Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΗ τεχνητή νοημοσύνη είναι επιρρεπής στην δημιουργία διαδικτυακής παραπληροφόρησης σύμφωνα με τους...

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι επιρρεπής στην δημιουργία διαδικτυακής παραπληροφόρησης σύμφωνα με τους ειδικούς

.

Καθοριστική φαίνεται πως είναι συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην διαδικασία παρασκευής ψευδών ειδήσεων, δημιουργώντας τεράστιες ποσότητες ψευδούς περιεχομένου με την διάκριση τους συχνά από τις πραγματικές να δυσχεραίνεται.

Συγκεκριμένα από τον περασμένο Μάιο, οι ιστοσελίδες που φιλοξενούν ψευδή άρθρα τα οποία έχουν δημιουργηθεί με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 1.000%, με τις σχετικές ιστοσελίδες να αυξάνονται από 49 σε περισσότερους από 600, με βάση τον οργανισμό NewsGuard, ο οποίος παρακολουθεί την παραπληροφόρηση. Μέχρι στιγμής οι εκστρατείες προπαγάνδας βασίζονταν συνήθως σε στρατιές χαμηλόμισθων εργαζομένων ή σε εξαιρετικά συντονισμένες οργανώσεις πληροφοριών για την δημιουργία ιστοσελίδων. Πλέον η τεχνητή νοημοσύνη διευκολύνει την δημιουργία τέτοιων ιστοσελίδων. Όπως αναφέρει το NewsGuard, ένα συγκεκριμένο άρθρο που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και το οποίο αναφερόταν στον ψυχίατρο του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα με το οποίο αυτός ο ψυχίατρος είχε πεθάνει και είχε αφήσει πίσω του ένα σημείωμα στο οποίο ανέφερε την εμπλοκή του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο θάνατό του. Παρόλο που αποδείχθηκε πως ο ψυχίατρος ήταν φανταστικό πρόσωπο, η εν λόγω είδηση παρουσιάστηκε σε μια Ιρανική τηλεοπτική εκπομπή και ανακυκλώθηκε σε ιστοσελίδες ΜΜΕ στα Αραβικά, Αγγλικά και Ινδονησιακά, ενώ διαδόθηκε από χρήστες στο TikTok, το Reddit και το Instagram.

Οι ειδικοί σε θέματα παραπληροφόρησης δήλωσαν πως η ταχεία ανάπτυξη αυτών των ιστοσελίδων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική ενόψει των αμερικανικών εκλογών του 2024. Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει εγκαινιάσει μια εποχή στην οποία τα chatbots, οι δημιουργοί εικόνων και οι κλωνοποιητές φωνής μπορούν να παράγουν περιεχόμενο που μοιάζει ανθρώπινο. Καλοντυμένοι παρουσιαστές ειδήσεων που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη διαδίδουν φιλοκινεζική προπαγάνδα, η οποία ενισχύεται από δίκτυα bot που πρόκεινται φιλικά στο Πεκίνο. Στη Σλοβακία, πολιτικοί που ήταν υποψήφιοι στις εκλογές διαπίστωσαν ότι οι φωνές τους είχαν κλωνοποιηθεί λίγες ημέρες πριν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες. Ένας αυξανόμενος αριθμός ιστοσελίδων, με ονόματα όπως iBusiness Day ή Ireland Top News, δημοσιεύουν ψευδείς ειδήσεις που φαίνονται πραγματικές, σε δεκάδες γλώσσες. Το αποτέλεσμα είναι οι αναγνώστες να κινδυνεύουν εύκολα να ξεγελαστούν.

Η λειτουργία αυτών των ιστοσελίδων γίνεται με δύο τρόπους. Ορισμένοι χρήστες ζητούν από τα chatbots να τους γράψουν άρθρα που ενισχύουν μια συγκεκριμένη πολιτική θέση και στη συνέχεια τα δημοσιεύουν σε μία ιστοσελίδα. Η διαδικασία μπορεί επίσης να είναι αυτόματη, με web scrapers που αναζητούν άρθρα τα οποία περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά. Εν συνέχεια τα τροφοδοτούν σε ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο που τα ξαναγράφει ώστε να φαίνονται πρωτότυπα. Τα κίνητρα για τη δημιουργία αυτών των ιστοσελίδων ποικίλλουν. Ορισμένοι έχουν ως στόχο να επηρεάσουν πολιτικά αποτελέσματα και τάσεις ή να προκαλέσουν χάος. Άλλοι ιστότοποι παράγουν πολωτικό περιεχόμενο για να προσελκύσουν χρήστες και να αποκομίσουν έσοδα από διαφημίσεις. Οι δημοσιογραφικές ιστοσελίδες Pink-slime, όπως είναι γνωστοί, συχνά εμφανίζονται σε μικρές πόλεις όπου τα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν εξαφανιστεί, δημιουργώντας άρθρα που ωφελούν τους χρηματοδότες της επιχείρησης, σύμφωνα με το παρατηρητήριο μέσων ενημέρωσης Poynter. Το NewsGuard εντοπίζει ιστοσελίδες που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη αναζητώντας μηνύματα σφάλματος ή γλώσσα που να “υποδεικνύει ότι το περιεχόμενο παράχθηκε από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης χωρίς επαρκή επεξεργασία”.

Πηγή:xronos.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα