Νεαροί επιδίδονται σε ασκήσεις σε πάρκο της Θεσσαλονίκης. Μοναδικό θέαμα (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Νεαροί επιδίδονται σε ασκήσεις σε πάρκο της Θεσσαλονίκης. Μοναδικό θέαμα (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Εντυπωσιακά κόλπα, δύσκολες κινήσεις, πλαντς, φροντ λεβερ, χιουμαν φλαγκ.

Για τους περισσότερους, αυτή η ορολογία είναι άγνωστη, είναι όμως η κοινή διάλεκτος για τους αθλητές Street Workout Calisthenics. Και αν δεν γνωρίζεις αυτό το είδος γυμναστικής, μια παρέα παιδιών που προπονούνται στο πάρκο απέναντι από την ΧΑΝΘ και προσφέρουν στους περαστικούς μοναδικό θέαμα, είναι εδώ για να μας γνωρίσουν με το άθλημα και να μας δείξουν στον δικό τους τρόπο ζωής.

Γράφει η Ευτέρπη Μουζακίτη

Το Street Workout όπως το ονομάζουν τα παιδιά είναι ένα είδος γυμναστικής με στοιχεία παρκούρ και καλλισθενικής γυμναστικής, που έχει ρίζες στην αρχαία Ελλάδα. Οι ίδιοι προπονούν τον εαυτό τους, χωρίς να χρησιμοποιούν άλλα βάρη, παρά μόνο το βάρος του σώματος τους. Στατικές κινήσεις, έλξεις, βυθίσεις, κάμψεις… Τα παιδιά προπονούνται σε εξωτερικούς χώρους, κυρίως στα πάρκα ή σε παιδικές χαρές, σε μέρη που υπάρχουν μονόζυγα και δίζυγα. Είναι αυτοδίδακτοι και ο ένας βοηθάει τον άλλον. « Το να μαθαίνεις έξω να προπονείς τον εαυτό σου μόνος σου, σου δίνει κάτι παραπάνω… βασικά είσαι μέσα σου πιο σκληρός,  βλέπεις και ακούς τα πάντα γύρω σου, θα δεις από το πιο καλό και το πιο κακό που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή από εκεί που δεν το περιμένεις» μου λέει ο Δημήτρης Σαββόπουλος, που προπονείται 4 χρόνια στο πάρκο.

Τα περισσότερα παιδιά ξεκίνησαν βλέποντας άλλους να προπονούνται σε πάρκα ή από βίντεο στο διαδίκτυο, καθώς το άθλημα μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα λόγω του ότι δεν υπάρχουν οργανωμένες επιδείξεις ή πρωταθλήματα ούτε οι ανάλογες υποδομές, ωστόσο γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη στην Ρωσία, που διοργανώνεται και το παγκόσμιο πρωτάθλημα αλλά και στην Ουκρανία. Η Άννα Ρηγοπούλου, που προπονείται στο πάρκο τον τελευταίο ένα χρόνο, ξεκίνησε το Street Workout βλέποντας τον αδελφό της να κάνει  το ίδιο.  « Στην αρχή αισθανόμουν άβολα να γυμνάζομαι στο πάρκο, ερχόμουν τις ώρες που δεν είχε πολύ κόσμο, στην συνέχεια όμως γνώρισα τα παιδιά, μπήκα στην παρέα. Με μοτιβάρουν. «…» βασικά είναι κάτι που αγαπώ,  είναι κάτι που μου αρέσει, είναι η ζωή μου»

Το στοίχημα να προπονείς τον εαυτό σου σε εξωτερικό χώρο, σε κάνει πιο δυνατό αλλά έχει τις δικές του δυσκολίες. « Ο βασικός κανόνας είναι δεν υπάρχει δεν μπορώ, τα πάντα μπορείς να τα καταφέρεις, απλά με λίγη προσπάθεια και ποτέ να μην τα παρατάς» μου λέει ο Νίκος, που προπονείται στο πάρκο από το 2013, το οποίο πάρκο ξεκίνησε αρχικά ως πάρκο για παρκούρ και στην συνέχεια άρχισαν να το χρησιμοποιούν για το Street Workout.

 

Εκτός από τις καιρικές συνθήκες, τα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα και με τις υποδομές. Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, το πάρκο από την δημιουργία του δεν έχει συντηρηθεί. Η έλλειψη φωτισμού κατά τις βραδινές ώρες είναι ένα από τα κύρια προβλήματα, καθώς δεν μπορούν να προπονηθούν τις βραδινές ώρες και συχνά πολλοί φοβούνται να πλησιάζουν, καθώς δημιουργείται αρνητική εικόνα για το πάρκο. Επιπροσθέτως, ο εξοπλισμός που υπάρχει έχει φθαρεί ή είχε χαλάσει, πράγμα που τους οδηγεί σε δημιουργία αυτοσχέδιων δίζυγων για παράδειγμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κάποιον τραυματισμό σε όποιον προπονείται και κάνει το πάρκο επικίνδυνο. « Δεν ζητάμε πολλά. Ένα υπόστεγο, ένα μονόζυγο, ένα δίζυγο, για να μην έχουμε πια το αυτοσχέδιο και φωτισμό. Μια φορά που είχε χαλάσει κάτι και το φτιάχναμε, οι εργολάβοι μας είπαν ότι μπορούν να μας κάνουν μήνυση γιατί είναι δημόσιο έργο και δεν μπορούμε να παρεμβούμε χωρίς άδεια. Κάναμε αίτημα στον Δήμο, αλλά ακόμα περιμένουμε» μου λέει ο Δημήτρης Μπιζίμης.

Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα με τις υποδομές δεν εμποδίζουν τα παιδιά να κάνουν αυτό που αγαπούν. Αυτό που τους κάνει ευτυχισμένους, που τους ανεβάζει την ψυχολογία, που τους ενώνει. Αυτό που τους έχει κάνει μια παρέα, μια οικογένεια όπως μου αναφέρουν μερικοί. Το Street Workout για την παρέα της ΧΑΝΘ είναι τρόπος ζωής.

 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.