Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΥπηρεσία για την τεχνητή νοημοσύνη θεσπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Υπηρεσία για την τεχνητή νοημοσύνη θεσπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

- Advertisement -

Η ανακοίνωσε τη Υπηρεσίας για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για την ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για μια υπηρεσία που εντάσσεται εντός της Επιτροπής, με έδρα τις Βρυξέλλες και θα είναι μέρος της διοικητικής δομής της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύων Επικοινωνιών, Περιεχομένου και Τεχνολογίας. Σε αυτή θα απασχολούνται 140 ειδικοί σε θέματα τεχνολογίας, δικηγόροι, ειδικοί σε θέματα πολιτικής, οικονομολόγοι και διοικητικοί βοηθοί. Επισημένεται ότι ο κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη, που εγκρίθηκε οριστικά στις 21 Μαΐου από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, προβλέπει τη σύσταση υπηρεσίας τεχνητής νοημοσύνης που θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας.

Όπως δήλωσε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ. Τιερί Μπρετόν “Με τη νέα υπηρεσία ΤΝ και τις 140 ταλαντούχες γυναίκες και άνδρες, η Επιτροπή θα διαθέτει την αναγκαία εμπειρογνωσία για να προωθήσει την εφαρμογή της πράξης για την ΤΝ και να ενισχύσει τον ρόλο της Ευρώπης ως παγκόσμιο φορέα καθορισμού προτύπων στον τομέα της ΤΝ”. Η υπηρεσία θα εργαστεί για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης καθιστώντας την ΕΕ ως ηγέτη στις διεθνείς συζητήσεις. Η υπηρεσία θα προωθήσει ένα ευρωπαϊκό οικοσύστημα ΤΝ που θα είναι καινοτόμο, ανταγωνιστικό και θα σέβεται τους κανόνες και τις αξίες της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η υπηρεσία ΤΝ έχει ως στόχο να καταστήσει δυνατή τη μελλοντική ανάπτυξη, εφαρμογή και χρήση της ΤΝ κατά τρόπο που να προωθεί τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη και την καινοτομία, μετριάζοντας παράλληλα τους κινδύνους. Θα διασφαλίσει τη συνεκτική εφαρμογή της πράξης για την ΤΝ. Αυτό θα επιτευχθεί με την υποστήριξη των φορέων διακυβέρνησης στα κράτη μέλη. Η Υπηρεσία ΤΝ θα επιβάλει επίσης άμεσα τους κανόνες για τα μοντέλα ΤΝ γενικού σκοπού. Σε συνεργασία με τους προγραμματιστές ΤΝ, την επιστημονική κοινότητα και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, η Υπηρεσία ΤΝ θα συντονίζει την κατάρτιση κωδίκων πρακτικής αιχμής, θα διενεργεί δοκιμές και αξιολόγηση μοντέλων ΤΝ γενικού σκοπού, θα ζητά πληροφορίες και θα επιβάλλει κυρώσεις, όταν είναι αναγκαίο.

Για την διασφάλιση της τεκμηριωμένης λήψης αποφάσεων, η συγκεκριμένη υπηρεσία θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη και την ευρύτερη κοινότητα εμπειρογνωμόνων μέσω ειδικών φόρουμ και ομάδων εμπειρογνωμόνων. Σε επίπεδο ΕΕ θα συνεργάζεται στενά με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο απαρτίζεται από εκπροσώπους των κρατών μελών. Τέλος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 16 Ιουνίου, Με την πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου τεχνητής νοημοσύνης να αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα