Τσαρούχας: Ένα εστιατόριο το οποίο μέσα στα χρόνια έχουν προτιμήσει μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού στερεώματος, οι ντόπιοι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης

Τσαρούχας: Ένα εστιατόριο το οποίο μέσα στα χρόνια έχουν προτιμήσει μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού στερεώματος, οι ντόπιοι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης

67 χρονια ζωής μετρά το ιστορικό πατσατζίδικο-εστιατόριο «Τσαρούχας» στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Ένα εστιατόριο το οποίο μέσα στα χρόνια έχουν προτιμήσει μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού στερεώματος, οι ντόπιοι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.

Ακόμα και σήμερα, μετά από μισό αιώνα, η παράδοση συνεχίζεται!

Ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας του; Ο Δημήτρης Τσαρούχας, γιός του Νίκου Τσαρούχα που μαζί με τον αδελφό του Γρηγόρη άνοιξαν το πατσατζίδικο το 1952, μας αποκαλύπτει πως εκτός από την ποιότητα και την παράδοση που συνεχίζει να έχει μέχρι και σήμερα, το γεγονός οτι το εστιατόριο σέρβιρε μαγειρευτά φαγητά πέρα από πατσά, αποτέλεσε καινότομια για την εποχή μιας και ήταν το πρώτο μαγαζί που συνδίαζε και τα δύο. «Σέρβιραν πατσά και μαγειρευτά κάτι που προχώρησε μέσα στις δεκαετίες και με την αναγνώριση που δέχτηκε από όλο τον κόσμο, προχώρησε και εδραιώθηκε ως μεγάλο όνομα-brand στον χώρο του φαγητού, με ναυαρχίδα τον πατσό, την συνταγή του οποίου έφερε ο Βασίλης Λενόν, αλβανός τουρκικής καταγωγής από την Κωνσταντινούπολη , ο οποίος ζήτησε κάποια στιγμή δουλειά στο μαγαζί και έγινε ο πρωτομάστορας του μαγαζιού το 1967, οποτε αυτή την τακτική και συνταγή εφαρμόζουμε μέχρι και σημερα» αναφέρει ο Δημήτρης Τσαρούχας που έχει αναλάβει την διοίκηση του εστιατορίου από το 2012.

Νούμερο ένα της επιτυχίας της συνταγής του πατσά είναι το μοσχαρίσιο νωπό κρέας 100% από πόδια και κοιλίες. Η διασφάλιση της ποιότητας της πρώτης ύλης είναι πρωταρχικό μέλημα του εστιατορίου «Τσαρούχας» και για αυτό δεν χρησιμοποιούν καθόλου κατεψυγμένο κρέας. Πατσάς σιγομαγειρεμένος, χωρίς έντονη μυρωδιά με πολλές επιλογές σερβιρίσματος.

Ο πατσάς είναι μοσχαρίσιος αλλά έχει παρα πολλών ειδών παραγγελίες, ανάλογα με τον τρόπο κοψίματος. Ψιλοκομμένος,χοντροκομμένος-ντουσλαμάς, μπερδεμένος (ψιλά και χοντρά κομμάτια) ανάμεικτος(πόδι-κοιλιά) , σκέτος (ποδαράκι),σαρδεμι (δωδεκαδάκτυλος του μοσχαριού) νταμάρι( χοντρό κομμάτι της κοιλιάς), ανάλογα με τις ορέξεις και αυτά τα οποία έχει συνηθίσει να τρώει ο κάθε πελάτης. Για κάποιον πελάτη ο οποίος δεν έχει ξανάδοκιμάσει πατσά ο Δημήτρης Τσαρούχας προτείνει, ψιλοκομμένο πατσά, ψιλά κομμάτια κοιλιάς και στομαχιού με σκορδοστούμπι, δηλαδή χτυπημένο σε γουδοχέρι σκόρδο με ξύδι, αλάτι και απο πάνω ως σαλτσα μπαίνει το κόκκινο, το λίπος του πατσά από το πάνω μέρος που μένει στο καζάνι, μαζι με σκόνη γλυκό πιππέρι. «Ο πατσάς επειδή είναι ένα παρεξηγημενο φαγητό περνάει απο γενιά σε γενιά, αν δεν το μάθει ο πατέρας στον γιο  ή η μαμά στην κόρη, δεν θα το αγγίξει κάποιος εύκολα, έχει φανατικούς αλλά και από την άλλη πλευρά ανθρώπους που δεν θέλουν καν να τον μυρίσουν» αναφέρει ο Δημήτρης Τσαρούχας.

Το εστιατόριο «Τσαρούχας» είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, που προσπαθεί και διατηρεί στοιχεία για να θυμίζει το παλιό τιμώντας το σήμερα. Για αυτό και ο Δημήτρης Τσαρούχας όταν ανέλαβε πλήρως την διεύθυνση του μαγαζιού το 2012 τον ώθησε ένα χρόνο αργότερα να κάνει μια ριζική ανακαίνιση. Έτσι ο χώρος είναι ένα σύγχρονο, καθαρό και φωτεινό μαγαζί, στο οποίο όμως υπάρχουν ξεκάθαρες οι μνήμες του παρελθόντος, με τα παστέλ πράσινα παντζούρια που ύπηρχαν στην δεκαετία του ’50 και του ’60, όπως ακόμα και κορνίζες στους τοίχους που απεικονίζουν παλιά επαγγέλματα τα οποία έχουν σβηστεί στο πέρας του χρόνου. «Από 12 χρονών δεν θυμάμαι καλοκαίρι που να έλειψα από το μαγαζί που να μην κουβαλάω τα σερβίτσια ή τα νερά και να περιμένω να πάρω τα 20δραχμα ως μπουρμπουάρ. Οι μνήμες μου συνδέονται άμεσα και άρρηκτα με αυτό το μαγαζί από την άποψη ότι έχω μεγαλώσει σε αυτό το μαγαζί , έχει ταϊσει γενιές και γενιές ανθρώπων, δεν σκέφτομαι το μαγαζί χωρίς εμένα και εμένα χωρίς το μαγαζί» αναφέρει ο Δημήτρης Τσαρούχας.

Διάσημοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, αθλητές, συνθέτες, πολιτικοί και παρουσιαστές έχουν περάσει από τον Τσαρούχα, αλλά και Τούρκοι ηθοποιοί όπως οι Yontem Selcuk και Burak Hakki. «Χαρακτηριστικές στιγμές ήταν  οταν είχε έρθει ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο οποίος όταν επαιζε σε λαικά μαγαζιά ακόμα και σε ταινίες, ερχόταν εδώ και γινόταν λαικό προσκύνημα, ερχόταν ο κόσμος στο μαγαζί με σκοπό όχι απλά να φάει πατσά αλλά για να δουν τον ίδιο, να πάρουν ενα αυτόγραφό του, είτε με τον Ξανθόπουλο, αργότερα με τον Κούρκουλο, ο Κούρκουλος δε είναι αυτός που έχει αφήσει το μεγαλύτερο μπουρμπουαρ, ήταν πεντοχιλίαρο, και άλλοι πολλοί διάσημοι, η Μενεγάκη που προτιμάει μόνο το ποδαράκι, ο Βουτσάς , αν ξεκινήσουμε δεν σταματάει αυτή η λίστα» αναφέρει ο Δημήτρης Τσαρούχας απο ιστορίες που του έχει πει ο πατέρας του αλλά και δικές του μνήμες.

Αυτό είναι το πιο διάσημο πατσατζίδικο της Θεσσαλονίκης - Πως ξεκίνησε, το μυστικό της επιτυχίας και οι διάσημοι που πέρασαν από τα τραπέζια του (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.