Έλληνες της Βηρυτού. Συγκλονιστικές μαρτυρίες και βίντεο στο Seleo.gr
  • Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020 06:15
  • By Δήμητρα Τσάτσου
  • Ρεπορτάζ

Έλληνες της Βηρυτού. Συγκλονιστικές μαρτυρίες και βίντεο στο Seleo.gr

Χάος, τρόμος, αγωνία, καταστροφή κι άνθρωποι που έζησαν κυριολεκτικά από θαύμα συνθέτουν το θλιβερό σκηνικό των φονικών εκρήξεων που ισοπέδωσαν την Βηρυτό.

Η Βηρυτός γκρεμίστηκε σαν χάρτινος πύργος, σε μία στιγμή οι κάτοικοι είδαν τον θάνατο με τα μάτια τους. Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, χιλιάδες τραυματίστηκαν, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν τα αγνοούνται.Στο Seleo.gr, μίλησε ο Γιώργος Ανδρέους, Έλληνας που μένει κι εργάζεται στην Βηρυτό. "Ξαφνικά ακούσαμε μια έκρηξη και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας"εξομολογείται ο κ. Ανδρέους.

''Το σπίτι μου είναι 300μέτρα από το σημείο όπου έγιναν οι εκρήξεις. Ήμουν στο αυτοκίνητο μου, μαζί με τον αδερφό μου και επιστρέφαμε σπίτι, εκείνη τη στιγμή έγινε η πρώτη έκρηξη, ήταν τόσο δυνατή που έσπασαν τα τζάμια και αναποδογύρισε το IX, όταν βγήκαμε από το αυτοκίνητο, προσπαθούσα να καλέσω τους δικούς μου ανθρώπους να δω πως είναι'', ανέφερε κ. Ανδρέους και πρόσθεσε, ''τα πρώτα λεπτά μου φάνηκαν αιώνας, μέχρι να μάθω πως είναι η γυναίκα και τα παιδιά μου. Η γυναίκα μου ήταν ακόμη στη δουλειά της. Έχασα δέκα χρόνια από τη ζωή μου, μέχρι να μάθω ότι είναι καλά. Ο Θεός μας βοήθησε '', προσθέτει.

Είδε το σπίτι του να καταστρέφεται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο Seleo.gr, στο σπίτι του δεν υπάρχουν παράθυρα και οι πόρτες έσπασαν. Μάλιστα, όπως εκμυστηρεύεται, ο γιος του, ο οποίος είναι δέκα ετών, φοβόταν να μπει στο σπίτι. Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες αναφέρει πως φοβάται την αύξηση των τραυματιών και αγνοουμένων. ''Οι σκηνές που ζήσαμε ήταν τραγικές,είδαμε ανθρώπους να πεθαίνουν, παιδιά να κλαίνε. Εικόνες απόλυτης καταστροφής. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτό που συνέβη, το σοκ είναι μεγάλο'', λέει, Έλληνας κάτοικος της Βυρητού που για να μην ανησυχήσει τους δικούς του δεν θέλει να αναφέρουμε το όνομα του.

Παράλληλα, η λιβανική κυβέρνηση σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για δύο εβδομάδες, την πόλη της Βηρυτού, την επομένη των πολύνεκρων εκρήξεων στο λιμάνι. Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath TV ότι οι συνολικές ζημίες μετά την έκρηξη στη Βηρυτό της 4ης Αυγούστου ενδέχεται να ανέλθουν σε 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εξήγησε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.