Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΜπορείτε να εμπιστευτείτε το Google για θέματα υγείας; Τι έδειξε νέα μελέτη...

Μπορείτε να εμπιστευτείτε το Google για θέματα υγείας; Τι έδειξε νέα μελέτη για τις διαδικτυακές αναζητήσεις συμπτωμάτων

- Advertisement -

Όλοι οι άνθρωποι σε κάποια στιγμή της ζωής τους έχουν πληκτρολογήσει στην αναζήτηση του Google τα συμπτώματά τους προκειμένου να κάνουν αυτοδιάγνωση. Μπορούμε όμως να εμπιστευτούμε τον Dr. Google;

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη φυσικά και μπορούμε. Για την ακρίβεια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών έψαχναν τα συμπτώματα της νόσου, όπως η απώλεια βάρους και το φούσκωμα, έως και ένα χρόνο πριν παραπεμφθούν σε ειδικό.

Οι επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους, που βασίστηκαν στο ιστορικό Google περισσότερων από 200 γυναικών, έχουν “τεράστιες δυνατότητες” για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης υποστηρίξει ότι ο Dr Google είναι αξιόπιστος. Μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ σε 5.000 ενήλικες το 2021, έδειξε ότι η διερεύνηση των συμπτωμάτων σας στο διαδίκτυο μπορεί να οδηγήσει σε σωστή διάγνωση, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση.

Το σημαντικό είναι ότι διαπίστωσαν ότι κάτι τέτοιο δεν σας αγχώνει περισσότερο, όπως πιστεύουν πολλοί γιατροί.

Οι αναζητήσεις στο Google δεν πρέπει ποτέ να γίνουν “υποκατάστατο” ενός πραγματικού γιατρού
«Η εργασία μας υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει θέμα να λέμε στους ασθενείς μας να το “ψάξουν στο Google”. Αυτό αρχίζει να διαμορφώνει τη βάση αποδείξεων ότι δεν υπάρχει μεγάλη βλάβη σε αυτό, και, στην πραγματικότητα, μπορεί να υπάρχει κάποιο καλό» δήλωσε ένας από τους ερευνητές.

Ωστόσο, η πραγματικότητα δεν είναι τόσο ξεκάθαρη και οι διαδικτυακές αναζητήσεις δεν πρέπει ποτέ να γίνουν “υποκατάστατο” ενός πραγματικού γιατρού, λένε οι ειδικοί.

Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να δείξουν οι μελέτες, υποστηρίζουν ότι η αναζήτηση των συμπτωμάτων στο Google μπορεί να δημιουργήσει έξτρα άγχος στους ασθενείς ή να τους κάνει να απορρίψουν κάτι που θα έπρεπε να το εξετάσει ένας επαγγελματίας.

Τι είναι η Κυβερνοχόνδρια
Για παράδειγμα, μια αθώα αναζήτηση στο Google για να βρείτε την αιτία του πονοκεφάλου σας θα μπορούσε να σας κάνει να ανησυχήσετε άσκοπα ότι έχετε καρκίνο. Πρόκειται για «Κυβερνοχόνδρια» (cyberchondria), που είναι το κλινικό φαινόμενο κατά το οποίο επαναλαμβανόμενες αναζητήσεις στο Διαδίκτυο σχετικά με ιατρικές πληροφορίες οδηγούν σε υπερβολικές ανησυχίες για τη σωματική υγεία.

Δοκιμάζοντας αυτή τη θεωρία της κυβερνοχόνδριας, η DailyMail εισήγαγε στο Google τον όρο “toe pain cancer” (δάχτυλα ποδιών, πόνος, καρκίνος). Δεκάδες αποτελέσματα συνέδεσαν τον καθημερινό πόνο στα δάχτυλα των ποδιών με μία σοβαρή ασθένεια.

Η συντριπτική πλειονότητα των αποτελεσμάτων φάνηκε να είναι σπάνιες περιπτώσεις καρκίνου σε άλλο μέρος του σώματος που είχε εξαπλωθεί στα οστά, συνήθως στα δάχτυλα των ποδιών.

Ενώ ο πόνος στα δάχτυλα των ποδιών μπορεί, θεωρητικά, να είναι σημάδι καρκίνου, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) αναφέρει ότι ο πόνος αυτός είναι πιθανό να προκαλείται από υπερβολική άσκηση ή από στενά παπούτσια. Άλλες πολύ πιο πιθανές αιτίες του πόνου στα δάχτυλα των ποδιών, σύμφωνα με τους οι γιατρούς, περιλαμβάνουν τα ενσφηνωμένα νύχια, τους κάλους, τις χιονίστρες καθώς και ένα σπασμένο δάχτυλο ή την ουρική αρθρίτιδα.

Από την άλλη πλευρά, τα αποτελέσματα της διαδικτυακής αναζήτησης για την “ακούσια απώλεια βάρους” – που θεωρείται κλασικό πιθανό σύμπτωμα καρκίνου – δεν έκαναν σχεδόν καμία αναφορά στην ασθένεια.

Αντ’ αυτού, σύμφωνα με την DailyMail, ο αλγόριθμος του Google κατεύθυνε τους ανθρώπους σε διάφορους πόρους σχετικά με την αναζήτηση υποστήριξης για διατροφικές διαταραχές. Η ακούσια απώλεια βάρους αναφέρθηκε άμεσα ως πιθανό σύμπτωμα μόνο έπειτα από σχεδόν δώδεκα αποτελέσματα.

Το NHS προειδοποιεί ότι η ακούσια απώλεια βάρους, η απώλεια κιλών χωρίς λόγο, όπως το άγχος ή η άσκηση, είναι πιθανό σημάδι καρκίνου. Συμβουλεύει τους ανθρώπους να μιλήσουν με τον παθολόγο τους για να τους βοηθήσει να προσδιορίσουν την αιτία, εάν έχουν παρατηρήσει ότι έχουν χάσει βάρος απροσδόκητα τους τελευταίους μήνες.

Ο καρκίνος είναι μόνο μία από τις πιθανές ιατρικές αιτίες της ακούσιας απώλειας βάρους. Άλλα περιλαμβάνουν πεπτικά προβλήματα όπως η κοιλιοκάκη ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καθώς και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο υπερδραστήριος θυρεοειδής, ο διαβήτης τύπου 2 ή η καρδιακή ανεπάρκεια. Όλα είναι ζητήματα υγείας για τα οποία ένας ασθενής μπορεί να χρειαστεί βοήθεια και θεραπεία.

Ομοίως, έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένοι ελεγκτές συμπτωμάτων είναι σωστοί μόνο στο ένα τρίτο των περιπτώσεων. Αυτό προκύπτει από ερευνητές του Πανεπιστημίου Edith Cowan στην Αυστραλία, οι οποίοι μελέτησαν 36 διαδικτυακά εργαλεία. Οι διαδικτυακοί ελεγκτές έδωσαν τη σωστή διάγνωση ως πρώτο αποτέλεσμα μόλις στο 36% των περιπτώσεων.

Το Google δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ευαγγέλιο
Παρόλο που πολλοί ιστότοποι, συμπεριλαμβανομένου του NHS, παρέχουν ακριβείς πληροφορίες, υπάρχουν πολλοί ιστότοποι στους οποίους οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί επιμένουν ότι ο Dr. Google δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ευαγγέλιο.

Ο πρώην πρόεδρος της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρείας στην Αγγλία, Thorrun Govind, δήλωσε: «Αναγνωρίζω ότι, επειδή απαιτείται χρόνος για την πρόσβαση σε επαγγελματίες υγείας, οι άνθρωποι μπορεί να προτιμούν να μπουν στο διαδίκτυο και να δοκιμάσουν τον Dr Google. Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι τι βάζουν σε αυτή τη μηχανή αναζήτησης για να βρουν αυτό που ψάχνουν. Εξαρτάται επίσης από το τι παίρνουν από αυτή τη μηχανή αναζήτησης. Μερικές φορές μπορεί να βρουν κάτι αρκετά ανησυχητικό, το οποίο μπορεί να χρειάζονται εξηγήσεις».

«Ο Dr. Google δεν υποκαθιστά έναν επαγγελματία υγείας, ο οποίος μπορεί να εξετάσει το άτομο που έχει μπροστά του και να εξετάσει ποιος είναι, τους κινδύνους και τα οφέλη της θεραπείας και να παράσχει πολύ πιο λεπτομερείς συμβουλές. Οι συμβουλές που βρίσκουν οι άνθρωποι στο διαδίκτυο θα είναι μάλλον πιο γενικές αν χρησιμοποιήσουν το Dr Google» πρόσθεσε.

Από μεριά της η Δρ Leyla Hannbeck, διευθύνουσα σύμβουλος της Association of Independent Multiple Pharmacies, τόνισε: «Ενώ υπάρχουν οφέλη από τον έλεγχο των συμπτωμάτων σε επαληθευμένους και αξιόπιστους ιστότοπους, όπως αυτός του NHS, δυστυχώς υπάρχουν πολλοί μη επαληθευμένοι ιστότοποι που παρέχουν πληροφορίες στο διαδίκτυο και έτσι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί».

Όπως ανέφερε, έχει συναντήσει περιπτώσεις όπου ασθενείς εμπιστεύτηκαν πληροφορίες στο διαδίκτυο για να κάνουν αυτοδιάγνωση και αυτοθεραπεία, αλλά αυτό είχε «σοβαρές συνέπειες»

«Η συμβουλή μας είναι να συμβουλεύεστε πάντα έναν επαγγελματία υγείας εάν έχετε συμπτώματα», είπε.

enikos.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα