Πάνω από 4,5 δισ.ώρες πέρασαν με τα έξυπνα κινητά τους οι Έλληνες το 2020 , όπως προκύπτει από σχετική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων στην αγορά κινητής, App Annie.
Το μέγεθος αυτό που φανερώνει τη μεγάλη διείσδυση των έξυπνων τηλεφώνων στην καθημερινότητα εκτιμάται ότι είναι αρκετά μεγαλύτερο , δεδομένου ότι τα στοιχεία της αμερικανικής της εταιρείας δεν περιλαμβάνουν τις συσκευές IOS, δηλαδή τα Iphone.Οι 4,6 δισ. ώρες ή 12,7 εκατ. ώρες ή 12,7 εκατ. ώρες ανά ημέρα αποτελούν τμήμα των 3,5 τρισ. ωρών το 2020 οι χρήστες κινητών Adroid.
Στην Ελλάδα την περασμένη χρονιά δαπανήθηκαν 124 εκατ.ευρώ για την αγορά εφαρμογών μέσω του Google App Store, ενώ ο αριθμός των downloads ανήλθε σε 250 εκατ. ευρώ.Τα εν λόγω μεγέθη παρότι δεν υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία για την αμέσως προηγούμενη χρονιά στην Ελλάδα , εκτιμάται ότι είναι σημαντικά ενισχυμένα σε σχέση με το 2019 καθώς λόγω των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας η χρήση του κινητού εκτοξεύθηκε .Παγκοσμίως το 2020 έναντι του 2019 η ζήτηση για νέες εφαρμογές και παιχνίδια αυξήθηκε κατά 7% ενώ η αντίστοιχη δαπάνη ενισχύθηκε κατά 20% στα 340 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με την έτερη έρευνα της εταιρείας Tefficient , το πρώτο εξάμηνο του 2020 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη μετά την “πρωταθλήτρια Κροατία μεταξύ 44 χωρών της μελέτης, ως προς την αύξηση της χρήσης δεδομένων ( data).Tους πρώτους μήνες του 2020 σε σχέση με το 2019 σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας , η χρήση data αυξήθηκε σε ποσοστό 86% στο 1,5GB ανά κάρτα SIM έναντι 2,3 GM κατά το σύνολο του 2019. Στην Κροατία που βρίσκεται στην κορφή της σχετικής διάταξης , η αύξηση του ρυθμού της χρήσης δεδομένων κινητής ανήλθε σε 128% στα 6,2 GB.
Λόγω της αύξησης της χρήσης δεδομένων, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 40η θέση, ενώ το 2019 βρισκόταν τελευταία στην κατάταξη των 44 χωρώ της Tefficient.Παρά τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης της χρήσης data, η Ελλάδα κατατάσσεται σε ένα κλειστό κλαμπ μαζί με τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και τον Καναδά όπου η χρήση δεδομένων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Πάντως η αύξηση της χρήσης δεν συνοδεύεται με αύξηση του κόστους ανά GB το οποίο υποχώρησε σε ποσοστό 46% το πρώτο εξάμηνο του 2020 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Ωστόσο η μείωση αυτή αντιστοιχεί στην υποχώρηση των εσόδων κινητής για κάθε GB που καταναλώνεται. Με άλλα λόγια η πτώση του κόστους οφείλεται στην αύξηση της προσφοράς δεδομένων από τους παρόχους που έχουν στραφεί στην παροχή απεριόριστων δεδομένων .
Με πληροφορίες από την εφημερίδα Καθημερινή