Θεσσαλονίκη: Δημιουργικές ομάδες δημιουργούν το πρώτο στον κόσμο θεματικό πάρκο αφιερωμένο στον COVID-19
  • Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 18:15
  • By Θεοδώρα Απότα
  • Ρεπορτάζ

Θεσσαλονίκη: Δημιουργικές ομάδες δημιουργούν το πρώτο στον κόσμο θεματικό πάρκο αφιερωμένο στον COVID-19

Οι δύο δημιουργικές ομάδες που βρίσκονται πίσω από τα μεγαλύτερα και πιο πετυχημένα εκπαιδευτικά θεματικά πάρκα στη χώρα μας πρωτοπορούν εν μέσω Covid-19 και σχεδιάζουν το πρώτο στον κόσμο open air-mobile εκπαιδευτικό θεματικό πάρκο αφιερωμένο στον Covid-19.

Η Dream Workers χάρισε μοναδικές στιγμές στους επισκέπτες -μεταξύ άλλων- της «Ονειρούπολης Δράμας» και του «Μύλου των Ξωτικών» και πλέον τα σχέδια της προσαρμόζονται στις πρωτοφανείς συνθήκες που βιώνει η κοινωνία και κυρίως τα παιδιά.

Επιχειρεί σε συνεργασία με την Eksagon Exhibitions να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο θεματικό πάρκο με βασικό άξονα την ενημέρωση μέσα από δράσεις βιωματικής, αμφίδρομης μάθησης και ποιοτικής ψυχαγωγίας για τον Covid-19, για τα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας.

Μιλώντας στο Seleo ο Project Manager των Dream Workers, Γρηγόρης Αβανίδης, κάνει λόγο για ένα «κινούμενο θεματικό πάρκο το οποίο θα ταξιδεύει σε σχολεία και εκπαιδευτικές δομές σε όλη τη χώρα» κι εξηγεί ότι «σε λίγα λεπτά, το προαύλιο ή κάποια μεγάλη αίθουσα του σχολείου θα μεταμορφώνεται σε ένα υπαίθριο θεματικό πάρκο με δεκάδες τρισδιάστατα εκθέματα και σημεία προβολής». Νέοι εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, καλλιτέχνες και εμψυχωτές, άριστα εκπαιδευμένοι, σε διάφορους ρόλους και σε κάθε θέση, θα είναι οι «ήρωες» του πάρκου και θα κερδίζουν το χαμόγελο των παιδιών αλλά το σημαντικότερο, θα περνάνε τα στοχευμένα μηνύματα γύρω από τους κινδύνους της πανδημίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάζεται και θα υλοποιηθεί αφότου πάρει το «πράσινο φως» από ειδικούς επιστήμονες ενώ σύμφωνα με τον κ. Αβανίδη, θα στηρίζεται στις βασικές κατευθύνσεις του επικοινωνιακού προγράμματος του ΕΟΔΥ.

Με αυτό τον τρόπο «τα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας θα κατανοήσουν με βιωματικό τρόπο ορισμένες έννοιες οι οποίες μπήκαν με βίαιο τρόπο στη ζωή τους» αναφέρει ο κ. Αβανίδης τονίζοντας τη σημασία του συνδυασμού της εκπαίδευσης με την ψυχαγωγία. «Έχω τη βεβαιότητα ότι τα παιδιά μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι κοινωνοί της πληροφορίας» σημειώνει κι εξηγεί ότι το παιδί, μετά τη συμμετοχή του στο project, μπορεί να αντιδράσει στο γονιό αν π.χ. δεν πλένει σωστά τα χέρια του.

Εκτός αυτού, το εν λόγω εγχείρημα εκτιμάται ότι θα δώσει μία «ανάσα» στα παιδιά καθώς το κλίμα θα μοιάζει με αυτό των σχολικών εκδρομών, χωρίς όμως να υφίσταται η αλλαγή περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός του πάρκου περιλαμβάνει την ανάπτυξη δύο διαφορετικών προγραμμάτων, προσαρμοσμένων στις ηλικιακές ομάδες των μαθητών ενώ η συμμετοχή τους σε αυτό θα είναι δωρεάν.

Σε δήλωσή του στο Seleo ο κ. Αβανίδης τονίζει την ανάγκη να συμμετέχει στη δράση η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση έτσι ώστε το πάρκο να μπορεί να ταξιδεύει σε σχολεία ανά Περιφέρεια, έχοντας ένα οργανωμένο πρόγραμμα περιήγησης. Πάντως, για το σχεδιαζόμενο project έχουν ήδη σταλεί σχετικές επιστολές στα αρμόδια Υπουργεία, οι επαφές με τους Περιφερειάρχες ξεκινούν και χρονικά η υλοποίησή του τοποθετείται τον Σεπτέμβριο.