Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΠρος πώληση στο «σκοτεινό web» εμβόλια και πλαστά πιστοποιητικά εμβολίων

Προς πώληση στο «σκοτεινό web» εμβόλια και πλαστά πιστοποιητικά εμβολίων

Στα ράφια του αχαρτογράφητου τμήματος του internet έχουν βγάλει επιτήδειοι πλαστές κάρτες εμβολίων και εμβόλια κατά της Covid-19, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Ερευνητές ασφαλείας της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Check Point Software δήλωσαν ότι ανακάλυψαν καταχωρίσεις εμβολίων για την Covid-19 από διάφορες εταιρείες όπως η AstraZeneca και η Johnson & Johnson έναντι 1.000 δολαρίων ανά δόση, καθώς και τουλάχιστον 200 πιστοποιητικά εμβολιασμού έναντι 200 δολαρίων το καθένα.

Το σκοτεινό web είναι ένα τμήμα του ίντερνετ που δεν ανιχνεύεται από τις μηχανές αναζήτησης και όπου κυβερνοεγκληματίες συχνά πωλούν και αγοράζουν παράνομα προϊόντα ή υπηρεσίες, από αριθμούς πιστωτικών καρτών και ναρκωτικά μέχρι όπλα και, πλέον, προϊόντα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Εκπρόσωπος της CheckPoint δήλωσε στο CNNi πως δεν είναι σίγουρο ότι τα εμβόλια είναι πραγματικά, ωστόσο, όπως είπε, κρίνοντας από τις φωτογραφίες των συσκευασιών «μοιάζουν να είναι νόμιμα».

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείες οι διαφημίσεις για εμβόλια στο σκοτεινό web έχουν αυξηθεί κατά 300% τους τελευταίους τρεις μήνες.

Όσον αφορά τις κάρτες και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αυτά δημιουργούνται κατόπιν παραγγελίας: ο αγοραστής δηλώνει το όνομα και τις ημερομηνίες που θέλει να αναγράφονται και ο πωλητής δημιουργεί ένα αντίτυπο που, σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφαλείας, μοιάζει με το αυθεντικό.

Αυτά απευθύνονται σε αγοραστές που χρειάζεται να πραγματοποιήσουν ταξίδια με αεροπλάνα εκτός συνόρων, να ξεκινήσουν μία νέα δουλειά ή κάποια δραστηριότητα που ίσως προϋποθέτει απόδειξη εμβολιασμού.

Προς πώληση δίνονται επίσης αρνητικά τεστ κορωνοϊού έναντι 25 δολαρίων το καθένα (ή «στα δύο το τρίτο δωρέαν)

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι παράνομες αγοραπωλησίες γύρω από κάρτες εμβολίων και ψηφιακά διαβατήρια είναι αναπόφευκτες. «Δεν έχουν όλοι πρόσβαση στο εμβόλιο. Οι διανομές είναι αργές σε πολλές χώρες και οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τα lockdown και τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας», δήλωσε η Michela Menting, η οποία καλύπτει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για την ABI Research. «Εάν οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να πάρουν στα χέρια τους ένα ψεύτικο διαβατήριο για να αποφύγουν τους περιορισμούς, τότε θα το κάνουν και μια παράνομη αγορά θα ανθίσει γύρω από αυτό», υπογραμμίζει.

Τα νέα έρχονται καθώς οι αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες προειδοποιούν τους ανθρώπους να σταματήσουν να δημοσιεύουν φωτογραφίες της κάρτας εμβολίων τους στα κοινωνικά μέσα για να αποφύγουν πιθανή κλοπή στοιχείων ή να αποτελέσουν στόχο.

Πηγή: CNN Greece 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα