Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΕπενδύοντας στην «έξυπνη» Υγεία

Επενδύοντας στην «έξυπνη» Υγεία

- Advertisement -

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας είναι δεδομένο ότι και η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην Υγεία. Η σύγκλιση τεχνολογίας και ιατρικής είναι γεγονός και πρέπει να καταφέρουμε να πάρουμε όσο περισσότερα μπορούμε από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε, όμως, έτοιμοι να το κάνουμε;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος EU4Health, βάζει προτεραιότητα τη δημόσια υγεία για τους πολίτες της, καθώς θεωρεί ότι είναι το κύριο μέσο με το οποίο θα ανοίξει ο δρόμος για μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Ο προϋπολογισμός της για την περίοδο 2021-2027 είναι στα 5,3 δισ. ευρώ (https://health.ec.europa. eu). Οι βασικοί στόχοι είναι: η βελτίωση και ενίσχυση της υγείας, η προστασία των ανθρώπων, η ενίσχυση των συστημάτων υγείας και η ψηφιοποίηση. Στην Ελλάδα σήμερα, έχοντας τα ευρωπαϊκά προγράμματα και το Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούν να γίνουν τομές που θα βοηθήσουν το σύστημα υγείας να γίνει βιώσιμο και αποτελεσματικό. Οι τομές μπορούν να γίνουν στους εξής τομείς:

Πρόληψη: Η ενημέρωση και η σωστή διάγνωση σώζει ζωές και χρήματα στο σύστημα υγείας. Είμαστε ήδη στον μισό δρόμο με τις στοχευμένες διαφημίσεις, αλλά και η τηλεϊατρική για τις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας μπορεί να μας φέρει λιγότερους «ασθενείς».

Πρωτοβάθμια υγεία: Μετά τα χρόνια του μνημονίου και του Covid-19, η πρωτοβάθμια υγεία ακροβατεί. Ενώ έχουμε αρκετούς γιατρούς ως χώρα, δεν έχουμε αρκετούς συνδεδεμένους γιατρούς στο σύστημά μας. Η τεχνολογία μάς δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τους γιατρούς που έχουμε, ενώνοντας τον ασθενή με τον ειδικό. Από ένα smart phone και ένα tablet μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε όποιον γιατρό θέλουμε και ίσως όχι μόνο στην Ελλάδα. Ο παγκόσμιος ιστός (Internet) δεν είναι μόνο για το Facebook και το Instagram, αλλά και για να μας δώσει λύσεις σε ιατρικά θέματα. Υπάρχουν ήδη εδώ στην Ελλάδα αρκετές εταιρείες που δίνουν ολοκληρωμένες λύσεις σύνδεσης μεταξύ γιατρών και ασθενών χωρίς να χρειάζεται κατ’ αρχήν η επίσκεψη σε ιατρείο.

Νοσοκομεία: Δεν είναι ότι δεν έχουμε αρκετά νοσοκομεία για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον πληθυσμό μας και τους τουρίστες που μας επισκέπτονται. Σωστό σύστημα δεν υπάρχει. Οφείλουμε τώρα που υπάρχει ενοποιημένο σύστημα προμηθειών (όλα είναι στη σωστή κατεύθυνση) να υπάρξει και διασύνδεση με την πρωτοβάθμια υγεία. Ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, που θα αναφέρει όλο το ιατρικό ιστορικό και την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, θα μας γλιτώσει χρόνο και αναμονή στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και θα μας προσφέρει πιο άμεση διάγνωση του προβλήματος. Η ηλεκτρονική διασύνδεση ιατρών (νοσοκομειακών και μη) και εξεταστικών κέντρων θα βοηθήσει στις λιγότερες ημέρες νοσηλείας και στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Εδώ θέλω να αναφέρω ότι στην Ευρώπη είναι αρκετά διαδεδομένο και εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία το μοντέλο «Νοσοκομείο στο Σπίτι», με αποτέλεσμα τη γρήγορη ίαση ασθενών κατ’ οίκον, αλλά και λιγότερες λοιμώξεις για ασθενείς με σοβαρά νοσήματα που τους επιτρέπουν την παραμονή τους για περισσότερες ημέρες στο σπίτι. Εύχομαι το πιλοτικό πρόγραμμα που έχει αρχίσει να στεφθεί με επιτυχία και σύντομα να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

ΕΟΠΥΥ: Έχοντας πλέον τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό πάροχο και βλέποντας την κωλυσιεργία να αποδώσει στους παρόχους εγκαίρως αυτό που οφείλει, θα πρέπει να βάλει κανόνες και συστήματα. Ως οργανισμός έχει κάνει αρκετά βήματα, αλλά δεν έχει καταφέρει να αυτοματοποιήσει τους ελέγχους και τις αποδόσεις τους.

Η «έξυπνη» Υγεία δεν είναι κάτι νέο, ούτε κάτι πρωτοποριακό. Είναι η ουσιαστική μετατροπή της Υγείας σε εργαλείο εξυπηρέτησης του συστήματος. Οι ασθενείς, που είναι η καρδιά του συστήματος, μαζί με τα κέντρα εξυπηρέτησης (νοσοκομεία, ιατροί κ.ά.), που είναι το σώμα, και με το υπουργείο Υγείας, που είναι το μυαλό, να δουλεύουν σαν ένα. Όλα δουλεύουν σωστά όταν τα εργαλεία που μας δίνουν σε αυτήν τη συγκυρία αξιοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο. Έξυπνο είναι όταν μεταφέρεις κεφάλαια και τεχνογνωσία σταδιακά στην τεχνολογία και το κάνεις με σχεδιασμό 20ετίας, παρέχοντας υψηλές υπηρεσίες Υγείας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Στην Ελλάδα του σήμερα τεχνογνωσία υπάρχει, ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει, προγράμματα υπάρχουν, η θέληση είναι δεδομένη, άρα το μόνο που μένει είναι η πράξη. Έχουμε πλάνο;

naftemporiki.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα