Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΗ μεγάλη αλλαγή στα τηλεοπτικά δικαιώματα έρχεται από την Apple

Η μεγάλη αλλαγή στα τηλεοπτικά δικαιώματα έρχεται από την Apple

Η Apple ενδιαφέρεται να αποκτήσει τα δικαιώματα της αποκλειστικής online προβολής των αγώνων της Formula 1, σταδιακά από το 2025 και μέχρι το 2030, μέσω του συνδρομητικού της καναλιού Apple TV.

Καταβάλλοντας το αστρονομικό ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά χρόνο (!) η αμερικανική εταιρεία θα αντικαταστήσει όλους τους μεμονωμένους κατόχους των δικαιωμάτων των grand prix σε κάθε χώρα του κόσμου. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν το διπλάσιο από το ποσό που καταβάλλουν κάθε χρόνο όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου.

Αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί σε παγκόσμια κλίμακα μόνο το 2030, καθώς πολλά τηλεοπτικά δίκτυα μεμονωμένων χωρών έχουν ήδη υπογεγραμμένες συμφωνίες με την κάτοχο των εμπορικών δικαιωμάτων του σπορ, την αμερικανική Liberty Media. Οι συμφωνίες αυτές, σε πολλές περιπτώσεις, φτάνουν μέχρι και τη σεζόν του 2029.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Formula 1 Γκρεγκ Μαφέι εξέφρασε την ανησυχία του για το διαμοιρασμό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του σπορ. Ο Αμερικανός προειδοποίησε πως ακόμα και τεράστια δίκτυα, όπως το αμερικανικό ESPN που διατηρεί συμβόλαιο μέχρι το τέλος του 2025 για την προβολή των GP, χάνουν αρκετό έδαφος.

Η πλατφόρμα της Apple TV έκανε πρόσφατα την παραγωγή ενός νέου ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Λιούις Χάμιλτον, ενώ η Apple Original Films ετοιμάζει εδώ και αρκετούς μήνες τη νέα ταινία της που διαδραματίζεται στη Formula 1 με πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ – με τη συνεργασία της εταιρείας παραγωγών Dawn Apollo Films που ανήκει επίσης στον Χάμιλτον.

Στον ποδοσφαιρικό, τηλεοπτικό χάρτη η … κλεψύδρα της Ligue 1 αδειάζει, με τη γαλλική λίγκα να ψάχνει επίμονα την τηλεοπτική της στέγη για την επόμενη πενταετία (2024-29). Κι όπως μετέδωσε το RMC, ίσως να τη βρει τη λύση μέσα από μια συμφωνία-έκπληξη.

Ο λόγος, ξανά για την Apple η οποία, ενώ αρχικά δεν έδειξε ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του γαλλικού πρωταθλήματος, έχει αλλάξει πλέον τακτική. Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, οι δύο πλευρές έχουν επικοινωνία τις τελευταίες ημέρες και το έντονο ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού είναι δεδομένο.

Το ποσό μάλιστα που αξιώνει η Ligue 1 είναι… εκκωφαντικό αφού αγγίζει τα 800 εκατομμύρια ευρώ για συμβόλαιο πέντε ετών. Η τρέχουσα συμφωνία της γαλλικής λίγκας με το BeIN Sports ανερχόταν περίπου στα 90 εκατομμύρια ετησίως.

Η Apple TV ήδη κατέχει τα δικαιώματα της αμερικάνικης MLS και όπως φαίνεται είναι πιθανόν η Ligue 1 να αποτελέσει το πρώτο της… ευρωπαϊκό άνοιγμα. Κάτι που, ευλόγως, θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα…

Πηγή: Newpost.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα