Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΓεγονός η εκτόξευση του πρώτου ξύλινου δορυφόρου

Γεγονός η εκτόξευση του πρώτου ξύλινου δορυφόρου

.

Γεγονός αποτελεί πλέον η εκτόξευση του πρώτου ξύλινου δορυφόρου στον κόσμο με στόχο την μελέτη της ανθεκτικότητας του ξύλου ως ανανεώσιμου δομικού υλικού σε μελλοντική εξερεύνηση πλανητών όπως η Σελήνη και ο Άρης.

Πρόκειται για έναν δορυφόρο που κατασκευάστηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Κιότο στην Ιαπωνία σε συνεργασία με την εταιρία Sumitomo Forestry, ζυγίζει μόλις 900 γραμμάρια και κατευθύνεται προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με αποστολή της SpaceX, ενώ στην συνέχεια θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ακριβέστερα ο δορυφόρος LignoSat, ο οποίος πήρε το όνομά του από τη λέξη «ξύλο» στα λατινικά, έχει κατασκευαστεί από ένα είδος μανόλιας που ενδημεί στην Ιαπωνία, χρησιμοποιώντας μια παραδοσιακή τεχνική χωρίς βίδες ή κόλλα. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι στο μέλλον το ξύλο θα μπορούσε να αντικαταστήσει ορισμένα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην εξερεύνηση του διαστήματος. «Το ξύλο είναι πιο ανθεκτικό στο διάστημα από ό,τι στη Γη, επειδή δεν υπάρχει νερό ή οξυγόνο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να σαπίσει ή να πάρει φωτιά» δήλωσε στο Reuters ο καθηγητής δασικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Κιότο, κ. Κότζι Μουράτα. «Τα αεροπλάνα στις αρχές του 1900 ήταν κατασκευασμένα από ξύλο. Ένας ξύλινος δορυφόρος θα πρέπει επίσης να είναι εφικτό» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ο LignoSat ενσωματώνει επίσης κατασκευές αλουμινίου και ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Διαθέτει αισθητήρες για να παρακολουθεί πώς αντιδρά το ξύλο στο ακραίο περιβάλλον του διαστήματος κατά τη διάρκεια των έξι μηνών που θα γυρνά γύρω από τη Γη.Ο Δρ. κ. Συμεών Μπάρμπερ, επιστήμονας διαστημικής έρευνας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο BBC: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο δορυφόρος δεν έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από ξύλο… αλλά η βασική προϋπόθεση πίσω από την ιδέα είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα. Από άποψη βιωσιμότητας, το ξύλο είναι ένα υλικό που μπορεί να καλλιεργηθεί και επομένως είναι ανανεώσιμο. Η ιδέα είναι ότι μελλοντικά θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε δέντρα σε έναν άλλο πλανήτη προκειμένου να εξερευνήσουμε το διάστημα ή να φτιάξουμε καταφύγια. Οι εξερευνητές πάντα χρησιμοποιούσαν ξύλο για να φτιάξουν καταφύγια όταν πήγαιναν σε ένα ξένο μέρος».

Ο Δρ. Μπάρμπερ συμπλήρωσε ότι το ξύλο έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν για την κατασκευή διαστημόπλοιου. «Χρησιμοποιούμε ξύλο – φελλό στο εξωτερικό κέλυφος των διαστημικών σκαφών ώστε να μην καταστραφούν κατά την επανείσοδό τους στην ατμόσφαιρα της Γης» δήλωσε. Ωστόσο, τόνισε ότι το ξύλο έχει ιδιότητες που είναι δύσκολο να ελεγχθούν. «Από μηχανολογική άποψη, είναι ένα αρκετά δύσκολο υλικό. Νομίζω ότι πάντα θα αντιμετωπίζουμε προβλήματα με το ξύλο στην κατασκευή σημαντικών δομών, όπως ορισμένα τμήματα του διαστημικού σκάφους όπου πρέπει να προβλέψεις πόσο ανθεκτικό θα είναι» εξήγησε. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κιότο επισημαίνουν ότι ένας ξύλινος δορυφόρος ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο τέλος της ζωής του.

Πηγή:ertnews.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα