότι τυχόν μεταφερόμενα κεφάλαια στην πλατφόρμα χάνονται και καταλήγουν στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου που ενορχηστρώνουν την απάτη.

Στο επίκεντρο αυτών των απατών βρίσκεται η παράνομη αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) για τη δημιουργία deepfake βίντεο. Οι απατεώνες υποδύονται πασίγνωστες προσωπικότητες όπως ο Elon Musk, ο Mr. Beast, ο Sam Altman, ο Warren Buffet, ο Joe Rogan, ο Donald Trump και ο Tucker Carlson. Αυτές οι κατασκευασμένες διαφημίσεις δελεάζουν τους χρήστες με υποσχέσεις για σημαντικές ανταμοιβές Bitcoin, δημιουργώντας το σκηνικό για οικονομική εξαπάτηση.

Η κακόβουλη χρήση της AI (τεχνητής νοημοσύνης), ιδίως της τεχνολογίας deepfake, υπογραμμίζει την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των εγκληματιών του τον κυβερνοχώρου. Δημιουργώντας πειστικά πλαστά βίντεο με αξιόπιστα άτομα, οι απατεώνες χειραγωγούν με επιτυχία την εμπιστοσύνη του κοινού. Αυτή η εκμετάλλευση όχι μόνο παρουσιάζει μια ανησυχητική τάση των κυβερνοαπειλών στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αποτελεί και παράδειγμα των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των οικονομικών απατών.

Η τεχνολογία Deepfake, που κάποτε αποτελούσε πεδίο εφαρμογής ατόμων με υψηλή εξειδίκευση, γίνεται όλο και πιο προσιτή, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη τη διάκριση των πραγματικών διαφημίσεων από τις κατασκευασμένες.

Αρχικά περιοριζόμενες σε αγγλόφωνο κοινό, αυτές οι απάτες έχουν ξεπεράσει τα γλωσσικά εμπόδια, εισχωρώντας σε μη αγγλόφωνες περιοχές. Πρόσφατες ενδείξεις αυτών των απατών έχουν παρατηρηθεί σε διάφορες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ισπανικών, γερμανικών, ιταλικών και γαλλικών. Η πολύγλωσση επέκταση αυτών των απατών σηματοδοτεί μια παγκόσμια απειλή και υπογραμμίζει την ανάγκη πολυεθνικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση αυτών των απατών που καθοδηγούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Αν και το TikTok είναι η πρωταρχική σκηνή για αυτές τις απάτες, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κακόβουλοι φορείς προσεγγίζουν πολλές πλατφόρμες. Πλατφόρμες όπως το YouTube έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για τη διάδοση απατών, γεγονός που υποδηλώνει ένα ευρύτερο ψηφιακό αποτύπωμα και μια εκτεταμένη εμβέλεια αυτών των παραπλανητικών πρακτικών. Μόνο το TikTok έχει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες κάθε μήνα.

Πηγή: FOXreport.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα