H περιδίνηση στην οποία βρίσκεται το Facebook εδώ και περίπου δύο χρόνια συνεχίζεται. Μετά τις διαφόρων ειδών δικαστικές περιπέτειες και σκάνδαλα που ταλανίζουν την πλατφόρμα που έφερε όχι μόνο διαδυκτιακή αλλά και κοινωνικο-οικονομική επανάσταση στον σύγχρονο κόσμο έρχεται τώρα και η φυσιολογική φθορά του χρόνου.
Όπως ανακοίνωσε η Metα, η μητρική εταιρεία του Facebook, για πρώτη φορά στα 18 χρόνια ύπαρξη της υπάρχει μείωση του αριθμού ενεργών χρηστών στην πλατφόρμα. Η μείωση δεν είναι σημαντική αφού οι ημερήσιοι ενεργοί χρήστες από 1,930 δισ. το προηγούμενο τετράμηνο έπεσαν στους 1,929 δισ. αλλά είναι η πρώτη φορά που το βελάκι στον πίνακα ανάπτυξης του Μαρκ Ζάκερμπεργκ δεν θα κοιτάζει πάνω αλλά κάτω…
Η μείωση μπορεί να μοιάζει ανεπαίσθητη αλλά δημιουργεί εντυπώσεις και πιθανώς μια τάση την οποία παραδέχτηκε δημοσίως ο Ζάκερμπεργκ που ανέφερε ότι οι χρήστες των social media και ειδικά η νέα γενιά στρέφεται σε άλλες ανταγωνιστικές πλατφόρμες όπως είναι το Tik Tok. Για αυτόν τον λόγο οι πάντοτε ιδιαίτερα ευαίσθητες σε τέτοια γεγονότα «αγορές» αντέδρασαν και μόλις έγιναν γνωστή η μείωση των χρηστών του Facebook η τιμή της μετοχή έπεσε περισσότερο από 20%.
Είναι γνωστό ότι η Metα και ο Ζάκερμπεργκ έχουν επενδύσει τα πάντα στο metaverse για την μετεξέλιξη και την εκ νέου κυριαρχία του διαδικτυακού κολοσσού στον ψηφιακό κόσμο. Όμως η εμφάνιση αλλά και διείσδυση αυτού του νέου εικονικού κόσμου στους χρήστες του Internet δεν αναμένεται να γίνει τα αμέσως προσεχή χρόνια ενώ η Metα την ίδια στιγμή επενδύει δεκάδες δισ. δολάρια σε αυτή την προοπτική.
Όπως έγινε γνωστό τμήμα της εταιρείας που αναπτύσσει τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας έχει χρηματοδοτηθεί για αυτόν τον σκοπό με δέκα δισ. δολάρια ενώ η Metα έχει ανακοινώσει σειρά πολυέξοδων επενδύσεων όπως την άμεση πρόσληψη δέκα χιλιάδων ευρωπαίων υπαλλήλων που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την ανάπτυξη του metaverse. Επενδύσεις που γίνονται τώρα και κοστίζουν πολύ χωρίς να είναι κανείς φυσικά βέβαιος για την απόδοση που θα έχουν δημιουργώντας έτσι ανησυχίες στον επενδυτικό κόσμο. Μένει να δούμε αν ο Ζάκερμπεργκ έχει κάποιον άλλο άσσο να βγάλει από το μανίκι του για να αντιστρέψει το κλίμα και να συντηρήσει την εταιρεία του στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα μέχρι τουλάχιστον να φτάσουμε στην εποχή του metaverse.
Πηγή:Naftemporiki.gr