Μετανάστες έχουν μετατρέψει σε κέντρο διαμονής κτίριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ)

Μετανάστες έχουν μετατρέψει σε κέντρο διαμονής κτίριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ)

 Γύρω στα 40 άτομα, μετανάστες και πρόσφυγες έχουν μετατρέψει ένα τεράστιο κτήριο στην οδό Σαπφούς, κοντά στην Γιαννιτσών, σε χώρο διαμονής.

Έχουν στήσει σκηνές στον χώρο, άλλοι έχουν βρει παλιά στρώματα και κουβέρτες, ακόμα και χαρτόνια, για να προστατευτούν από το κρύο, ενώ μερικοί έχουν ανάψει μέχρι και φωτιές. Σε όλο το κτήριο υπάρχουν σκουπίδια, που αποτελλούν κίνδυνο για τους ίδιους αλλά και την δημόσια υγεία, μιας και στην περιοχή υπάρχουν αρκετές πολυκατοικίες.  Οι συνθήκες όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο που ανάρτησε χρήστης στο Facebook στην ομάδα "Θεσσαλονίκη- Τα Καλά, τα Στραβά και τα Ανάποδα", είναι άθλιες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που πραγματοποιήσε το seleo.gr πριν περίπου δυο εβδομάδες, με αφορμή τις συμπλοκές που είχαν γίνει μεταξύ προσφύγων και των μεταναστών, τα άτομα που μένουν εκεί δεν έχουν χαρτία και περιμένουν είτε να να αδειάσει θέση σε κάποιο καμπ είτε να φύγουν στο εξωτερικό. Ωστόσο ο χώρος είναι ακατάλληλος για να ζουν άνθρωποι.

 

Ακολουθεί το άρθρο του seleo.gr που δημοσιεύθηκε στις 14/11/2018

Η είδηση ότι το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ δεκάδων προσφύγων και μεταναστών στην οδό Σαπφούς, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ξάφνιασε τους περισσότερους ως προς το σημείο που έγινε.

Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι στην Θεσσαλονίκη ξέρουν ότι στην περιοχή, ειδικά τους τελευταίους μήνες, βρίσκουν καταφύγιο εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, περισσότεροι από τους οποίους κοιμούνται τις νύχτες σε ένα ημιτελές τεράστιο κτίριο, χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. 

της Ευτέρπης Μουζακίτη


‌Βρέφη, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, γυναίκες και άνδρες, έχουν στήσει μέχρι και σκηνές προκειμένου να περνούν την νύχτα έως ότου να αδειάσει θέση σε κάποιο Καμπ ή το ιδανικό για αυτούς, καταφέρουν μέσω λαθροδιακινητών να φύγουν παράνομα στο εξωτερικό. "Έφτασα πριν ένα μήνα στην Ελλάδα, μέσω του Έβρου, και εδώ και μια εβδομάδα μένω σε αυτό τον χώρο. "...." Δύο κουβέρτες και δύο χαρτόνια είναι τα μοναδικά που με προφυλάσσουν από τις καιρικές συνθήκες" μας λέει ο 17χρονος Αχμέτ, από το Πακιστάν.


Αφγανοί οι περισσότεροι αλλά και Πακιστανοί, κάποιοι Αλγερινοί και Μαροκινοί, περνούν την μέρα τους την τώρα που ο καιρός είναι ευνοϊκός στις αλάνες της περιοχής και τα πεζοδρόμια της Αναγεννήσεως, η οποία είναι η πιο κοντινή κεντρική οδός που πλησιάζουν, καθώς όλοι τους δεν έχουν χαρτιά και αποφεύγουν πιθανά μπλεξίματα.

Μια ΜΚΟ μοιράζει φαγητό μεσημέρι και βράδυ, ενώ με κινητή κεντρική μονάδα που σταθμεύει σε μια αλάνα φροντίζει για την περίθαλψη τους.

Φωτογραφίες απο την σελίδα της ΜΚΟ στο Facebook

‌"Έρχομαι στην περιοχή εδώ και 2 χρόνια , όμως τελευταία έχει τύχει να περιθάλψουμε μέχρι μέχρι και 75 άτομα" μας λέει η επικεφαλής της κινητής μονάδας της DocMobile.

‌Πριν από περίπου 3 εβδομάδες ο Δήμος περιεφραξε το οικόπεδο με συρματοπλέγματα, όμως την επόμενη κιόλας μέρα οι μετανάστες χάλασαν τον φράχτη, όπως βλέπετε και στην παρακάτω φωτογραφία και συνεχίζουν να μένουν μέσα. " Ο Δήμος Θεσσαλονίκης περιεφραξε το κτήριο και κάνει συντονισμένες ενέργειες με ειδικούς, προκειμένου να πείσει τους μετανάστες να πάνε σε οργανωμένες δομές, αλλά δεν μπορεί να αναγκάσει κανένα" μας λέει ο Πέτρος Λεκάκης, αντιδήμαρχος Κοινωνικής πολιτικής.


Kατω από αυτές τις συνθήκες συχνά η κατάσταση ξεφεύγει. Τσακωμοί, καυγάδες και συμπλοκές είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο σύμφωνα με κατοίκους και καταστηματάρχες της περιοχής. "Εμάς δεν μας πειράζουν, ωστόσο τα βράδια μια απλή διαφωνία μπορεί να εξελιχθεί σε γενική σύρραξη και σίγουρα δεν είναι καλό για κανέναν να βρεθεί ανάμεσα σε αυτήν εκείνη την ώρα" μας λέει κάτοικος της περιοχής που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.


‌Παντως, αυτό που διαπιστώσαμε είναι το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι βοηθούν καθημερινά, προσφέροντας τρόφιμα μέχρι και ρούχα στους πρόσφυγες, τονίζουν όμως ότι σε καμία περίπτωση ένας τέτοιος χώρος δεν είναι κατάλληλος για να διαμένουν άνθρωποι.

Κάτοικος της περιοχής επικοινώνησε μαζί μας και τονίζει πως η περίφραξη έγινε με πρωτοβολία των ιδιοκτητών, όχι του Δήμου.

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.