Αγαπήστε ξανά την Θεσσαλονίκη, μέσα απο τα κτίρια της: Open House Thessaloniki 2018

Αγαπήστε ξανά την Θεσσαλονίκη, μέσα απο τα κτίρια της: Open House Thessaloniki 2018

Nεοκλασικά, διατηρητέα, επιβλητικά δημόσια  παραδοσιακά μακεδονίτικα

Κτήρια μέσα από τα οποίαξεδιπλώνεται η ιστορία της Θεσσαλονίκης πολυχώρoi όπως ο Μύλος και το Φιξ, ακόμα και κήποι είναι μερικά από όσα μπορεί να ξεναγηθεί όποιος επισκεφτεί φέτος το OpenHouseThessaloniki, το Σαββατοκύριακο 24-25 Νοεμβρίου.

Γράφει η Ευτέρπη Μουζακίτη

Με μότο «BacktoBasics», μιας και μετά από 7 χρόνια η διοργάνωση επιστρέφει στις παλιές ημερομηνίες , όταν πρωτοξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη το 2012,100+1 κτήρια θα είναι ανοιχτά, με δωρεάν είσοδο και περιμένουν το κοινό να εξερευνήσει την αρχιτεκτονική και την ιστορία τους.Στο πρόγραμμα των ξεναγήσεων προστίθενται 35 νέα κτήρια, μεταξύ των οποίων το οθωμανικό λουτρό Μπέη Χαμάμ, το Διοικητήριο, την οικία Μιχαηλίδη και την Έπαυλη Βαρσάμη.

 

bahar 2 800x534

 

Από την ιστοσελίδα του OpenHouseThessaloniki

Η διοργάνωση που έχει γίνει πλέον θεσμός για την πόλη, καθώς μετράει 7 χρόνια που διεξάγεται.Πέρσι, συγκέντρωσε 42.000 επισκέπτες, και κάθε χρόνο ξεπερνάει τις επισκέψεις της προηγούμενης χρονιάς. Εκτός από το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει το OpenHouse, ο κόσμος φαίνεται να έχει αγκαλιάσει τον θεσμό γιατί μέσα από τις ξεναγήσεις, μαθαίνει την ιστορία των κτηρίων της πόλης, που συχνά προσπερνάει ή αγνοεί στην καθημερινότητα του. Η Χρυσούλα Γερανού, είναι επισκέπτης στο OpenHouseαπό το 2012 και πηγαίνει πλέον κάθε χρόνο, αν και στην αρχή δεν είχε κάποιο ενδιαφέρον στην αρχιτεκτονική. «Έχω ξανά αγαπήσει την πόλη, την έχω γνωρίσει καλύτερα» μας αναφέρει. 

Ποιοι κρύβονται όμως πίσω από αυτή την διοργάνωση, που κάθε χρόνο προσεγγίζει χιλιάδες επισκέπτες, όχι μόνο από την Θεσσαλονίκη, αλλά και από άλλες πόλεις που έρχονται για το διήμερο- γιορτή για την αρχιτεκτονική;

500 εθελοντές, υποδέχονται με χαμόγελο τους επισκέπτες, τους ξεναγούν στα κτήρια και τους πληροφορούν. «Αυτό που λέμε για τους εθελοντές είναι πως είναι η ψυχή του OpenHouse. Αυτοί τρέχουν το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις, χάριν σε αυτούς πραγματοποιείται» μας λέει η ΡέναταΔούμα, υπεύθυνη επικοινωνίας του OpenHouse.

Εθελοντές στο OpenBox, που ενημερώνουν τον κόσμο για το πρόγραμμα του OpenHouse

Η επιτυχία του OpenHouseκρύβεται πίσω από την καλή συνεργασία των εθελοντών και την μεγάλη ανταπόκριση τους. «Όταν βλέπεις ένα αμφιθέατρο  με 500 άτομα τα οποία είναι εκεί με όρεξη για να κάνουν κάτι χωρίς κάποιο χρηματικό όφελος, απλά το κάνουν γιατί πιστεύουν ότι αυτό προσφέρει ευχαρίστηση και γιατί βλέπεις την ευχαρίστηση στο χαμόγελο των ανθώπων, το θεωρώ φοβερό πράγμα» μας λέει ηΒάσια Παπαδοπούλου, που  είναι τριτοετής φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής και είναι η δεύτερη χρονιά που συμμετέχει εθελοντικά στην δράση του OpenHouse.

Το OpenHouse, που ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε 35 χώρες στον κόσμο, έχει μια πολύ συγκεκριμένη έννοια: κάθε χρόνο, ένα μόνο σαββατοκύριακο, η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοικτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτήρια. Παράλληλες δράσεις ωστόσο πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια όλου του έτους.

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.