Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΗ ΕΕ απειλεί να μπλοκάρει το TikTok Lite – «Είναι τόσο εθιστικό...

Η ΕΕ απειλεί να μπλοκάρει το TikTok Lite – «Είναι τόσο εθιστικό όσο και τα τσιγάρα»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τη νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, το TikTok Lite, με το αιτιολογικό ότι «μπορεί να προκαλέσει εθισμό όπως τα τσιγάρα», εκτός αν η εταιρεία προσφέρει «αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία» για την προστασία των παιδιών.

Σε περίπτωση που προχωρήσει η απαγόρευση, όπως σημειώνει ο Guardian, θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει νέες ευρείες εξουσίες για την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως προβλέπει ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

Το TikTok Lite προσφέρει στους χρήστες «βραβεία» όπως κουπόνια Amazon, δωροεπιταγές μέσω PayPal ή το νόμισμα Coins του TikTok. Οι παίκτες κερδίζουν πόντους μέσω «εργασιών», οι οποίες περιλαμβάνουν την παρακολούθηση βίντεο, το like σε περιεχόμενο, την παρακολούθηση δημιουργών ή την πρόσκληση φίλων να συμμετάσχουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε μάλιστα προθεσμία στην TikTok έως την Τετάρτη «για να προβάλει επιχειρήματα προς υπεράσπισή της, τα οποία η Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά» πριν λάβει λάβει οριστική απόφαση.

Η μη ανταπόκριση σε αίτημα της Επιτροπής για παροχή πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα έως και 1% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας.

Σε δηλώσεις του ο επίτροπος ψηφιακής πολιτικής, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε ότι η κινεζική πλατφόρμα «δεν κατάφερε να αποδείξει» ότι το TikTok Lite συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο. Ακόμη περισσότερο χαρακτήρισε την υπηρεσία τοξική.

Ο Μπρετόν επισήμανε ακόμη ότι η εφαρμογή κυκλοφόρησε στη Γαλλία και την Ισπανία μέσα στον Απρίλιο, παρά το γεγονός ότι ήταν σε εξέλιξη από τον Φεβρουάριο έρευνα σχετικά με άλλα ζητήματα που αφορούν το TikTok.

Αν και η κύρια εφαρμογή του TikTok προσφέρει στους χρήστες «διασκέδαση και μια αίσθηση σύνδεσης», ο Μπρετόν είπε ότι «συνοδεύεται επίσης από σημαντικούς κινδύνους για τα παιδιά μας: εθισμό, άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, χαμηλή προσοχή».

Από την πλευρά του εκπρόσωπος της TikTok δήλωσε ότι οι ανταμοιβές του TikTok Lite δεν είναι διαθέσιμες σε άτομα κάτω των 18 ετών και ότι υπάρχει ημερήσιο όριο στην παρακολούθηση βίντεο.

Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο οι Αμερικανοί βουλευτές ψήφισαν νομοσχέδιο που θα μπορούσε να απαγορεύσει την εφαρμογή του TikTok, αν η ιδιοκτήτρια εταιρεία ByteDance δεν πουλήσει το μερίδιό της στην αμερικανική επιχείρηση.

Η TikTok δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα πολεμήσει δικαστικά οποιαδήποτε απαγόρευση ή αναγκαστική πώληση.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα