Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΈρευνα – έκπληξη: Ένας στους τρεις εφήβους νιώθει ευτυχισμένος χωρίς κινητό

Έρευνα – έκπληξη: Ένας στους τρεις εφήβους νιώθει ευτυχισμένος χωρίς κινητό

Η εξάρτηση των νέων από τα κινητά τους είναι ένα θέμα που προκαλεί μέγα προβληματισμό, σε γονείς, εκπαιδευτικούς, κοινωνιολόγους, αλλά και ειδικούς ψυχικής υγείας, ωστόσο μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα από τους ειδικούς του Pew Research Center, δίνει μια διαφορετική εικόνα για τους εφήβους αλλά και τους γονείς.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, σχεδόν το 75% των εφήβων των ΗΠΑ λένε ότι συχνά ή μερικές φορές αισθάνονται χαρούμενοι (74%) ή ήρεμοι (72%) όταν βρίσκονται μακριά από το τηλέφωνό τους. Παράλληλα τα ποσοστά των εφήβων που όταν δεν έχουν το κινητό τους αισθάνονται αρνητικά συναισθήματα είναι σαφώς μικρότερα. Αναλυτικά, οι έφηβοι που λένε ότι όταν δεν έχουν το τηλέφωνό τους τους κάνει, μερικές φορές τουλάχιστον, να νιώθουν άγχος αντιπροσωπεύουν ποσοστό 44%. Αναστάτωση -χωρίς το κινητό τους- νιώθει μερικές φορές το 40%, ενώ μοναξιά νιώθει το 39%.

Επίσης, παρόλο που οι έφηβοι αναφέρουν ότι αισθάνονται θετικά συναισθήματα όταν βρίσκονται μακριά από το τηλέφωνό τους, μόνο το 38% λέει ότι αφιερώνει υπερβολικό χρόνο σε αυτό.

Ακόμα, πάνω από τους μισούς εφήβους (51%) υποστηρίζουν ότι ο χρόνος που αφιερώνουν στο τηλέφωνό τους ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (64%) είναι ακριβώς αυτός που πρέπει. Μόνο τέσσερις στους δέκα εφήβους (το 39%) απαντούν ότι έχουν περιορίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντίστοιχο ποσοστό αναφέρει ότι έχει περιορίσει τη χρήση του κινητού (36%).

Ποια οφέλη βλέπουν οι έφηβοι από την online δραστηριότητά τους
Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες και την ευαισθητοποίηση που έχουν οι έφηβοι για το πώς τους κάνει να νιώθουν ο χρόνος που αφιερώνουν στις συσκευές τους, επτά στους δέκα ανέφεραν ότι τα smartphone κάνουν περισσότερο καλό, παρά κακό, στους ανθρώπους της ηλικίας τους, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό (30%) έχει την αντίθετη άποψη.

Οι περισσότεροι έφηβοι λένε ότι τα smartphone διευκολύνουν την επιδίωξη χόμπι και ενδιαφερόντων (69%), τη δημιουργικότητα (65%) και τις καλές επιδόσεις στο σχολείο (45%).

Περίπου τέσσερις στους δέκα έφηβους λένε επίσης ότι τα smartphone τους διευκολύνουν να αναπτύξουν υγιείς φιλίες, ενώ μόνο ένα 31% λέει ότι το κάνουν πιο δύσκολο ή ούτε πιο εύκολο ούτε πιο δύσκολο. Ωστόσο, οι έφηβοι πιστεύουν ότι τα smartphone κάνουν πιο δύσκολη την εκμάθηση καλών κοινωνικών δεξιοτήτων (42%) παρά ευκολότερη (30%).

Οι γονείς
Περίπου οι μισοί γονείς (47%) λένε ότι ξοδεύουν υπερβολικά πολύ χρόνο στο τηλέφωνό τους. Μόλις το 5% πιστεύει ότι ξοδεύει πολύ λίγο χρόνο σε αυτό και το 45% πιστεύει ότι ξοδεύει ακριβώς τον χρόνο που θα έπρεπε.

Αλλά σχεδόν οι μισοί έφηβοι (46%) διηγούνται μια διαφορετική ιστορία. Λένε ότι υπάρχουν φορές που οι γονείς τους ασχολούνται με το τηλέφωνό τους ενώ προσπαθούν να τους μιλήσουν, με ένα 8% να λέει ότι αυτό συμβαίνει συχνά.

Επίσηςοι μισοί γονείς λένε ότι έχουν κοιτάξει το τηλέφωνο του εφήβου τους. Την ίδια ώρα περίπου 3 στους 4 γονείς (76%) εκτιμούν ότι η διαχείριση του χρόνου που αφιερώνει ο έφηβός τους στο τηλέφωνο είναι σημαντική ή η μεγαλύτερη προτεραιότητά τους. Επιπλέον τέσσερις στους δέκα γονείς και έφηβους αναφέρουν ότι μαλώνουν τακτικά μεταξύ για τον χρόνο που αφιερώνουν στο τηλέφωνό τους.

Συμπέρασμα
Σαφώς, γονείς και έφηβοι ξοδεύουν πολύ χρόνο στις συσκευές τους. Αυτό μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα. Ωστόσο, είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι οι έφηβοι αναγνωρίζουν πώς τους κάνουν να αισθάνονται οι συσκευές τους και ποια είναι (ή μπορεί να είναι) τα οφέλη όταν τις χρησιμοποιούν. Αυτά είναι στοιχεία που, σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα ψηφιακού αλφαβητισμού Diana Graber, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να ενθαρρύνουμε.

«Μπορούμε να τα ενθαρρύνουμε μαθαίνοντας στους εφήβους το πώς οι εταιρείες χρησιμοποιούν συγκεκριμένες τεχνολογίες για να τραβήξουν και να κρατήσουν την προσοχή τους και να υπενθυμίσουμε στους εφήβους τι μπορούν να κάνουν για να μη σπαταλούν άσκοπα τον χρόνο τους (όπως να θέσουν τα δικά τους όρια, να μπλοκάρουν τυχόν ανεπιθύμητο περιεχόμενο, να είναι επιλεκτικοί στις εφαρμογές που χρησιμοποιούν και να γνωρίζουν πότε πρέπει να αποχωρούν)» αναφέρει η ειδικός.

Και, κρίνοντας από την έρευνα, οι γονείς θα μπορούσαν επίσης να ωφεληθούν από την εφαρμογή των στρατηγικών αυτών για να διαχειρίζονται και οι ίδιοι καλύτερα τον χρόνο που περνούν στο κινητό ώστε να είναι περισσότερο με τα παιδιά τους.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα