''Βούλιαξε'' η Κέρκυρα - Η ''Πρώτη Ανάσταση''  και οι ''μπότηδες'' (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

''Βούλιαξε'' η Κέρκυρα - Η ''Πρώτη Ανάσταση'' και οι ''μπότηδες'' (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Ξεχωριστά έθιμα και ιδιαίτερο χρώμα έχει το Πάσχα στην Κέρκυρα.

Ρεπορτάζ: Ευτέρπη Μουζακίτη

Αγαπημένος προορισμός για χιλιάδες επισκέπτες, μιας και οι Κερκυραίοι, πιστοί στις παραδόσεις, αναβιώνουν ευλαβικά κάθε χρόνο τα πασχαλινά τους έθιμα, που αποτελούν πρόσμιξη ενετικών και ορθοδόξων παραδόσεων.

4kerkira pasxa

Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, τα έθιμα κορυφώνονται με την λεγόμενη πρώτη Ανάσταση στις 11 το πρωί.  Μετά το τέλος της Ακολουθίας στη Μητρόπολη, χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες και, από τα στολισμένα παράθυρα των σπιτιών, πέφτουν οι λεγόμενοι "μπότηδες" (πήλινα κανάτια) στους δρόμους, γεμάτοι νερό, για να κάνουν μεγαλύτερο κρότο, ενώ πάνω τους δένουν κόκκινες κορδέλες-το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας.

1kerkira pasxa

Το έθιμο αυτό, που συνδέεται με το ευαγγελικό χορείο «Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως», είναι επιρροή από τους Ενετούς, που συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά να πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια.

2kerkira pasxa

Οι Κερκυραίοι υιοθέτησαν το έθιμο αυτό και το πραγματοποιούσαν στη μεγαλύτερη ελληνική γιορτή, το Πάσχα. Τα παλιά αντικείμενα αντικαταστάθηκαν από πήλινα κανάτια (μπότηδες).
Μετά το σπάσιμο των κανατιών, οι τρεις μεγάλες Φιλαρμονικές της Κέρκυρας ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης παίζοντας το αλέγρο μαρς «Μη φοβάστε Γραικοί».

Δείτε τα βίντεο του Seleo:

 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.