Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΈρευνα αναδεικνύει την εξοικίωση των εργαζομένων με την τεχνητή νοημοσύνη

Έρευνα αναδεικνύει την εξοικίωση των εργαζομένων με την τεχνητή νοημοσύνη

- Advertisement -

Μικρή είναι η εξοικείωση των εργαζομένων στην Ελλάδα με τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με έρευνα του Ομίλου Adecco Global Workforce of the Future 2023.

Πρόκειται για έρευνα που εστιάζει στη συλλογή σημαντικών διεθνών στοιχείων παρουσιάζοντας τον βαθμό προετοιμασίας και ανταπόκρισης των εργαζομένων στα εργαλεία AI, καθώς και σημαντικά στοιχεία και κρίσιμες παραμέτρους που αναδεικνύουν την επιρροή της τεχνολογικής εξέλιξης στην εργασία στην Ελλάδα. Με βάση τα στοιχεία της μελέτης το ποσοστό των Ελλήνων εργαζομένων που αξιοποιούν το GenAI, δηλαδή τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, είναι αισθητά μικρότερο από τον διεθνή μέσο όρο (54%), ενώ λιγότεροι από τους μισούς χρησιμοποιούν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έπειτα από καθοδήγηση των εργοδοτών τους. Ακόμα το 46%, δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται ακόμα την αξιοπιστία των εργαλείων της AI στην εργασία του.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα αισθάνονται πως η εργασία τους αναβαθμίζεται με την χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, με τη δημοφιλέστερη αιτιολογία να είναι η δυνατότητα άμεσης εύρεσης και συγκέντρωσης των πληροφοριών. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το 59% αναφέρει πως η προσθήκη του GenAI στην τεχνολογική εργαλειοθήκη τους, συμβάλλει στην αποδοτικότητα τους, αφού τους επιτρέπει να εξοικονομήσουν χρόνο για να επικεντρωθούν σε σημαντικότερες πτυχές της εργασίας τους. Παρ’ όλα αυτά, σημαντικό είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων στην Ελλάδα (56%) που θεωρεί αναγκαία την παροχή εκπαίδευσης και καθοδήγησης από τον εργοδότη τους, για την χρήση του Gen AI, ώστε να είναι σε θέση να το αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τέλος δεν προκαλεί εντύπωση, ότι ανάγεται σε σημαντική συνιστώσα η ανάγκη εξοικείωσης με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μέσα στην επόμενη δεκαετία (80% των εργαζομένων), ενώ το 70% των ερωτηθέντων δηλώνει την προθυμία του να εκπαιδευτεί, διευρύνοντας τις γνώσεις του πάνω στην ορθή χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, αναδεικνύοντας τα GenAI tools σε θεμελιώδες μέρος της καθημερινής εμπειρίας των εργαζομένων στο άμεσο μέλλον.

Επιπρόσθετα η έρευνα αναδεικνύει το γεγονός ότι ο ανθρώπινος παράγοντας εξακολουθεί να έχει κυρίαρχο ρόλο στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς σε υψηλότερη θέση από την χρήση του GenAI στην εργασία κατατάσσονται η συναισθηματική νοημοσύνη (40%), η εργασια (34%) και η κριτική σκέψη (32%). Όσον αφορά την μετάβαση προς ένα εργασιακό μέλλον βασισμένο στις δεξιότητες, αυτή φαίνεται να εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, αποτελώντας κριτήριο παραμονής στην τρέχουσα εργασία. Συγκεκριμένα ένα υψηλό ποσοστό (45%) δηλώνει ότι σκοπεύει να παραμείνει στην τωρινή του εργασία για τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 54% των εργαζομένων θεωρεί ότι οι δεξιότητές τους μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλους ρόλους ή κλάδους.

Πηγή:ot.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα