Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΗ επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης στηρίζεται στους ημιαγωγούς. Έχουμε όμως αρκετούς;

Η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης στηρίζεται στους ημιαγωγούς. Έχουμε όμως αρκετούς;

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google παρομοίασε πρόσφατα την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης με την αξιοποίηση της φωτιάς από την ανθρωπότητα. Αν είναι έτσι, έχουμε εξασφαλίσει την ψηφιακή «ανάφλεξη», που θα την τροφοδοτήσει; Στην καρδιά των νέων συστημάτων γενετικής ή παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI) βρίσκονται οι ημιαγωγοί, τα προηγμένα μικροτσίπ, που ξεκλειδώνουν την υπολογιστική ισχύ και την εξεύρεση λύσεων.

Οι ημιαγωγοί γραφικών, γνωστοί και ως GPU, που χρησιμοποιούνται για την τεχνητή νοημοσύνη, είναι σχεδόν όλοι κατασκευασμένοι από την Nvidia, γεγονός που εξηγεί και το θεαματικό ράλι στη μετοχή της. Αλλά η έκρηξη της ζήτησης για αυτούς έχει ξεπεράσει κατά πολύ την προσφορά τους, μετά και την επιτυχία του ChatGPT, ενός chatbot που είναι σε θέση να απαντά σε ερωτήσεις με τρόπο που προσομοιάζει σε ανθρώπινη απόκριση.

«Επειδή υπάρχει έλλειψη στην αγορά, το εάν θα βρεις, έχει να κάνει με το ποιον γνωρίζεις», σχολιάζει χαρακτηριστικά στη Wall Street Journal η Σάρον Ζου, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Lamini, μιας startup που βοηθά τις εταιρείες να κατασκευάσουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης όπως τα chatbots. «Είναι σαν το χαρτί υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Αυτή η κατάσταση έχει περιορίσει την επεξεργαστική ισχύ που μπορούν να προσφέρουν οι πάροχοι υπηρεσιών cloud όπως η Amazon.com και η Microsoft σε πελάτες όπως η OpenAI, η εταιρεία πίσω από το ChatGPT. Οι προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης χρειάζονται την ικανότητα του διακομιστή για να αναπτύξουν και να λειτουργήσουν τα ολοένα και πιο περίπλοκα μοντέλα τους και να βοηθήσουν άλλες εταιρείες να δημιουργήσουν υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης.

Ακόμη και οι πιο γνωστοί επιχειρηματίες τεχνολογίας στον κόσμο αγωνίζονται να εξασφαλίσουν χωρητικότητα. Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στο Κογκρέσο της 16ης Μαΐου για την τεχνητή νοημοσύνη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI, Σαμ Όλτμαν, είπε ότι θα ήταν καλύτερα εάν λιγότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το ChatGPT λόγω της συμφόρησης του επεξεργαστή. «Οι GPU σε αυτό το σημείο είναι πολύ πιο δύσκολο να αποκτηθούν ακόμη και από τα ναρκωτικά», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Έλον Μασκ στη συνάντηση κορυφής των CEO, που οργάνωσε η Wall Street Journal στις 23 Μαΐου.

Ωστόσο, το να είσαι ο Μασκ έχει τα προνόμιά του. Νωρίτερα φέτος, οι νεοφυείς επιχειρήσεις που φώναζαν για την υπολογιστική ικανότητα της Oracle ενημερώθηκαν απότομα ότι ένας αγοραστής είχε «αρπάξει» μεγάλο μέρος του ελεύθερου χώρου διακομιστή της εταιρείας, όπως μεταδίδει η WSJ, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές. Ο αγοραστής φέρεται να ήταν ο Μασκ, ο οποίος «χτίζει» το αντίπαλο δέος στην OpenAI, που ονομάζεται X.AI.

Η πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες προηγμένα τσιπ γραφικών είναι ζωτικής σημασίας για εταιρείες που εκπαιδεύουν μεγάλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να δημιουργήσουν πρωτότυπο κείμενο και ανάλυση. Χωρίς αυτά, η εργασία στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που βρίσκονται πίσω από το AI τρέχει πολύ πιο αργά. Τα προηγμένα τσιπ γραφικών της Nvidia διαπρέπουν στο να κάνουν πολλούς υπολογισμούς ταυτόχρονα, κάτι που είναι κρίσιμο για την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι μια προηγούμενη έκδοση του ChatGPT απαιτούσε περίπου 10.000 τσιπ γραφικών. Ο Μασκ εκτιμά ότι μια ενημερωμένη έκδοση απαιτεί τρεις έως πέντε φορές περισσότερους από τους προηγμένους επεξεργαστές της Nvidia.

Μερικοί επενδυτές ενισχύουν τα δίκτυά τους για πλεονάζουσα υπολογιστική ισχύ, ενώ άλλοι ενορχηστρώνουν μαζικές παραγγελίες επεξεργαστών και χωρητικότητας διακομιστών που μπορούν να μοιραστούν στις εκκινήσεις τεχνητής νοημοσύνης τους. Οι νεοσύστατες εταιρείες συρρικνώνουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους για να τα κάνουν πιο αποτελεσματικά, αγοράζοντας τους δικούς τους φυσικούς διακομιστές με σχετικά τσιπ γραφικών ή επιλέγουν λιγότερο δημοφιλείς παρόχους cloud, μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα της έλλειψης, σύμφωνα με επενδυτές και startups AI. Άλλοι ιδρυτές απλώς εκλιπαρούν τους πωλητές της Amazon και της Microsoft για περισσότερη υπολογιστική ισχύ, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της WSJ.

Η Oracle και ο Μασκ δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό. Η Microsoft και η Amazon αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα