Σε άθλια κατάσταση τα σιντριβάνια της Θεσσαλονίκης! "Σφυρίζει αδιάφορα" ο δήμος (ΦΩΤΟ)
  • Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 11:34
  • By Θεοδώρα Απότα.
  • Ρεπορτάζ

Σε άθλια κατάσταση τα σιντριβάνια της Θεσσαλονίκης! "Σφυρίζει αδιάφορα" ο δήμος (ΦΩΤΟ)

Αφημένα στην τύχη τους τα σιντριβάνια που άλλοτε αποτελούσαν στολίδια σε πλατείες και κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης. Τόσο πολύ, που έχουμε ξεχάσει πώς έμοιαζαν όταν λειτουργούσαν.

Πλέον, αρκετά σιντριβάνια της πόλης βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Δεν έχουν ούτε σταγόνα νερό, είναι γεμάτα με συνθήματα με σπρέι και μέσα στις λιμνούλες του … παρελθόντος μπορεί να βρει κανείς από πεταμένα μπουκάλια μέχρι πατάτες τηγανιτές. Τα σιντριβάνια είναι τόσο βρώμικα που κανείς δεν θέλει να σταθεί δίπλα τους, πόσο μάλλον να τα φωτογραφίσει. Κατασκευές και αγάλματα έχουν βανδαλιστεί και πολυσύχναστα μέρη της Θεσσαλονίκης υποβαθμίζονται αισθητικά εξαιτίας της εικόνας που έχει διαμορφωθεί αλλά όπως φαίνεται αυτό δεν πειράζει τους αρμόδιους, παρά μόνο όλους τους υπόλοιπους Θεσσαλονικείς.

Για το εν λόγω θέμα απευθύνθηκε με σχετική επιστολή στο δήμο Θεσσαλονίκης το Σωματείο «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης», ομάδα που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2018 και στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την επίλυση προβλημάτων που αφορούν στο δημόσιο χώρο.

Σε έγγραφο που εστάλη στο Σωματείο τον περασμένο Απρίλιο από το Τμήμα ΗΛΜ Συντηρήσεων της Διεύθυνσης Κατασκευών & Συντηρήσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, ο δήμος παραδέχεται ότι δεν διαθέτει εξειδικευμένο συνεργείο συντήρησης σιντριβανιών και εξηγεί ότι αναμένεται απόφαση δικαστηρίου για να επικυρωθεί συμφωνία με ανάδοχο. Μόνο, που αυτό γίνεται από τον Απρίλιο και φτάσαμε Σεπτέμβρη, με αποτέλεσμα η εικόνα των σιντριβανιών της πόλης να παραμένει άσχημη, αυτά να αποτελούν εστίες μόλυνσης και οι ασυνείδητοι που βλέπουν το εγκαταλελειμμένο σκηνικό να λένε στον επίσης ασυνείδητο διπλανό τους «σβήσ’το μες το σιντριβάνι». Και ιδού…

 Σιντριβάνι στα Λαδάδικα. 

 "Το αγόρι που σφυρίζει" στη Ναυαρίνου

 Το σιντριβάνι στη συμβολή Εγνατίας και Εθνικής Αμύνης

 Η «Λουόμενη» του Λευκού Πύργου.