2020: Χρονια ορόσημο για την κυκλοφορία ηλεκτροκίνητων ταξί στην Θεσσαλονίκη
  • Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 18:15
  • By Ευτέρπη Μουζακίτη
  • Ρεπορτάζ

2020: Χρονια ορόσημο για την κυκλοφορία ηλεκτροκίνητων ταξί στην Θεσσαλονίκη

Όπως στην Ολλανδία, την Γαλλία και την Βαρκελώνη, έτσι και στην Θεσσαλόνικη αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους τα ηλεκτροκίνητα ταξί μέσα στο 2020.

Ρεπορτάζ: Ευτέρπη Μουζακίτη
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Ραδιοταξί Taxiway, Θεόδωρο Σταυρίδη, τους επόμενους μήνες θα είναι διαθέσιμο ένα ηλεκτροκίνητο όχημα απο την Κίνα για test-drive. Έτσι,θα μπορέσουν οι οδηγοί τάξι να εξοικιωθούν με τα νέα δεδομένα που πρόκειται να φέρει η ηλεκτροκίνηση στον τομέα της μετακίνησης. « Στην Θεσσάλονικη κυκλοφορούν περίπου 2000 τάξι, που αποτελλούν έναν από τους κύριους παράγοντες ρύπανσης, καθώς κυκλοφορούν όλη μέρα μέσα στην πόλη.Σκεφτείται πόσο ωφέλιμο θα είναι για την πόλη να υπάρχουν 1000 ταξί ηλεκτροκίνητα με μηδέν ρύπους και μηδεν θόρυβο.» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Θεόδωρος Σταυρίδης.

Απαραίτητες προυποθέσεις για την ομαλή ένταξη των ηλεκτροκίνητων ραδιοταξί στην πόλη και στο να γίνουν ελκυστικά στους οδηγούς ταξί είναι να δοθούν κίνητρα για την αγορά τους και να δημιουργηθούν υποδομές για την φόρτιση τους. Ήδη η κυβέρνηση σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών γνωστοποίησε στην Taxiway πως έχουν σχεδιάστει τα επόμενα βήματα και το επόμενο 10μηνο θα γίνουν ορατά τα πρώτα σημάδια υποδομής αλλά και το σχέδιο επιδότησης και σταθμού φορτισης.

Στο περίπτερο της Taxiway στην ΔΕΘ μάλιστα παρουσιάστηκαν τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα Nissan LEAF και Nissan e-NV200 Evalia. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά και να ενημερωθούν για τις σύγχρονες υπηρέσιες και τα νέα χαρακτηριστικά που διαθέτουν τα ηλεκτροκίνητα ταξί.Παράλληλα, οι επισκέπτες εκτός από την ενημέρωση για τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης και της ευφυούς κινητικότητας, έχουν την δυνατότητα να μάθουν και τις υπόλοιπες υπηρεσίες που προσφέρει η Taxiway. Μια απο αυτές είναι το πρόγραμμα Galileo For Mobility, ένα έργο που έλαβε χρηματοδότηση απο το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ Horizon 2020, που αφορά μια νέα υπηρεσία στον τομέα των μετακινήσεων, μια πιλοτική εφαρμογή taxi-sharing που απευθύνεται σε κατοίκους της ανατολικής Θεσσαλονίκης που αναζητούν έναν πιο γρήγορο και λιγότερο αγχωτικό τρόπο για να φτάσουν στις δουλειές.

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.